reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Staraczki 2022

A dofinansowanie samorządowe tam gdzie mieszkasz? Nie ma szans?
Niestety, mieszkam w małym biednym mieście które w dupie ma ivf, tutaj ludzie mnożą się jak króliki, BA! z jakiegoś niezrozumiałego dla mnie powodu (nie było żadnego głosowania itd) staliśmy się strefą wolną od LGBT, lol. Jak się ludzie o tym dowiedzieli to dostali pierdolca ale włodarze i tak robią co chcą 🤷🏻‍♀️🤦🏻‍♀️

reklama
Niestety, mieszkam w małym biednym mieście które w dupie ma ivf, tutaj ludzie mnożą się jak króliki, BA! z jakiegoś niezrozumiałego dla mnie powodu (nie było żadnego głosowania itd) staliśmy się strefą wolną od LGBT, lol. Jak się ludzie o tym dowiedzieli to dostali pierdolca ale włodarze i tak robią co chcą 🤷🏻‍♀️🤦🏻‍♀️
A w jakimś przyległym większym mieście? Np gdzie masz rodziców albo teściów albo koleżankę :p. Bo nieraz w tym programie dofinansowania jest napisane, że wystarczy że podatki rozliczasz w tym mieście - to starcza za dowód, że Ci się należy. Więc jest to jakiś sposób - rozliczyć pit za 2022 rok podając adres kogoś z rodziny, kto mieszka w danym mieście. Nie namawiam Cię do przekrętów ale ludzie tak robią :p.

Dziewczyny zaczol mnie tak delikatnie ciągnąć brzuch na dole i śluz z krwią mam to normalne po drożności? 😱 antybiotyk dostałam takze biorę 🙋🏼‍♀️

Ja bym chyba nie miała problemów z oddaniem zarodków do adpcji. Dla niektórych par to może być jedyna szansa na posiadanie dziecka i jeżeli ktoś decyduje się na taki krok to raz ze ma pieniądze a dwa ze chxe tego dziecka wiec zapewne nie miało by źle. Ale napewno wolałabym nie wiedzieć ze zostały wykorzystane te zarodki 😁
Rozumiem ale ja mam przed tym akurat blokadę - nie chce i już. Więc dla mnie in vitro w PL odpada.

A ja z kolei miałam troszkę odwrotnie. Dużo z Was pisze, ze jesteście katoliczkami, ale dopuszczcie „odstępstwo” w postaci in vitro. Dla jasności- jestem z Wami i trzymam kciuki! 😘
Natomiast ja kiedy zrozumiałam, ze kościół katolicki nie pozwala nawet na inseminacje to… złożyłam wniosek o apostazje. To nie znaczy, ze nie chce Boga w swoim życiu. Po prostu nie chce instytucji, która nie chce mojego dziecka.

Tu nie ma lepszej decyzji czy światopoglądu, po prostu skoro jest dyskusja to chciałam Wam opowiedzieć jak ja zareagowałam. ;)
Brawo za odwagę !

O kurcze, o finansach nie mam pojęcia. Rzeczywiście...
Teraz mam kolejna rozkmine i smutny wniosek.
Że pieniądze oddalają od marzeń.
Nie dość, że milion badań i wszystko kosztuje to ta ostateczność jak wierzchołek góry lodowej 🤬
Znajomi wydali 70K na ciąże przy problemach immunologicznych, bez invitro nawet…

Ja wam powiem ze w in vitro przeraża mnie to ze może sie nie udać i to nie raz a np 5 razy, jeśli oczywiście sie tyle razy podejdzie. Jesli zostanie mi tylko to, to spróbuję choc nie wiem czy przezylabym porazke. Trzeba na to przygotować duzo kasy, ktorej teraz nie mamy, ale nie widze problemu zeby zbierac na ten cel - to wreszcie taki etap statan na ktory ma sie realny wplyw.
Zastanawiaja mnie natomiast 2 kwestie, czytałam o tym bardzo niewiele wiec jeśli ktoras z was cos wie to chetnie sie zaglebie 🙂
1. Czy cale przygotowanie do in vitro jest dla organizmu szkodliwe? To bardzo duże obciążenie? Jakie moga byc skutki uboczne?
2. Przeczytalam gdzies chyba, ze przy in vitro jest wieksze ryzyko wystąpienia wad? To prawda czy cos mi sie ubzduralo?

reklama
Do góry