reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Staraczki 2022

No właśnie obawiam się tego jutro jak będę u tego lekarza na nfz. Że powie, że 2 poronienia to przypadek i mam się starać dalej. I myślę sobie, że on nawet i może by mi coś przepisał ze skierowań ale nie będzie wiedział co xD
Dlatego chce się przygotować. Jakie badania mam zrobić w kierunku trombofilii?
Oprócz tego poproszę go o skierowanie na lh, fsh prolaktyne, estradiol i testosteron a później na progesteron
Na trombofilie jest korzystny pakiet z test DNA, bo skierowania raczej nikt Ci nie wypisze :( a reszta badań myślę, że ok na początek. Może wyjdzie jakaś niedomogą lutealna to już będzie wiadomo co można zmienić :)

reklama
ja mam wizytę na NFZ 4.07 (miała to być potwierdzająca ciąże, ale jej nie odwołałam). Przedstawię mojej ginekolog, że przez rok starań miałam dwie biochemiczne (czyli 2 poronienia) w odstępie 6-ciu miesięcy i jestem ciekawa co w tym kierunku zrobi i czy w ogóle zrobi… Panel tarczycowy robiłam na własną rękę w cyklu przed zajściem w drugą ciążę i wyniki wzorowe, a w cyklu gdzie właśnie drugi raz zaszłam badania hormonów w 3dc i też wzorowe wyniki… Stary badanie nasienia tak samo wzorowe. Mam swoje owulacje z obydwu jajników,endo grubiutkie… Myślicie, że powinnam na coś naciskać?
Wydaje mi się, że trombofilia albo zespół antyfosfolipidowy wydają się najbardziej prawdopodobne. Jeśli nic nie wyjdzie to obstawiałabym to, co mnie spotkało czyli immunologię. Jeszcze dodam, że po dwóch poronieniach przysługuje skierowanie na badanie kariotypów, bo dobrze pamiętam, że dzieci masz z poprzednim partnerem? Musiałabyś mieć niesamowitego pecha żeby to były akurat niezgodne kariotypy, ale ja bym robiła dla świętego spokoju skoro dają za darmo.

Ale to tak się nazywa "pakiet na trombofilie"? Boję się że lekarz nie będzie wiedział jakie to dokładnie badania xD
Już Ci pisze co ja robiłam. Zaraz po poronieniu do 6 tygodnia robiłam zespół antyfosfolipidowy : antykoagulant toczniowy, p/ciała antykardiolipidowe igm i igG, p/ciała p/ beta-glikoproteinie igG i igm. (To wyszło ok)

Potem w międzyczasie zamówiłam właśnie ten pakiet z test dna na trombofilie - bo moja hematolog nie mogła mi na nie dać skierowania. ( tu wyszły mutacje)

Po 12 tygodniach po opróżnieniu robiłam - antytrombine III, białko C aktywność i białko S wolne. (To wyszło ok)

Tyle ze ja mialam dwa poronienia z 6 tygodnia.

Po tych 2 poronieniach miałam jeszcze dwa cykle z cieniami na testach ale beta była raz 8, a drugi raz 5 - w obu przypadkach nie powtarzam bety bo dostawałam miesiączkę.
Nawet niewiem jak te dwa ostatnie przypadki nazywać - czy to już biochem czy co.

Wydaje mi się, że trombofilia albo zespół antyfosfolipidowy wydają się najbardziej prawdopodobne. Jeśli nic nie wyjdzie to obstawiałabym to, co mnie spotkało czyli immunologię. Jeszcze dodam, że po dwóch poronieniach przysługuje skierowanie na badanie kariotypów, bo dobrze pamiętam, że dzieci masz z poprzednim partnerem? Musiałabyś mieć niesamowitego pecha żeby to były akurat niezgodne kariotypy, ale ja bym robiła dla świętego spokoju skoro dają za darmo.
tak mam, ale to było już tak daaaawno, że mogłam się zepsuć do tego czasu 😂 Mój prywatny ginekolog dał mi tez namiary na kolegę, który specjalizuje się w bliznach (a mam niszę po CC) i chciałby, żeby się przyjrzał. A skierowanie na drożność wyciągnę? jak myślicie? Porody miałam 2006 i 2009 obydwa CC

tak mam, ale to było już tak daaaawno, że mogłam się zepsuć do tego czasu 😂 Mój prywatny ginekolog dał mi tez namiary na kolegę, który specjalizuje się w bliznach (a mam niszę po CC) i chciałby, żeby się przyjrzał. A skierowanie na drożność wyciągnę? jak myślicie? Porody miałam 2006 i 2009 obydwa CC
A jest sens robić drożność jak zachodzisz w ciąże w ciagu paru cykli?

Wyciągniesz :D ale lekarz może rozumować, że skoro były te dwa poronienia, to drożność jest. Ale nie daj się, walcz! Co do kariotypów jeśli nie zmieniałabyś partnera, to wiadomo, że kariotypy byłoby ok i mogłabyś być problemy z tym skierowaniem. A tak skoro jest nowy to przecież lepiej wiedzieć na czym się stoi i lekarz powinien bez problemu wydać :D

reklama
@pluto_nova ja bym spróbowała wyciągnąć skierowanie na histeroskopię z badaniami hist pat endometrium i badaniem CD138. Bo jakieś stany zapalne endo albo jakieś zrosty mogą być przyczyną problemów z zagnieżdżeniem. A na NFZ w niektórych szpitalach się na to czeka kilka miesięcy więc jak się teraz zapiszesz to na jesieni może będziesz miała.

Do góry