reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Staraczki 2021

Ja Cię nie chciałam przestraszyć ale zawsze możesz zapytać czy nie lepiej zamienić dupka na inny preparat z progesteronem jeśli jest potrzeba brania. Tam na insta są wymienione inne, niby według badań bezpieczniejsze w ciąży. Może będzie taka możliwość i wtedy w ogóle problem z głowy :).
Pewnie. Wszystkiego sie dowiem juz za 5 dni i wierzę, że nie będzie potrzebny ;)

reklama
Sama mam obciążony wywiad i pewnie będę na duphaston skazana, chociaż będę walczyć żeby to była tylko luteina.
Wszystkie jesteśmy tu bo mamy mniejsze lub większe problemy z zajściem w ciążę więc logiczne jest dla mnie to, że po czasie mamy już wystarczające dużą wiedzę żeby dyskutować z lekarzami jeśli coś budzi nasze wątpliwości, a wiele powinno je budzić bo często lekarze nie traktują każdej pacjentki jako odrębny przypadek tylko jadą na schematach.
Ja teraz byłam pierwszy raz u lekarza, który notował każde moje słowo i odpowiada na każdy mój argument zmieniając plan leczenia na postawie rozmowy. Ale to był lekarz, który prześwietlił wszystkie moje wyniki do 3 lat wstecz, zanotowal absolutnie wszystko, zadawał setki pytań i mam pewność, że będzie dla mnie kompanem do rozmowy
Ale to raczej wina lekarzy, którzy go tak od ręki przepisują... :(
Sama rozmawiałam ostatnio z dziewczyną, która była zdziwiona, że ja nie dostałam dupka mimo roku bez ciąży. Ona dostała, nie miała problemów z progiem, poronień itd, po dwóch cyklach zaszła w ciążę. Brała dalej w ciąży na wszelki wypadek (zalecenie lekarza).

Przyznam, że miałam takie chwile żalu, że cały internet bierze dupka a mi nawet tego nie dali i może przez to się nie udaje [emoji39]. Ale uznałam, że jak lekarze (więcej niż jeden) uważają, że w moim przypadku to bez sensu, no to ok. Z drugiej strony jakbym tydzień temu trafiła na takiego, który by mi na wszelki wypadek przepisał to bym pewnie wzięła skoro lekarz zaleca a cały internet bierze... Dzisiaj po przeczytaniu tych postów na insta już bym nie była taka hop do przodu i pewna.

Zrobiłam dziś z ciekawości owulaka (11dc) i wydaje mi się, ze wyszedł „tuz, tuz” a wg apki LH na poziomie low 🤔 jutro jeszcze powtórzę kilka razy, co prawda w środę monitoring ale ciekawa jestem czy przy stymulacji w moim przypadku testy mają rację bytu, bo wcześniej nie wyłapywały mi piku ;) co myślicie, faktycznie low czy powinnam się spodziewac piku na dniach?
Wiesz co. U mnie tak wygląda peak. Owu potwierdzona monitoringiem bo sama nie wiedziałam czy mam parzac na te testy.

Może ma jakiś zamysł o którym nie wiem.. kurczę to jeden z lepszych specjalistów w Krakowie z mega doświadczeniem także liczę że wie co robi 🙏
Proga badalam sobie po owu potem wizyty nie mialam wiec nie wie jakiego mam. Może dlatego przepisał na wyrost duphaston.
Ja mam duphaston na plamienia przed @. Mam brać 1 tabletkę dziennie, tak samo jak inny lekarz mi przepisał poprzednio. U mnie progesteron 7dpo to około 9 więc dość nisko. Przy pozytywnym teście brałam po 2x1. W pierwszej ciąży z kolei brałam na składającą się szyjkę, w drugiej z kolei lekarz powiedział że taka moja uroda, ze szyjka się skraca i dupka nie dostałam. Obie ciążę donoszone.

Ja mam duphaston na plamienia przed @. Mam brać 1 tabletkę dziennie, tak samo jak inny lekarz mi przepisał poprzednio. U mnie progesteron 7dpo to około 9 więc dość nisko. Przy pozytywnym teście brałam po 2x1. W pierwszej ciąży z kolei brałam na składającą się szyjkę, w drugiej z kolei lekarz powiedział że taka moja uroda, ze szyjka się skraca i dupka nie dostałam. Obie ciążę donoszone.
Skrócenie się szyjki macicy jest jednym ze wskazań do brania progesteronu, choć nadal powinna to być luteina dopochwowo.

Dzięki, poszłam poczytać. Jak się komuś nie chce szukać to daje linki bezpośrednio do postów, które znalazłam:

Szczerze mówiąc trochę mnie to przestraszyło, bo nawet tu na forum mam wrażenie, że większość dziewczyn Duphaston bierze.
Ja tez odnoszę takie wrazenie. Co chwile tu czytam ze ktos bierze dupka. Niektore dziewczyny nawet bez badania progesteronu 😳
Ja mam przepisany progesteron besins.
Wydaje mi sie ze jest lepszy niz duphaston. Choc pewnosci nie mam.

Bo to jest tak, że jak dziewczyny czytają, że "wszystkie" biorą dupka, to onesoe zastanawiają czy w takim razie też nie powinny... A teraz idziew drugą stronę. Te co biorą,zastanawiają się czy nie biorą niepotrzebnie. Słuchajcie lekarzy i tego co on wam zleca,ewentualnie konsultujcie z drugim,a nie wyciągacie wniosków z opisów dziewczyn, które wbrew pierwszym pozorom mogą mieć całkiem inne sytuacje.

Bo to jest tak, że jak dziewczyny czytają, że "wszystkie" biorą dupka, to onesoe zastanawiają czy w takim razie też nie powinny... A teraz idziew drugą stronę. Te co biorą,zastanawiają się czy nie biorą niepotrzebnie. Słuchajcie lekarzy i tego co on wam zleca,ewentualnie konsultujcie z drugim,a nie wyciągacie wniosków z opisów dziewczyn, które wbrew pierwszym pozorom mogą mieć całkiem inne sytuacje.
Dlatego mowa jest o braniu progesteronu, głównie dupka, bez konsultacji z lekarzem. Każdy przypadek jest inny, np. jeśli dziewczyna jest po poronieniach, to lekarz może zapobiegawczo przepisać progesteron (lepiej nie duphaston). Ale musi to być konkretne wskazanie lekarza, a nie łykanie leków „na wszelki wypadek”, bo tym można sobie tylko zaszkodzić, a już stanowczo nie wolno zalecać innym dziewczynom „zwiększ sobie dawkę”. No żesz kur.wa 🤦🏻‍♀️

Ja brałam długo duphaston przed rozpoczęciem starań potem brałam jeszcze primolut nor, bo duphaston był dla mnie za słaby, a na czas starań mój lekarz przepisał mi luteine, bo powiedział, że to jest najbardziej zalecane, ale ja mam problemy z przysadką, więc muszę być obstawiona hormonami 🤷‍♀️

reklama
Dlatego mowa jest o braniu progesteronu, głównie dupka, bez konsultacji z lekarzem. Każdy przypadek jest inny, np. jeśli dziewczyna jest po poronieniach, to lekarz może zapobiegawczo przepisać progesteron (lepiej nie duphaston). Ale musi to być konkretne wskazanie lekarza, a nie łykanie leków „na wszelki wypadek”, bo tym można sobie tylko zaszkodzić, a już stanowczo nie wolno zalecać innym dziewczynom „zwiększ sobie dawkę”. No żesz kur.wa 🤦🏻‍♀️
wiem wokół czego krąży rozmowa. Chodzi mi bardziej o reakcje.

Do góry