reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Staraczki 2021

reklama
Nie do końca dziecko jest rok w plecy. Różnie to bywa.
Mój syn też jest z grudnia. 😀 Chodzi do zerówki już od dwóch lat, bo był zbyt dojrzały i wyedukowany do swojej grupy i się nudził. A do szkoły bałam się Go oddać, bo jednak prawie dwa lata różnicy z częścią klasy. Od dziecka jest zafascynowany matematyką. Ma 6 lat i spokojnie wykonuje obliczenia nawet z mnożeniem i dzieleniem, zna liczby chyba do nieskończoności, czyta płynnie, zna wszystkie znaki drogowe, sporo już mówi po angielsku, uwielbia naukę o kosmosie, kontynentach, co jak funkcjonuje w ciele. Naprawdę super mądry dzieciak. Z tego powodu uparli się z podejrzewaniem u Niego zespołu Aspergera i miałam kilka lat terror ze strony przedszkola pod tym kątem. Miał natomiast problemy duże z integracją sensoryczną.
Córka urodziła się w czerwcu i jest zdolna, ciągnie za Nim, super sobie radzi, ale zajmuje Jej to więcej czasu. U Niego szło to z automatu, sam z siebie uwielbiał się uczyć i był wszystkiego ciekawy. Ona też bardzo lubi, ale na spokojnie, nie ciśnie. Dużo umie, ale nie aż tyle, co On w Jej wieku, nie ma tej nieustającej żądzy wiedzy. On Ją ciśnie.
Dlatego myślę, że dzieci rozwijają się w różnym tempie i nie da się założyć, że te z końcówki roku będą miały problemy. Mam dziecko z grudnia, które przegoniło rówieśników i co chwilę zaskakuje dorosłych. Nie ma powodu do zmartwień. Nie bójcie się jesienno-zimowych maluszków. 😀
Moja córka poznawczo też już dawno zrobiła zerówkę. Wcale się nie dziwię, że Twój syn miał podejrzenie ZA. ;) Córka jak zaczęła nadganiać, to zrobiła to super. Dwa i pół roku w rok. Też czyta, liczy, dodaje, odejmuje, uczy się teraz mnożenia... Uwielbia kosmos i geografię - mapy. Mówi komunikatywnie po angielsku i bez problemu na wszystkie tematy. Poznawczo jest super do przodu - ale my mamy problem z tą stroną emocjonalną i społeczną. 😅 I to przez to pewnie będzie trzeba ją odraczać... Ale zobaczymy jeszcze. 😅
Zawsze miałam takie poczucie, że dzieci z końca roku są rok w plecy - w mojej klasie w podstawówce nawet tak było, że trojka mega najsłabszych uczniów była właśnie z końca roku... Wiem, że to nie reguła. 😅
Ale Twój wpis dał mi dużą nadzieję, dzięki. :) Choć z moim szczęściem, to pewnie jeszcze długie miesiące starań przede mną... I będzie z grudnia ale przyszłego roku. 😭

Dziewczyny, czy Wasze termometry owulacyjne microlife też są tak ciche? Przecież jak go sobie zaaplikuje między nogi to w życiu go nie usłyszę, [emoji28][emoji23]
Mój jest okropnie głośny i mega mnie tym stresuje 🤣🤣🤣 Mój jak w łóżku mierzę w ustach, to z łazienki mi krzyczy "o, termometr Ci pika, szybko, wyjmuj, zapisuj!!" 🤣

Dziewczyny, czy Wasze termometry owulacyjne microlife też są tak ciche? Przecież jak go sobie zaaplikuje między nogi to w życiu go nie usłyszę, [emoji28][emoji23]
Dla mnie to zbawienie - jak pies słyszy pikanie to zrywa się z przedpokoju i wskakuje na łóżko lizać mnie po twarzy. Mógłby pikać jeszcze ciszej 😂

Wiesz moze czy owulacja teraz wystapi rzeczywiscie w ciagu 24-36h jak pisza na opakowaniu czy moze byc szybciej? Zaskoczyly mnie te testy, bo prawdopodobnie bede miala owu dwa dni szybciej niz sie spodziewalam. A moj M wczoraj zapil i sie nie kochalismy [emoji24] czytalam, ze najlepszy seks dwa dni przed owu
U mnie w zeszłych cyklach, potwierdzonych monitoringiem wychodziło, że owu była w max 24h. W tym cyklu na monitoringu nie byłam i też tak myślałam, że owu mam pod koniec dnia z pozytywnym testem bo tak też objawy pasowały. No ale żeby nie było za łatwo to wg temperatury (zaczęłam w tym cyklu mierzyć) miałam owu dwa dni później 🤦‍♀️ także albo się to zmienia i w każdym cyklu może być inaczej albo z tymi temp coś nie tak mi wyszło 🤷‍♀️

U mnie w zeszłych cyklach, potwierdzonych monitoringiem wychodziło, że owu była w max 24h. W tym cyklu na monitoringu nie byłam i też tak myślałam, że owu mam pod koniec dnia z pozytywnym testem bo tak też objawy pasowały. No ale żeby nie było za łatwo to wg temperatury (zaczęłam w tym cyklu mierzyć) miałam owu dwa dni później 🤦‍♀️ także albo się to zmienia i w każdym cyklu może być inaczej albo z tymi temp coś nie tak mi wyszło 🤷‍♀️
Owu może być różnie, a temp nie zawsze rośnie odrazu po owu. Czasami rosnie dopiero 3 dni po 😉

reklama
Do góry