reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Staraczki 2014 :)

reklama
Ja mysle zeby w tym roku wrocic na studia a potem podjac prace.Jakos nie moglabym sobie wyobrazic caly czas siedzenia w domu za bardzo nadpobudliwosc ruchowa mi sie czasem wlacza;-)

mligocka, przepraszam Ciebie, ale zmień lekarza. To nie możliwe, że pozwolił Wam się starać po 10 dniach. Mi mój ginekolog powiedział, że dopiero po 3-ciej miesiączce, tak jak po porodzie.
Mnie 2 lekarzy z tytułem doktora nauk medycznych (czyli mają większą wiedzę niż zwykli) powiedziało, że mogę starać się po 1 miesiączce po zabiegu. Jeden - który kierował mnie na zabieg - ale dodał, że pod warunkiem, że na kontroli endometrium będzie odpowiednio grube, a macica w porządku. Drugi (pracuje na uniwersytecie) na kontroli 3 tygodnie po zabiegu. Ja często wyszukuję informacji na stronach i forach anglojęzycznych (lubię poszerzać pole widzenia o to jak jest za granicą) i o tym tak też szukałam informacji - i bardzo często spotykałam się z informacją, że lekarz dał zielone światełko miesiąc/dwa po zabiegu łyżeczkowania macicy po poronieniu lub obumarciu wczesnej ciąży. Ale to na pewno są indywidualne decyzje lekarzy w oparciu o wiedzę, doświadczenie i stan konkretnej pacjentki.

mligocka - to, kiedy lekarz da zielone światełko zależy od indywidualnej sytuacji. Od tego jak wygląda endometrium, jak zaawansowana była ciąża, czy były powikłania, czy macica ładnie się oczyściła, czy nie było stanów zapalnych, od ogólnego stanu organizmu i psychiki. Jeśli chcesz mieć dodatkową pewność możesz iść też do innego lekarza, ale wtedy warto do takiego, co ma wyższe kompetencje i dobre rekomendacje. U Ciebie była to bardzo wczesna ciąża - @ przyszła w terminie, więc pewno proces implantacji zapłodnionej komóreczki nie był za bardzo zaawansowany, endometrium nie pogrubiło się za bardzo, a te wszystkie struktury (trofoblast) pewno nie zdążyły się nadtworzyć. Poroniłaś samoistnie w terminie @. Lekarz chyba wiedział co robi dając Ci zielone światło.

EDIT: Koleżance, która poroniła po invitro (jakoś 2-3 tyg po transferze, czyli też wcześnie) lekarze też mówili, że może podchodzić do kolejnego jak tylko będzie gotowa psychicznie. Komóreczki na nią już czekały zamrożone. Tak sobie myślę czy teraz nie miała zabiegu (po 2 miesiącach), bo coś urlop wzięła tak jak wtedy.

Co do testów, których ja nie lubię, bo pokazały mi cień cienia: na pierwszym miejscu PINK test (pokazał mnie, Pawłowi i wodzie takiego samego jasnego bladziocha) oraz PRE-TEST. Ku mojemu zdziwieniu testy kupione z allegro po 1 zł za sztukę nigdy nie wprowadziły mnie w wahanie, nawet cienia pod światło nie było (a zrobiłam ich tyle, że aż wstyd się przyznać :cool2:) - choć czytałam też złe opinie o nich.

Malusiolka - na pewno organizm sobie poradzi. Niestety leki są w Polsce drogie (w porównaniu do zarobków) :wściekła/y:. Ten Lutenyl to ma podobne działanie jak duphaston (wspomaga wydzielanie progesteronu). Trzymam kciuki, by organizm dał sobie radę :* Będzie dobrze. Fajnie, że trafiłaś na lekarza, który nie olewa pacjentki.

Ostatnia edycja:
Olusia- chyba pomyliłaś mnie z Aschlee.
Ja studiowałam pielęgniarstwo i już chwilę pracuje w zawodzie. Na inne studia się nie wybieram.
Cynthia- dzięki, że dzielisz się swoją wiedzą.
Aschlee-Tobie wychodziły dodatnie testy i @ przyszła ? czy nie robiłaś testów?

mligocka tak ja robilam testy 3przedwczoraj dwa i wczoraj jeden i jeden wyszedl pozytywnie a dwa negatywnie a @ przyszla dzisiaj:-(dlatego teraz nie zrobie testu wczesniej niz rowny tydzien po terminie spodziewanej @ i na pewno nie zrobie jednego testu jak wynik bedzie pozytywny tylko na drugi dzien dla pewnosci zrobie drugi

Malus
mam nadzieje ze tabletki pomoga i bedzie juz ok wszystko. A co do tesciow ja bym olala cieplym moczem niech spieprzaja.... Ja juz stwierdzilam ze pier...e i jak mam jakies ale do tesciowej czy jestem na nia wkurzona to albo daje jej to do zrozumienia zachowaniem albo sie nie odzywam albo zwroce uwage. Choc przyznam ze na te swieta siedzialam cicho ale to byl wyjatek... Nigdy wiecej bozego narodzenia z nia...

agniecha
dzieki :-) w pracy moze byc chcialabym bardzo plan w tym miechu zrobic, bo jak nie zrobie teraz i kolejny raz i pozniej a inni zrobia to wylece poprostu... I znow szukanie pracy... Praca z klientami, obsluga i sprzedaz uslug jest masakryczna... Codziennie jakis zjeb przylezie i drze ryja ze ochrona musi przychodzic. A Ty we Wro pracujesz?

co do pracy w branzy medycznej, strasznie chcialam na poloznictwo albo pielegniarstwo isc... I dzisiaj nawet przegladalam szkoly ale... Stara juz jestem to jedno, nie mam zdanej chemii i matmy, a po trzecie nie ma kierunku zaocznego bo nie jestem w stanie studiowac dziennie. I tak szukam jakiegos kierunku... Na pedagogike nie wracam, 2 lata prawie zaliczone i piernicze, nie chce do tamtej szkoly wracac. Wczesniej studiowalam po 1 rok rachunkowosc i finanse i wczesniej tez rok pedagogike ale zaszlam w ta ciaze z Antosiem i nie skonczylam... Nie moge znalezc sobie miejsca wogole :-/ nie ma chyba kierunku ktory by mi podpasowal a te na ktore bym chciala isc moge pomarzyc.... Kiedys chcialam byc neonatologiem ale o tym to juz w ogole moge po maaarzyc. Wiec dziewczynki zazdraszczam zawodu!:tak:

Witajcie wieczorową porą Dziewczyny :-)

Aschlee- nooo coś Ty?? @ przyszła?? Jej, a ja byłam pewna, że u Ciebie to właśnie TO! :no: Przykro mi Kochana!

Malus- luteina spowoduje szybki przyrost endometrium i po kilku dniach znowu dostaniesz @ i wtedy powinno już się wszystko dokładnie oczyścić z resztek i nowego przyrostu, także lekarz ma super pomysł na Ciebie ;-)

Olusia, Aschlee, mligocka- hihi, ja też branża medyczna :tak: Jestem rehabilitantką.

reklama
To mnie neonatologia i ginekologia nigdy nie interesowala.....w sumie nie to ze nie interesowala wogole ale nie koniecznie moja dziedzina.Jak trzeba to sie czegos naucze ale....ja znow uwielbiam i jestem zafascynowana chirurgia i...(mozna uwazac ze jestem dziwna;-)) onkologia.To dziedziny o ktorych moglabym czytac i uczyc sie dzien i noc.
A jeszcze jedne z moich ulubionych przedmiotow to Anatomia i Patofizjologia
Anula1988 no niestety :wściekła/y::-(

Ostatnia edycja:
Do góry