reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Staraczki 2022

Ja myślę, że ta homocysteina jest powiązana z niska b12, chyba teoretycznie jak zaczniesz podnosić b12 to powinna Ci zacząć opadać homocysteina. A jak u Ciebie z kwasem foliowym? Bierzesz witaminy zmetylowane? Bo to Twoje b12 pomimo, że w widełkach to jest bardzo niskie. Ja po poronieniu miałam ponad 300 i hematolog określiła to jako bardzo słaby wynik.
Kwas foliowy 13.37 przy czym nie suplementowałam przez ok 3 tyg bo metotreksat jest antagonistą kwasu foliowego i lekarz kazał mi nie przyjmować aż do spadku bety. Wcześniej brałam i metylowany i zwykły, różnie.
B12 ma jakiś związek z morfologią? Bo mi zawsze w morfologii wychodzą lekko podniesione limfocyty i obniżone neutrofile, może to być jakoś powiązane?

reklama
Kwas foliowy to wiem, a jaki ma MTX związek z b12 i homocysteiną ?
4A892E07-AB74-4D08-B4A7-6B293B6F118E.jpeg

One wszystkie są od siebie zależne, więc skoro wpływa na kwas, na wyniku mam podane że wpływa na homo, to pewnie wpływa też na b12. Tak mi logika podpowiada 😜

Ok czyli teoretycznie ta homocysteina może być wyższa w rzeczywistości, tak samo jak i b12 🤔 zobaczę za 2 tyg co mi lekarz powie
Metotreksat podnosi poziom homocysteiny. Czyli jeśli dobrze zrozumiałam to co napisałaś, to jest na odwrot - gdybys nie była po terapii metotreksatem to poziom homo byłby u Ciebie niższy niż jest obecnie.

reklama
Metotreksat podnosi poziom homocysteiny. Czyli jeśli dobrze zrozumiałam to co napisałaś, to jest na odwrot - gdybys nie była po terapii metotreksatem to poziom homo byłby u Ciebie niższy niż jest obecnie.
A b12 byłby wyższy. I ostatnio czytałam wytyczne ptgip żeby po metotreksacie suplementowac 800mg kwasu foliowego i do tego b12 ale już chyba nie podali w jakiej dawce.

Do góry