reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Staraczki 2022

Ja myślę, że ta homocysteina jest powiązana z niska b12, chyba teoretycznie jak zaczniesz podnosić b12 to powinna Ci zacząć opadać homocysteina. A jak u Ciebie z kwasem foliowym? Bierzesz witaminy zmetylowane? Bo to Twoje b12 pomimo, że w widełkach to jest bardzo niskie. Ja po poronieniu miałam ponad 300 i hematolog określiła to jako bardzo słaby wynik.
Kwas foliowy 13.37 przy czym nie suplementowałam przez ok 3 tyg bo metotreksat jest antagonistą kwasu foliowego i lekarz kazał mi nie przyjmować aż do spadku bety. Wcześniej brałam i metylowany i zwykły, różnie.
B12 ma jakiś związek z morfologią? Bo mi zawsze w morfologii wychodzą lekko podniesione limfocyty i obniżone neutrofile, może to być jakoś powiązane?

reklama
Kwas foliowy to wiem, a jaki ma MTX związek z b12 i homocysteiną ?
4A892E07-AB74-4D08-B4A7-6B293B6F118E.jpeg

One wszystkie są od siebie zależne, więc skoro wpływa na kwas, na wyniku mam podane że wpływa na homo, to pewnie wpływa też na b12. Tak mi logika podpowiada 😜

Ok czyli teoretycznie ta homocysteina może być wyższa w rzeczywistości, tak samo jak i b12 🤔 zobaczę za 2 tyg co mi lekarz powie
Metotreksat podnosi poziom homocysteiny. Czyli jeśli dobrze zrozumiałam to co napisałaś, to jest na odwrot - gdybys nie była po terapii metotreksatem to poziom homo byłby u Ciebie niższy niż jest obecnie.

reklama
Metotreksat podnosi poziom homocysteiny. Czyli jeśli dobrze zrozumiałam to co napisałaś, to jest na odwrot - gdybys nie była po terapii metotreksatem to poziom homo byłby u Ciebie niższy niż jest obecnie.
A b12 byłby wyższy. I ostatnio czytałam wytyczne ptgip żeby po metotreksacie suplementowac 800mg kwasu foliowego i do tego b12 ale już chyba nie podali w jakiej dawce.

Do góry