reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Staraczki 2022

Witajcie kochane 🙏 Jestem tu nowa i to moj pierwszy komentarz. Na poczatek życzę Wam, aby tej rok przyniósł Wam wyczekiwaną radość i szczęście!

Mam 32 lata, z mężem postanowiliśmy się wreszcie zacząć starać. Prowadzę kalendarzyk w apce od kwietnia ale starania dopiero od grudnia 2021. Chcialam sie Was poradzic i poszukać u Was wsparcia i pocieszenia. Moje cykle mają raz 30, raz 31 lub 33. Czasem 35. Więc starania zaczęliśmy na kilka dni przed spodziewaną owulacja i po owulacji (wyliczyłam średnią poprzednich owulacji) na wypadek jakby cos mi sie przesunęło. Ogólnie 3x się kochaliśmy z odstępami 2-3 dni. Jak to u Was wyglądało z poczeciem? Artykuły mnie nastraszyły ze 6msc to minimum starań i ze rzadko za 1szym cyklem idzie gładko 😳 a ja wymarzylam sobie zeby dzieciątko bylo na pazdziernik, tzn znak zodiaku waga 😳 nie chce sobie wkręcać objawów, luzuje ale dziwnie moje cialo sie zachowuje.. A obserwuje je od miesięcy w cyklach. Kilka dni po oststnim stosunku zaczal mnie dół brzucha pobolewać.. Jak na okres. Nie jest to mocny ból ale taki mulący w dole brzucha, jak przed okresem. Myslalam ze okres bede miec wcześniej. Wystraszyłam sie ze cos nie tak, ale gdzies pisało ze po zaplodnieniu, kilka dni po jedne z pierwszych objawów to ten bol jak przed okresem..Nie zawsze, ale bywa. Do planowanego okresu mam jeszcze z 12 dni. Mierze temp rano, jest 37 lub 36.9 więc na bank po owulacji. Z jednej strony chcialabym by sie okazało ze uda nam sie w pierwszym cyklu, z drugiej boje się łudzić... Prosze pocieszcie mnie jakoś 😥 któraś zaszla w pierwszym cyklu?

Ja zaszłam dwa razy, ale to były cykle po antykoncepcji i byłam młodziutka.
Teraz udało się niby w 2cs (z tym, że u mnie bardzo długie cykle), ale ciąży nie udało się utrzymać.
Generalnie wydaje mi się, że 3 stosunki na cały cykl to ciut mało ... tym bardziej, że nie wiesz kiedy masz owulację bo apka to tylko statystyka

reklama
A ile radzisz stosunków? Ile wcześniej przed przewidywana owulacja zaczynasz? I jakie robisz przerwy miedzy jednym zblizeniem a drugim? 2 dni?

Nie wiem ile radzę, ale jak masz niepotwierdzoną owulację to ja bym się jednak bała, że się nie wstrzelę. Niby plemniki w sprzyjających warunkach mogą żyć dość długo, ale no jednak. Ja akurat lubię seks, mój mąż też więc my mamy pewnie z 25-30 stosunków miesięcznie :D no ale to my. Jak zaszłam w poprzednie ciąże to pewnie jeszcze więcej ale mieliśmy po 20 lat :D Po 30stce z dwójką dzieci to już tak nie mamy weny. Poza tym wiesz jak masz się zmuszać do tych stosunków to też bez sensu

Moja średnio lubiana ginekolog mówiła, żeby kochać się co 2 dni cały cykl. Ale dla mnie to stanowczo za dużo. W czasie owulacji (no ale wtedy to trzeba być pewnym kiedy jest) kochamy się z 3-4 dni pod rząd. A resztę co parę dni. T

No tak, pewności 100% nie mam co do owulacji. Klucie mialam jajnika i inne objawy więc gdzieś ulokowane mam podejrzenia ale to nie 100%. Ale wrzuce na luz, tak jak mowicie :) bedzie to bedzie nie to bede sie zastanawiać co dalej. Dziękuję!
Ja w ostatnim cyklu miałam takie kłucie ze mnie zgięło w pół w 8dc,więc myślałam że owu wcześniej, bylam na monitoringu i du*a, a owu jeśli była to 22dc :D (po testach owu) także kłucie jajnika nic nie oznacza :)

A ile radzisz stosunków? Ile wcześniej przed przewidywana owulacja zaczynasz? I jakie robisz przerwy miedzy jednym zblizeniem a drugim? 2 dni?
Ja z mężem współżyje praktycznie codziennie, oczywiście z wyłączeniem okresu.
Są różne opinie co do przerw między zbliżeniami.
My kochamy się wtedy kiedy mamy ochotę a że mamy ochotę codziennie to inna sprawa😉

Jak staraliśmy się o córkę to oboje mieliśmy urlop i spędzaliśmy go w hotelu a że byliśmy wtedy młodzi, a mój obecnych mąż to mój pierwszy partner i z seksem czekałam aż 24 lata to ciągle było mi mało więc było i dwa razy dziennie i córka nam się udała od razu😉

Kolejna ciąża też udała się szybko, poronienie w 12 tc i po niej staraliśmy się o kolejną 8 miesięcy i w różnych cyklach było co dwa dni, co trzy, codziennie różnie, w cykli w którym się udało nie pamiętam jak było, ale nasza radość trwała długo i teraźniejszość staramy się o drugie dziecko. Właśnie kończy mi się okresem więc wrócimy do zabawy. Ale nie będziemy myśleć co ile dni, nie będę analizowała tego cyklu, po prostu idziemy na żywioł.

Cześć Dziewczyny!
Ja również rozpoczynam starania od stycznia (cykl powinien mi się zacząć między środą a piątkiem). U mnie sytuacja trochę inna niż u Was, ponieważ jestem w związku jednopłciowym, więc z przyczyn oczywistych pozostaje inseminacja (a jeśli się nie uda to in vitro), a z przyczyn prawnych jedynie za granicą. Mamy wybraną klinikę, dawcę, cały plan inseminacji na cyklu naturalnym, ale z ovitrelle. Logistyka organizacji przedsięwzięcia mnie przeraża ;)
Jestem moment po 30, mam już 8 letniego syna, badania wszystkie ok.
Przygarniecie mnie do siebie? :)

Zapraszamy [emoji16]
Chociaż pewnie więcej wiedzy byś dostała na wątku o inseminacji
Cześć Dziewczyny!
Ja również rozpoczynam starania od stycznia (cykl powinien mi się zacząć między środą a piątkiem). U mnie sytuacja trochę inna niż u Was, ponieważ jestem w związku jednopłciowym, więc z przyczyn oczywistych pozostaje inseminacja (a jeśli się nie uda to in vitro), a z przyczyn prawnych jedynie za granicą. Mamy wybraną klinikę, dawcę, cały plan inseminacji na cyklu naturalnym, ale z ovitrelle. Logistyka organizacji przedsięwzięcia mnie przeraża ;)
Jestem moment po 30, mam już 8 letniego syna, badania wszystkie ok.
Przygarniecie mnie do siebie? :)

Witaj Lea🌷 Czyli planujecie, że to Ty zajdziesz w ciąże?
Powodzenia i dziel się z nami doświadczeniem, bo sama jestem ciekawa jak to wygląda.

reklama
Do góry