reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Staraczki 2021

W temacie wypłat zusowskich-macierzyńskich ja tez mam pytanie, może ktoś rozwieje moje wątpliwości :) sytuacja jest oczywiście czysto teoretyczna, pytam z ciekawości. dajmy na to, ze zarabiam 4tys podstawy + 6 tys premii (dla łatwego rachunku) i jest to stałe wynagrodzenie ostatnich 12mcy, wszystko w jednej wypłacie, na jednym pasku. Jestem w na L4 ciążowym, wiadomo, dostaje 100% wynagrodzenia, przechodzę na macierzyński i wpada mi 80% czyli 8tys. Po tym przechodzę na bezpłatny wychowawczy bezpłatny i od razu, np. w pierwszym miesiącu wychowawczego znów zachodzę w ciążę, składam wniosek o przywrócenie do pracy i pierwszego dnia idę na L4 ciążowe, wtedy wypłata zusu liczy się z pierwotnie uzyskiwanych dochodów (10tys) czy z dochodów jakie otrzymywałam na macierzyńskim przez ostatnie 12m-cy (8tys)?
z podstawy czyli teoretycznie od 10tys

reklama
Dziewczyny a czy któraś z was stosowała kiedyś specyfik o nazwie Cyclodynon? Szukałam czegoś na regulację okresu po odstawieniu antykoncepcji i to mi się rzuciło w oczy. Obawiam się że na okres będę czekać niewiadomo ile a tego nie chcę.

Nie ma to jak iść na betę (nie mówiąc nawet o tych 56 zł) - wrócić, isc do toalety i mieć @ (gdzie godzinę szybciej nie było nic) 😂 chyba się już ciotka wystraszyła, ze betę robię i w sekundę przyszła 🤣🤣🤣
śmiałyśmy się tu nie raz, ze bhcg to najlepszy sposób na wywołanie spóźnionej @ ;) sama miałam taka sytuacje ze 3 razy 😛

Dziewczyny a czy któraś z was stosowała kiedyś specyfik o nazwie Cyclodynon? Szukałam czegoś na regulację okresu po odstawieniu antykoncepcji i to mi się rzuciło w oczy. Obawiam się że na okres będę czekać niewiadomo ile a tego nie chcę.
Ja bym nie brała nic bez konsultacji z lekarzem, bo można sobie właśnie rozregulować, zwłaszcza że po antykoncepcji wcale nie trzeba czekać nie wiadomo ile na okres. 2 moje znajome zaszły w ciąże w pierwszym i drugim cyklu po odstawieniu, okres jednej przyszedł normalnie.

@Xxxladyhxxx ale ta druga kreska była wyraźna? Z ręką na sercu jesteś w stanie powiedzieć, że test był pozytywny? No jeśli tak było, to mogłaś mieć biochema, jasne, ale lekarz bez stwierdzenia bhcg z krwi nie ma prawa rzucać takich osądów.

Nie ma to jak iść na betę (nie mówiąc nawet o tych 56 zł) - wrócić, isc do toalety i mieć @ (gdzie godzinę szybciej nie było nic) 😂 chyba się już ciotka wystraszyła, ze betę robię i w sekundę przyszła 🤣🤣🤣
A ja ten fakt wykorzystuje jak mnie wpienia spoznianiem się mimo że wiem że nie ma ciąży... 😂 Ostatnio spóźniał się 2 dni więc poszłam na betę i zanim był wynik już się pojawiła 🤣😁

@Xxxladyhxxx ale ta druga kreska była wyraźna? Z ręką na sercu jesteś w stanie powiedzieć, że test był pozytywny? No jeśli tak było, to mogłaś mieć biochema, jasne, ale lekarz bez stwierdzenia bhcg z krwi nie ma prawa rzucać takich osądów.
Oceniałam go ja, mój M i przyjaciółka. Wszyscy widzieliśmy II kreskę. Też mi się wydaje, że bez wyniku z krwi to trochę słabo. Z drugiej strony nie wiem czy nawet nie byłoby za późno. Minęło już trochę czasu i poziom na 100% spadł. Nie jestem medykiem, nie znam się.

reklama
Oceniałam go ja, mój M i przyjaciółka. Wszyscy widzieliśmy II kreskę. Też mi się wydaje, że bez wyniku z krwi to trochę słabo. Z drugiej strony nie wiem czy nawet nie byłoby za późno. Minęło już trochę czasu i poziom na 100% spadł. Nie jestem medykiem, nie znam się.
Już 2 tygodnie minęły tak? Tamte krwawienie było w czasie normalnego okresu? Czy się spóźniło?
No żaden normalny lekarz nie zdiagnozuje ciąży, nawet biochemicznej, bez wyników laboratoryjnych 🙄

Do góry