reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Staraczki 2021

Byc moze stres, nerwy, zmiana trybu zycia, żywienia zmienila troche cykl. Jesli umowilas sie do lekarza na monitoring to dobrze, bedziesz wiedziała czy wszystko jest ok, jesli nastapila zmiana na kiedy. Teoretycznie do roku zdrowa para moze sie starac. Wiem ze to zadne pocieszenie, ale troche to zazwyczaj trwa. W moim wypadku trwalo to ok 8 mc. A mimo to nie poszło. Może sprobuj zrobić podstawowe badania w tym czasie by zająć głowę, bo rozumiem ze skupiliscie sie tylko na twoich owu a nie badanie nasienia itp ? Morfologia.
Ja miałam badania robione w lutym i wszystko wyszło okej, pytałam teraz gine czy powtórzyć ale stwierdził, że na razie nie.
Mąż tez robił badania nasienia i nie wyszło rewelacyjnie, tzn w liczbie plemników wyszło bardzo okej bo 140mln koncentracja 66mln na ml i ruch 50% ale w plemnikach o prawidłowej budowie wyszło 1% i tu gine powiedział, ze należy to skonsultować z urologiem (mąż dopiero czeka na wizytę)

reklama
a może to bum z humorem z czegoś konkretnego wynika, coś go frustruje? Może potrzebuje pomocy żeby z kimś porozmawiać, typu psycholog? Może jakiś kolega go na piwo wyciągnie?
Z tego co udało mi się z nim rozmawiać to chodzi o prace i frustracje bo nie lubi swojej pracy a nie ma pomysłu na inna.
Z kolegami na piwo wychodzi, ja z nim rozmawiam nie raz, sam wczoraj powiedział ze może pójdzie do psychologa

Nie rozumiem. Ja bym wzięła ten lek i poszła na monitoring w tym samym dniu cyklu co ostatnio byłaś (bo byłaś?) mówiąc że postanowiłaś wypróbować jeszcze tę metodę zanim przejdziecie do testowania innej. Przecież możesz podejmować własne decyzje, a lekarz Cię musi zbadać :)
Ja to się go trochę boje :) niby byłam ale nie dowiedziałam się ani ile maja pecherzyki ani kiedy owoulacja, tylko żeby soe starać przez najbliższe dni.
Czyli mówisz, żeby nastepny cykl brać wcześniejszy lek „Letrozolum „?

ja też, badałam betę nawet codziennie w takiej sytuacji :< zresztą później lekarz mi kazał badać co drugi dzień przez kolejny tydzień czy nawet więcej. nie znoszę niewiedzy, nie umiem sobie poradzić z czekaniem. ale każdy pewnie ma inaczej w tej kwestii...

Widzę, ze sie rozumiemy. Kazda inaczej postępuje i ok, byle by dzialac tak aby psychika dawala rade

Cześć dziewczyny, jestem tu nowa 😊
Z mężem staramy się ponad pół roku, teraz będzie 8 cykl z dwiema przerwami ze względów zdrowotnych (moich).
Jestem teraz w 4dc więc wszystko przed nami, do tej pory niewiele konsultowałam z ginem odnośnie starań, bo mam świadomość że taki czas to jeszcze niewiele (poza jedna wizyta gdzie miałam USG i pęcherzyk miał 20mm, mówił żeby wracać do domu i się starać ale niestety się nie udało). Inny lekarz dał skierowanie na USG piersi + cyto ale jedno i drugie w porządku. We wrześniu sprawdzałam TSH, było 2.065 więc chyba ok. Wczoraj robiłam jeszcze badanie witaminy D (dostałam skierowanie z innego powodu) i poziom aż smutny bo 15.5 przy normie 30-50. To ponoć też ważne przy staraniach. Będę suplementować Wit. D i zobaczymy co będzie dalej. W tym miesiacu planuje też testy owu ale w sumie po to żeby skonfrontować wynik z moimi objawami (nie mam pewności czy dobrze interpretuje kiedy mam owu).
Trzymam za was wszystkie kciuki, kiedyś się nam uda ! ☺️

reklama
Do góry