malusiolka, u mnie Mały pił w nocy ok 3-4 butelki picia, teraz też dużo pije ( potrafił zasiusiać się cały włącznie z bodami albo bluzeczką i spodenkami nie wspominając o pościeli), ale już mniej budzi się w nocy. Staramy się podawać mu w szklaneczce i pilnować, ale zalewa się albo bawi się tym piciem i jest butelka z dozownikiem. Olek jest z 22 lipca 2011, trochę to trwało ale już pod koniec kwietnia 2013 zaczął spać bez pampersa ( siostrzenica ma starszego synka o rok i mówiła, że to bardzo późno ale ja uważam, że każde dziecko rozwija się w swoim czasie, zapytałam jej czy nie pamięta, że Olek szybciej zaczął chodzić i mówić to nic się nie odezwała), nie powiem zdarza mu się zrobić siusiu we śnie ale przeważnie budzi się na siku i zaraz po wędruje do nas do łózka. Zobaczysz lada dzień nie będą potrzebne jej pampersy. Próbowałaś nie zakładać Małej pampersa tylko majtki i spodenki i pytać co jakiś czas " chcesz siusiu"?, nawet jak nie chce to posadzić jak uda jej się zrobić to nagrodzić oklaskami, pochwalić dać cukierka, zabawkę
Olkowi podczas zabawy zdarza się zapomnieć i jeszcze siusiu zrobi.
Dziś rzucałam okiem jak mama oglądała nianie i wiecie co zszokowana byłam tym odcinkiem - mama trojga 4,5 latków zakładała im na noc pieluchy i mikoswała jedzenie,nie wspominając o innych kwiatkach...
Mój Bąbel słyszał ostatnio naszą rozmowę o powiększeniu rodziny i dziś stwierdził, że chce rodzeństwo, ale siostrę, bo brata już nie " mama chce siostrę, brata nie". Pytam czy będzie pomagał mi przy opiece i czy będzie dzielił się zabawkami stwierdził,że tak ale mlecznych kanapek nie odda <hahaha>.