reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Staraczki 2022

Cześć dziewczyny, jestem tutaj nowa.
Przychodzę do Was z zapytaniem, jak to jest z zapłodnieniem i duphastonem…

Otóż, mam bardzo nieregularne cykle, przyjmuje Duphaston na wywołanie @, ostatni okres miałam od 27.03 do 31.03, od ok 12dc zaczęłam robić testu owulacyjne, ale do 18 dc testy wychodziły tak, ze zawsze linia testowa była słabsza, stwierdziłam, ze ok, widocznie mam cykl bezowulacyjny, ale 20dc poczułam kłucie w podbrzuszu, zrobiłam test o 13:00 i wyszedł pozytywnie, a w zasadzie to wyszły bo zrobiłam 2 różne (dodatkowo jeszcze wieczorem o 22 zrobiłam testy). Więc razem z mężem w 20, 21, 22dc próbowaliśmy (czyli 15,16,17.04.22). W ubiegły piątek (22.04.22) dostałam dziwnych plamień, były brązowe, ale mało, w sobotę już pojawiło się trochę więcej plus trochę krwi, dzisiaj (tj. niedziela) praktycznie czysto. Nie mam żadnych bóli, gdzie zawsze przed okresem to była tragedia. Aaaa najważniejsze od 18dc zaczęłam przyjmować Duphaston (dawka 2x1 przez 5 dni, czyli od 13 do 18.04). I teraz pytanie, czy mógł być to okres? Czy może jednak plamienie implantacyjne? Test robiłam dzisiaj ale negatywny, nie wiem czy mogę iść w jutro na test z krwi… okres po duphastonie zawsze dostawałam ok 10-13 dni po ostatniej tabletce no i wszystko mnie bolało. Nie wiem co myśleć… staram się nie wkręcać, ale już wytrzymać nie mogę. Nawet zdjęcia tej wydzielony robiłam. Iść już jutro na krew czy poczekać jeszcze 2-3 dni?
dziś jest wtorek 😅
Gdyby plamienie z piątku było implantacją testy byłyby już pozytywne.

reklama
Cześć dziewczyny. To ja też dołączam się do was. Jestem w trakcie 3 cyklu starań. Nie jestem już młoda więc nie wiem czy w ogóle nam się uda. Jadę już dwa miesiące na Castagnus z powodu migrenowych bóli menstruacyjnych i fajnie mi się podregulowały cykle, także jestem wciąż pełna nadziei.
W piątek pozwolę sobie zatestować, jako 6 dzień przed okresem, bo nie mogę się już doczekać 😍
Jedyne co dzieje się u mnie innego niż zazwyczaj, to dziwne, lekkie bóle podbrzusza, oby to nic poważnego, bo mam je od owulacji
czyli dziś jesteś 9 dni przed okresem i już masz bóle podbrzusza, które wiążesz z potencjalną ciąża?

Nawet gdzieś tutaj na stronie babyboom widziałam wątek o tym, ze dziewczyna miała plamienia robiła testy i nic, dopiero po kilku dniach z krwi jej wyszło.
ale ja nie powiedziałam, że nie można mieć plamień a dopiero później być w ciąży. Powiedziałam tylko, że jeśli plamienie byłoby implantacją to test byłby pozytywny najpóźniej 2 dni po tym plamieniu. Natomiast powodów plamień śródcyklicznych jest mnóstwo i statystycznie najrzadziej mają coś wspólnego z implantacja.
Możesz się nie zgadzać, ale pytasz więc dostajesz odpowiedź zgodnie z wiedzą medyczną

No cześć 😉 Dziewczyny jakie miałam poryte sny! No nie udźwignę tego! 🤣 Śnił mi się Nasz syn, ale już taki chodzący i uwielbiał borówki z krzaczka 🤣 We śnie zapytałam starego jak kończyliśmy spacer czy się cieszy, że ma syna, a on, że tak. Ja na to: "Ale wiesz, że to sen?" 🙆‍♀️ Potem miałam sen ze szwagrem i jego żoną (z którymi mamy sredni kontakt), że byliśmy u nich na oglądanie filmu i mieszkali w jakiejś ruderze, a na koniec miałam erotyczny sen z udziałem mego starego. Śniło mi się, że byliśmy w jakimś hoyelu, mieliśmy się bzykać, ale potem dowiedziałam się, że zrobił coś złego (nie pamiętam co) i byłam na niego wściekła i chciałam go zostawić, ale stwierdziłam, że za bardzo chce mi się bzykać i poszłam z nim do łóżka! 🤣 No ja nie wiem co się ze mną dzieje 🤣
przeczytałam borówki z Krzyżaczka. Chyba za dawno nie byłam w Malborku ;)

ale ja nie powiedziałam, że nie można mieć plamień a dopiero później być w ciąży. Powiedziałam tylko, że jeśli plamienie byłoby implantacją to test byłby pozytywny najpóźniej 2 dni po tym plamieniu. Natomiast powodów plamień śródcyklicznych jest mnóstwo i statystycznie najrzadziej mają coś wspólnego z implantacja.
Możesz się nie zgadzać, ale pytasz więc dostajesz odpowiedź zgodnie z wiedzą medyczną
Mi chodzi o to, że czytałam, że plamienia musza ustać, żeby dopiero zacząć liczyć te 48h, żeby hcg wzrosło. A skoro mi się skończyło w ndz to niekoniecznie to musi być widoczne ma teście, bo moj ma czułość 25. Dlatego pytam o test z krwi, czy to by już mogło potwierdzić, więc niw rozumiem za bardzo o co Ci chodzi, skoro pytam o coś innego.

reklama
Mi chodzi o to, że czytałam, że plamienia musza ustać, żeby dopiero zacząć liczyć te 48h, żeby hcg wzrosło. A skoro mi się skończyło w ndz to niekoniecznie to musi być widoczne ma teście, bo moj ma czułość 25. Dlatego pytam o test z krwi, czy to by już mogło potwierdzić, więc niw rozumiem za bardzo o co Ci chodzi, skoro pytam o coś innego.
Wydaje mi się, że moja odpowiedź była wyczerpującą, ale dobra. Spróbuję jeszcze raz.
Beta zaczyna pojawiać się w organizmie matki w momencie rozpoczęcia implantacji. Na tym etapie osiąga wartości około 1-2 mlU/mL. Od momentu implantacji zaczyna bardzo szybko rosnąć i po dwóch dniach jest na tyle wysoka, że testy ciążowe zarówno te z moczu jak i z krwi są ją wstanie wykryć. Proces implantacji oczywiście trwa jakiś, natomiast teoria o tym, że beta zaczyna być produkowana po ustaniu krwawienia jest jakąś plotką, a nie faktem. Zresztą nawet gdybyś bardzo uważała, że tak jest to dziś jest 2 dzień po ustaniu plamienia i już test byłby pozytywny.
Plamienie implantacyjne dotyczy zaledwie 30 kilku % kobiet. Cała reszta nie ma plamień na skutek zagnieżdżenia. Do plamienia dochodzi dlatego, że blastocysta zagnieżdżająca się w jamie macicy uszkodzi jakieś naczynie krwionośne i takie resztki krwi muszą się jakoś wydostać, a robią to kanałem szyjki macicy. Czasem ta krew będzie się usuwała 30 sekund i będzie małą plamką, a czasem będzie jej troszkę więcej i będziemy brudzi na przykład 2 dni.

Do góry