reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Staraczki 2021

Ja sie laparoskopii troche boje a tylko to od nich slysze jako alternatywe. Mialam juz operacje w obrebie jamy brzusznej i nie chce zeby byc moze bez potrzeby mi tam grzebali, bo same wiecie ze zrosty tez nie sprzyjaja.
Moze jesli endometrioza nie jest jakos zaawansowana to sa inne metody leczenia a nie od razu stol operacyjny.
Dziewczyny blagam doradźcie cos bo mam wrażenie ze dla lekarzy do których trafilam to jestem kolejnym numerkiem na liscie pacjentów, i ze przeciez a co to kilka miesiecy w ta czy w tamtą.

reklama
Cześć dziewczyny! 😄 Miłego dnia dla was ❤️ u mnie biel vizira taka, że "bielsze nie będzie" 🤣🤣🤣 ale chyba już mam w d**** te starania, to totalnie nie jest na moje nerwy 🙄 podziwiam was, że macie tyle cierpliwości i siły 🙈 najwyżej zostanę bezdzietną lambadziarą z kotami 🤣🤣🤣 buziaki!
I takie podejście szanuję :D Przy okazji myślę, że to najlepsze, co można zrobić swojej głowie. Będzie dobrze!

Ja sie laparoskopii troche boje a tylko to od nich slysze jako alternatywe. Mialam juz operacje w obrebie jamy brzusznej i nie chce zeby byc moze bez potrzeby mi tam grzebali, bo same wiecie ze zrosty tez nie sprzyjaja.
Moze jesli endometrioza nie jest jakos zaawansowana to sa inne metody leczenia a nie od razu stol operacyjny.
Dziewczyny blagam doradźcie cos bo mam wrażenie ze dla lekarzy do których trafilam to jestem kolejnym numerkiem na liscie pacjentów, i ze przeciez a co to kilka miesiecy w ta czy w tamtą.

Ja miałam laparoskopie diagnostyczna z histeroskopia, biopsja endometrium i drożnością - ambulatoryjnie.
Nie ma się czego bać. W szpitalach robi się ją jeszcze trochę inaczej, trzeba brać środki przeczyszczające i 24 godziny przed już pojawić się w szpitalu, potem też leżysz na pewno 24 godziny albo więcej.
Ja przyszłam na 9, a o 12 już wyszłam. Po narkozie byłam słaba i wszystko mnie bolało, 24 godziny musiał ktoś być non stop przy mnie, ze względów bezpieczeństwa. Na następny dzień było już wszystko dobrze. Miałam tydzień zwolnienia, ale po 3 dniach już byłam w pełni zdrowa. Zasługa zabiegu ambulatoryjnego moim zdaniem, do tego nic nie wyszło niepokojącego u mnie.
Robi się pod pepkiem malutkie nacięcie i (jeśli potrzeba, ja nie miałam, ale u mnie nie wykryto endometriozy podczas zabiegu) 1 albo 2 w pachwinach. Chcesz to pokaże ci zdjęcie mojej blizny po zabiegu 8 marca. Mała kropka.
I pamiętaj, endometriozy nie da się stwierdzić inaczej niż laparoskopowo, usg to tylko podejrzenie.
Na koniec jeszcze Fakt anegdotyczny [emoji16] koleżanka miała również rozległe zmiany endometrialne widoczne na usg.
Po laparoskopii (endomenda IV stopnia, jeden jajowod niedrożny, drugi bardzo wąski, rozległe zmiany endometrialne na jajnikach, i wiele innych), lekarze po laparo powiedzieli, że nie ma szans na dziecko, tylko in vitro. Następnego okresu już nie dostała, bo była w ciąży, pod koniec marca tego roku urodziła syna.
Laparoskopia to podstawa! Lekarze mają absolutna rację. Inne leczenia są doraźne i nie sprzyjające ciąży, bo to najczęściej antykoncepcja, która nie usuwa endomendy tylko ja usypia, a jak odstawisz to wróci znowu.
Przykro mi ale na endomende innego sposobu nie ma, jak wyciąć. Polecam cykl o endomendzie na profilu fundacja Ernesta, można się dużo dowiedzieć.

EDIT: do tego polecam dziewczyny z akademii płodności, mają fajna dietę, na pewno warto zastosować jako terapia wspomagajaca.

EDIT 2: ta kolezanka ma 24 lata, ja mam 33... Jeśli jesteś młoda i nie masz parcia, to spróbuj z dietą i nie wiem czego, wszystkiego co znajdziesz w internecie. Jeśli masz więcej niż 25 lat, albo 30 to działaj kobito [emoji110][emoji110][emoji110]

Ostatnia edycja:
Bolesne i obfite miesiaczki, czesty bol w podbrzuszu gdzie jest torbiel endometrialna, bol niesamowity przy badaniu tak jakos od okolo roku półtora.
A kiedyś tak nie bylo.

@coca
No usg wg nich tez to potwierdza.

Bywa różnie, mi babka na usg raz zle wywróżyła, owszem, pęcherzyka nie było, owszem był płyn w zatoce, ale owu z tego nie było i wyszło to właśnie z proga. Sprzęt jest rożny, umiejętności lekarza również.

Kochane z dzisiaj, dzień po terminie @
Trzymam za Was wszystkie kciuki
Piękne kreseczki, gratulacje ❤️
Kochana, w sumie to masz rację. Dziś po pracy pójdę po testy i sprawdzę jeszcze jutro rano. 😱
Nie wiem totalnie, ale pierwsza moja myśl była, że to pewnie wadliwy test.
Kochana, jaki wadliwy test? To jest pięknie widoczna druga kreska 😊

Dziękuje [emoji3526]

Po owulacji wzrasta poziom progesteronu i jeśli jest powyżej 10 to w zasadzie przyjmuje się, ze do owulacji doszło. Często lekarze zlecają takie badanie dla potwierdzenia i sprawdzenia przy okazji czy z progiem jest wszystko ok.

Nie ma. Zależy od organizmu, co na kogo po prostu zadziała lepiej.
A ile czasu po owulacji bada się progestron? Ja dwa dni po owulacji mialam 5 to do owulacji doszło czy nie?

reklama
A ile czasu po owulacji bada się progestron? Ja dwa dni po owulacji mialam 5 to do owulacji doszło czy nie?
Progesteron bada się 7-8 dni po owulacji i jeśli jest powyżej 10 ng/ml to znaczy, że owulacja się odbyła. Ale żeby doszło do zagnieżdżenia albo utrzymania ciąży najlepiej jakby progesteron był ok 20 ng/ml

Do góry