reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Staraczki 2022

reklama
Właściwie to nie wiem jak ten proces dokładnie wyglada, wiec moze zadam pytanie odwrotnie co trzeba robić w czechach, z jaka iloscia wyjazdow tam wiaze sie 1 procedura?
Generalnie proces przygotowania jak już zapadnie decyzja o in vitro w Polsce, to tak w skrócie:

1. Zrobienie badań laboratoryjnych wymaganych ustawą (ważne 3-6 miesięcy).
2. Zrobienie badań AMH, FSH i TSH u kobiety - potrzebne świeże wyniki do ustalenia stymulacji.
3. Ważne badania nasienia partnera.
4. Stymulacji w dużym skrócie są dwie opcje: protokół krótki i długi.

Krótki: w 1-3 dniu cyklu zgłaszasz się do lekarza, po badaniu dostajesz leki. Bierzesz je około dwa tygodnie, w międzyczasie przychodząc na monitoring. Jak pęcherzyki urosną to robiona jest punkcja.
Czyli łącznie około 2-3 tygodnie od początku do punkcji.

Długi: zaczyna się w poprzednim cyklu - jest się na tabletkach antykoncepcyjnych. Około 20 dnia cyklu wjeżdżają inne leki. Potem na początku następnego cyklu leki do stymulacji i znowu po około 14 dniach jest punkcja.
Czyli łącznie trwa to około 6-8 tygodni.

Po punkcji 3-5 dni hodowane są zarodki. Jeśli nie doszło do hiperstymulacji to możliwy jest transfer takiego świeżego zarodka. Jeśli lekarz ma wątpliwości, może odroczyć transfer na kolejny cykl i zamrozić wszystkie zarodki.

Zabawa z transferami powtarza się do uzyskania ciąży albo wykorzystania wszystkich zarodków.

Więc na pewno w najlepszym wypadku trzeba się liczyć z koniecznością co najmniej kilku wizyt, jeśli to miałoby być w Czechach. Wiem też że czeskie kliniki mają polskich koordynatorów i możliwe wizyty online (ale wiadomo że np punkcji, monitoringu czy transferu nie zrobisz online).

Ostatnia edycja:
No i można zbadać zarodki co również ogranicza wystąpienie wad.
Oczywiście nic nie daje 100% pewności, ale jest to jakaś alternatywa.
Na przykład my z naszą historią jeśli podejdziemy do in vitro to właśnie ze względu na możliwość zbadania zarodków
Ale nie można tego zrobić "bo ja chcę" i jak nie ma wskazań, to gucio z badań. Ja np mam niepłodność idiopatyczną, żadnych ciąż i poronień na koncie nie mam, mamy 31-32 lata, więc nie ma wskazań i gucio.

Koszt w Gamecie to 4300+ od jednego zarodka.

Ale nie można tego zrobić "bo ja chcę" i jak nie ma wskazań, to gucio z badań. Ja np mam niepłodność idiopatyczną, żadnych ciąż i poronień na koncie nie mam, mamy 31-32 lata, więc nie ma wskazań i gucio.

Koszt w Gamecie to 4300+ od jednego zarodka.
@Zazuu to napisałam w ramach wyjaśnień jak to działa, nie konkretnie do Ciebie. W sensie jak najbardziej rozumiem, że badalibyście zarodki. Chodziło mi tylko o to, że nie każdy może.

Generalnie proces przygotowania jak już zapadnie decyzja o in vitro w Polsce, to tak w skrócie:

1. Zrobienie badań laboratoryjnych wymaganych ustawą (ważne 3-6 miesięcy).
2. Zrobienie badań AMH, FSH i TSH u kobiety - potrzebne świeże wyniki do ustalenia stymulacji.
3. Ważne badania nasienia partnera.
4. Stymulacji w dużym skrócie są dwie opcje: protokół krótki i długi.

Krótki: w 1-3 dniu cyklu zgłaszasz się do lekarza, po badaniu dostajesz leki. Bierzesz je około dwa tygodnie, w międzyczasie przychodząc na monitoring. Jak pęcherzyki urosną to robiona jest punkcja.
Czyli łącznie około 2-3 tygodnie od początku do punkcji.

Długi: zaczyna się w poprzednim cyklu - jest się na tabletkach antykoncepcyjnych. Około 20 dnia cyklu wjeżdżają inne leki. Potem na początku następnego cyklu leki do stymulacji i znowu po około 14 dniach jest punkcja.
Czyli łącznie trwa to około 6-8 tygodni.

Po punkcji 3-5 dni hodowane są zarodki. Jeśli nie doszło do hiperstymulacji to możliwy jest transfer takiego świeżego zarodka. Jeśli lekarz ma wątpliwości, może odroczyć transfer na kolejny cykl i zamrozić wszystkie zarodki.

Zabawa z transferami powtarza się do uzyskania ciąży albo wykorzystania wszystkich zarodków.

Więc na pewno w najlepszym wypadku trzeba się liczyć z koniecznością co najmniej kilku wizyt, jeśli to miałoby być w Czechach. Wiem też że czeskie kliniki mają polskich koordynatorów i możliwe wizyty online (ale wiadomo że np punkcji, monitoringu czy transferu nie zrobisz online).
Bardzo Ci dziekuje za odpowiedz ❤️ rozumiem ze najpierw zaczyna sie od krotkiego, a jak to nie dziala to dlugi? Czy to juz zalezy od wynikow badan i decyzji lekarza?

Bardzo Ci dziekuje za odpowiedz ❤️ rozumiem ze najpierw zaczyna sie od krotkiego, a jak to nie dziala to dlugi? Czy to juz zalezy od wynikow badan i decyzji lekarza?
Nie do końca :). Teraz w większości przypadków stosuje się protokół krótki, bo jest bezpieczniejszy i ryzyko hiperstymulacji jest mniejsze. Ale protokół długi ma przewagę u kobiet, które np mają niskie AMH albo jakieś inne wskazania. Albo źle odpowiedziały wcześniej na krótki. Generalnie potocznie się mówi, że w długim można uzyskać więcej lepszej jakości zarodków w takiej sytuacji. Także to jest decyzja lekarza na podstawie całokształtu historii choroby i dotychczasowych wyników :).

reklama
Dziewczyny, skoro dziś mam owulację a ostatni stosunek był we wtorek to czy test ciążowy jutro będzie wiarygodny i pokaże ciążę?

🤣🤣🤣😂
Musiałam. 🤣 czasami czytając te pytania niektórych osób na forum aż nie wiem czy się śmiać czy płakać. 😅
Bo na opakowaniu pinków jest napisane, że pokazuje nawet po 6 dniach ;D.

Także tak, będzie wiarygodny. Jeśli nasika na niego sąsiadka, która jest w ciąży.

Do góry