reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Staraczki 2021

reklama
Jakbym miała żyć z polecania testowania to byłabym bankrutem [emoji23] ale osobiście podczas stosowania luteiny miałam nakazane testowanie (a w zasadzie betę) przed odstawieniem i uważam to za słuszne, w zależności od celu, w jakim się stosuje progesteron, wiec w tym przypadku: ja bym testowała [emoji16]
Piszecie tutaj, że Wasi lekarza zalecają zrobić test lub bete przed ostawieniem Duphastonu, a mój lekarz nic na ten temat nie wspomniał, powiedział, że mam czekać po odstawieniu czy miesiączka przyjdzie czy nie.
Ja mam zlecone branie przez 10 dni od owulacji.

Piszecie tutaj, że Wasi lekarza zalecają zrobić test lub bete przed ostawieniem Duphastonu, a mój lekarz nic na ten temat nie wspomniał, powiedział, że mam czekać po odstawieniu czy miesiączka przyjdzie czy nie.
Ja mam zlecone branie przez 10 dni od owulacji.

Ja ogólnie miałam brać od 3dpo przez minimum 10-12 dni. Przed odstawieniem beta. Ale ja miałam mocne plamienia od owulacji i brałam, żeby w razie ciąży mi ona nie uciekła z tym plamieniem [emoji6] po pozytywie miałam zmienić dawkowanie. Jeśli bierzesz dla „ładniejszego endo” to może i nie musisz testować wcześniej. Niemniej możesz zapytać swojego lekarza na następnej wizycie.

Ja ogólnie miałam brać od 3dpo przez minimum 10-12 dni. Przed odstawieniem beta. Ale ja miałam mocne plamienia od owulacji i brałam, żeby w razie ciąży mi ona nie uciekła z tym plamieniem [emoji6] po pozytywie miałam zmienić dawkowanie. Jeśli bierzesz dla „ładniejszego endo” to może i nie musisz testować wcześniej. Niemniej możesz zapytać swojego lekarza na następnej wizycie.
Jasne, podpytam 🙂

Dziewczyny a może Wy mi jakoś doradzicie: jeśli nie chodzę do kliniki leczenia niepłodności, a z moim mężem leczymy się u niezależnego androloga i ginekologa, to jak podejść do tematu drożności? Jak to samemu ogarnać? Gdzie się zgłosić? Czy powiedzieć ginekologowi o "chęci" podejścia do takiego badania?
W klinice leczenia niepłodności do której ja chodzę (Invimed) można zrobić takie badanie niezależnie od tego czy jestes ich pacjentką czy nie. Po wszytkim dostaje się wyniki i możesz je zabrac do swojego lekarza prowadzącego.

Ja się 16 czerwca szczepilam, w największe upały i też mam astmę - i całkowicie nic mi nie było, nawet mnie w sumie ręką nie bolała. :( Także na pewno jego objawy nie są typowe i są niebezpieczne. Siostra też astmatyk i bolała ją ręką dwa dni, poza tym nic. Koniecznie musi go lekarz zbadać.

A przed odstawieniem duphastonu robiłaś test? Bo powinno się robić. Albo betę. Powiem Ci, że ja też zawsze miałam owu 16-18 DC i cykle 30-32 dni. Potem miałam kilka cykli bezowulacyjnych i w tym cyklu wyjątkowo miałam owu 13-14 DC potwierdzone monitoringiem. I jestem w ciąży. :) Jutro sprawdzam przyrost bety, oby było dobrze. A w którym jesteś DC, ile dpo? Trzymam kciuki, żeby już ten okres nie przyszedł!
Gratuluję ciąży 💛

W klinice leczenia niepłodności do której ja chodzę (Invimed) można zrobić takie badanie niezależnie od tego czy jestes ich pacjentką czy nie. Po wszytkim dostaje się wyniki i możesz je zabrac do swojego lekarza prowadzącego.
A jak będę chciała się zapisać, to powiedzą mi jakie badania mam ze sobą przynieść, tak? :) może po prostu zadzownię i się spytam :p dzięki za info!

reklama
A składy te same? A jeśli mam problem z połykaniem to mogę poprosić o zmianę na luteine podjęzykową?

Duphaston to syntetyczny prog, luteina to identyczny z naturalnym (czyli dupek we krwi nie wyjdzie, luteina tak). Różne czytałam dyskusje na temat ich zastosowania, skuteczności ich działania i skutków ubocznych, ceny. Niemniej stosuje się i jedno i drugie z powodzeniem, mimo różnych opinii, wiec myśle ze mogłabyś zapytać czy możesz dostać formę nie do łykania.

Do góry