reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Staraczki 2021

@blanny gratuluję ciąży :)
Test robiłaś przed terminem miesiączki?:) Ciało coś podpowiadało że to tak to teraz? Czy po prostu rutynowo sobie sprawdziłas?:)

Również jestem ze Szczecina :)
Cześć :) Kilka stron temu opisywałam dokładnie chyba dwa albo trzy razy :) poszukaj w kupce moich postów ostatnich w tym temacie :)
Super widzieć kogoś z okolicy!!

reklama
Hej dziewczyny! [emoji112] [emoji4] Czy ja dobrze w to wszystko rozumiem? Jeżeli owulacje miałam potwierdzoną na monitoringu w 14 dniu cyklu to miesiączkę powinnam dostać około 14 dni później, czyli w 27/28 dc, tak? Pytam, bo nie chce świrować z za wczesnym testowaniem, a zawsze owulacje miałam około 17 dnia i w tedy miesiączka przychodziła w 30/31 dc. (po 4 dniach od odstawienia Duphastonu).
Trochę się denerwuję, bo odstawiłam Duphaston w poniedziałek, a tu miesiączki ni widu ni słychu, testu nie robiłam, bo bolał brzuch już w czasie brania Duphastonu i stwierdziłam, że miesiączka na bank będzie a poza tym było jeszcze za wcześnie. Jutro rano chyba złapie za test.

Po odstawieniu dupka okres może przyjść chyba do tygodnia a nawet do 14 dni zdaje się. Nie testowalas przed odstawieniem? Zatestuj i sprawdź [emoji6]

Ja się 16 czerwca szczepilam, w największe upały i też mam astmę - i całkowicie nic mi nie było, nawet mnie w sumie ręką nie bolała. :( Także na pewno jego objawy nie są typowe i są niebezpieczne. Siostra też astmatyk i bolała ją ręką dwa dni, poza tym nic. Koniecznie musi go lekarz zbadać.

A przed odstawieniem duphastonu robiłaś test? Bo powinno się robić. Albo betę. Powiem Ci, że ja też zawsze miałam owu 16-18 DC i cykle 30-32 dni. Potem miałam kilka cykli bezowulacyjnych i w tym cyklu wyjątkowo miałam owu 13-14 DC potwierdzone monitoringiem. I jestem w ciąży. :) Jutro sprawdzam przyrost bety, oby było dobrze. A w którym jesteś DC, ile dpo? Trzymam kciuki, żeby już ten okres nie przyszedł!
14 dpo, jestem w 28 dc 🙂

Dziewczyny napiszecie mi tak ogólnie na czym polega duphaston? Moja gin myśli nad wprowadzeniem go w 12 cyklu. Rozumiem, że jest to sztuczny progesteron, który ma pomóc w potencjalnym zagnieżdżeniu zarodka jeśli do zapłodnienia dojdzie i bierze się go przez 14 dni po owulacji i żeby go odstawić to trzeba zrobić betę z krwi i jeśli wynik będzie ujemny to odstawiamy a jeśli dodatni to cały czas bierzemy tak? No i to są tabletki dopochwowe tak?

To brzmi jak reklama testów ciążowych [emoji28]

Jakbym miała żyć z polecania testowania to byłabym bankrutem [emoji23] ale osobiście podczas stosowania luteiny miałam nakazane testowanie (a w zasadzie betę) przed odstawieniem i uważam to za słuszne, w zależności od celu, w jakim się stosuje progesteron, wiec w tym przypadku: ja bym testowała [emoji16]

Dziewczyny napiszecie mi tak ogólnie na czym polega duphaston? Moja gin myśli nad wprowadzeniem go w 12 cyklu. Rozumiem, że jest to sztuczny progesteron, który ma pomóc w potencjalnym zagnieżdżeniu zarodka jeśli do zapłodnienia dojdzie i bierze się go przez 14 dni po owulacji i żeby go odstawić to trzeba zrobić betę z krwi i jeśli wynik będzie ujemny to odstawiamy a jeśli dodatni to cały czas bierzemy tak? No i to są tabletki dopochwowe tak?

Duphaston do łykania, luteina jest albo dopochwowa albo podjęzykowa.

Duphaston to syntetyczny progesteron, bierze się go przy cyklach bezowulacyjnych na wywołanie krwawienia, ewentualnie przy niedomodze lutealnej, żeby mogło dojść do zagnieżdżenia i się ciąża utrzymała tylko trzeba na pewno go zacząć brać po owulacji, bo można sobie ją zablokować. Bierze się go zazwyczaj przez 10 dni potem odstawia i przychodzi krwawienie jeśli nie ma ciąży. Mi lekarz kazał robić betę jakby się nie pojawiło krwawienie, a nie po odstawieniu, ale to pewnie też kwestia kto z jakiego powodu bierze, bo jeśli jest zbyt niski progesteron to często w ciąży nadal trzeba go brać. I jest doustny, dopochwowa jest luteina, którą ja teraz biorę [emoji4]

Ja się 16 czerwca szczepilam, w największe upały i też mam astmę - i całkowicie nic mi nie było, nawet mnie w sumie ręką nie bolała. :( Także na pewno jego objawy nie są typowe i są niebezpieczne. Siostra też astmatyk i bolała ją ręką dwa dni, poza tym nic. Koniecznie musi go lekarz zbadać.

A przed odstawieniem duphastonu robiłaś test? Bo powinno się robić. Albo betę. Powiem Ci, że ja też zawsze miałam owu 16-18 DC i cykle 30-32 dni. Potem miałam kilka cykli bezowulacyjnych i w tym cyklu wyjątkowo miałam owu 13-14 DC potwierdzone monitoringiem. I jestem w ciąży. :) Jutro sprawdzam przyrost bety, oby było dobrze. A w którym jesteś DC, ile dpo? Trzymam kciuki, żeby już ten okres nie przyszedł!
Czy mnie coś ominelo??? Postraszyłas macice klinika leczenia niepłodności i bum ciąża? No ale czad!

reklama
Jakbym miała żyć z polecania testowania to byłabym bankrutem [emoji23] ale osobiście podczas stosowania luteiny miałam nakazane testowanie (a w zasadzie betę) przed odstawieniem i uważam to za słuszne, w zależności od celu, w jakim się stosuje progesteron, wiec w tym przypadku: ja bym testowała [emoji16]

Jasne ja też testuje przed odstawieniem luteiny na wszelki wypadek, mi tylko chodziło o to, że zabrzmiało to jak ze spotu reklamowego hahah

Do góry