reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Staraczki 2021

Też Letrozolem. Czy się udało, to jeszcze nie wiem. Owulacja była. Miałam dwa pęcherzyki, oba pękły po Ovitrelle😉 nie wiem, czy pękły by same z siebie, podejrzewam że tak, bo nie mam problemu z pękaniem, tylko rośnięciem🤷‍♀️

Ja miałam monitoring w 11 dniu, 12 rano zrobiłam sobie zastrzyk 😉
Sama sobie robisz zastrzyki? Hardcore, ja bym prędzej trupem padła niż sama sobie wbiła igłę 🤣🤣🤣

reklama
Ostatnie badania mówią że komórka jajowa po uwolnieniu ,, żyje" tylko do 24 h
Żywotność plemników w kobiecie to do 72h. Gdzie indziej piszą że do 48h. Więc niechby i ta komórka załóżmy była 24h to ze stosunkami co 2 dni powinno być ok. Jeśli oczywiście nie ma innych przeciwskazań zdrowotnych. :) a wy co ile preferujecie stosunki? Codziene stosunki to podobno najlepsza metoda antykoncepcji, bo co te nasienie jest warte. Ja jestem za co dwudniowymi stosunkami, ale chętnie poznam Wasze opinie i doświadczenia :)

Mam jeszcze pytanie odnośnie owulacji. Często tu pada stwierdzeniem, że owulację potwierdza się poziomem progesteronu, a nie USG. Czemu? Jak na USG wychodzi, że owulacja była (bo pęcherzyki które kilka dni wcześniej miały ok 20 mm, a teraz ich nie ma i jest " ślad po pęknięciu" w opisie USG), to możliwe nadal że owulacji nie było? Nie miałam zleconego poziomu progesteronu i nie wiem czy robić 🤷‍♀️

Żywotność plemników w kobiecie to do 72h. Gdzie indziej piszą że do 48h. Więc niechby i ta komórka załóżmy była 24h to ze stosunkami co 2 dni powinno być ok. Jeśli oczywiście nie ma innych przeciwskazań zdrowotnych. :) a wy co ile preferujecie stosunki? Codziene stosunki to podobno najlepsza metoda antykoncepcji, bo co te nasienie jest warte. Ja jestem za co dwudniowymi stosunkami, ale chętnie poznam Wasze opinie i doświadczenia :)
Mi ginekolog zaleciła w dni płodne codziennie. W tamtym cyklu metodą co dwa dni nie dała rezultatów. Szczerze to myślę, że jak ma się udać, to się uda 😛

Też Letrozolem. Czy się udało, to jeszcze nie wiem. Owulacja była. Miałam dwa pęcherzyki, oba pękły po Ovitrelle😉 nie wiem, czy pękły by same z siebie, podejrzewam że tak, bo nie mam problemu z pękaniem, tylko rośnięciem🤷‍♀️

Ja miałam monitoring w 11 dniu, 12 dc rano zrobiłam sobie zastrzyk 😉 i mieliśmy zalecenie na starania 11, 12 i 13 dnia ( dodatkowo 10 też sami z siebie😛). 14 DC rano miałam monitoring i pęcherzyki już były pęknięte 😉
To życzę Ci dwóch kreseczek po majówce kochana :) wygląda to dobrze. Miejmy nadzieję że wola Boża będzie taka sama :) o taki zastrzyk trzeba poprosić czy lekarz sam go proponuję? Gdzie go sobie robiłaś? Na receptę? Drogi jest? Który to Twój stymulowany cykl? :) przepraszam za nawał pytan, ale to mój pierwszy stymulowany i to dla mnie ogromna nowość, zaraz bym chciała wszystko wiedzieć :)

Tak, ja dziś tez teoretycznie 5dpo, ale testy sikane mi nie wychodziły, nie było śluzu, żadnych dolegliwości itd wiec myślę, ze niestety ten cykl mógł być bezowulacyjny. Poziom progesteronu w 7dpo potrafi wskazać czy owu się odbyła? Może i ja zrobię to badanie [emoji848] jaki powinien być wynik, by było wiadomo?

Tak czy inaczej w poniedziałek umawiam się na monitoring bo mam wrażenie, ze wróżę z fusów [emoji849]
Powyżej 10.

Mam jeszcze pytanie odnośnie owulacji. Często tu pada stwierdzeniem, że owulację potwierdza się poziomem progesteronu, a nie USG. Czemu? Jak na USG wychodzi, że owulacja była (bo pęcherzyki które kilka dni wcześniej miały ok 20 mm, a teraz ich nie ma i jest " ślad po pęknięciu" w opisie USG), to możliwe nadal że owulacji nie było? Nie miałam zleconego poziomu progesteronu i nie wiem czy robić [emoji2368]
Sadze, ze zle odbierasz pisane tu stwierdzenia. Owulacje można z dużym prawdopodobieńswem potwierdzić badaniem progesteronu. Ale pewniejszy jest monitoring, choć również nie jest nieomylny, a najpewniejsza to jest oczywiście ciąża [emoji6]

No pewnie że co dwa dni powinno być ok. My działamy kiedy mamy ochotę. W pierwszą ciążę zaszłam działając codziennie więc akurat się jakoś udało 🙂

reklama
Do góry