reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Staraczki 2014 :)

AsiaSzw ja też się czasem ugryzę w język, albo w klawiaturę (czy jakos tak :-p)
Mychunia 10 to nie tak znowu daleko, ja mam wizytę 7.04 wiec będę pamiętać, że to ten tydzień. Czasem nie ma co chodzić tak często i niepotrzebnie się denerwować. Wypoczywaj i ciesz się odmiennym stanem.

reklama
Jeśli ktokolwiek chce bawić się w analizy wykresów, to polecam zapoznać się najpierw z metodologią. Niby czym miałby się różnić "zwykły" wykres owulacyjny jeszcze przed terminem @ od wykresu w cyklu, w którym dochodzi do zapłodnienia? U Rotzera o możliwości ciąży mówimy dopiero, gdy faza wyższych temperatur trwa dłużej niż 16 dni (u kobiety o 14-dniowej fazie lutealnej). U zdrowej kobiety temperatura może się zawahać w 2. fazie nawet w przypadku ciąży. Temperatura może spaść przed @, ale też w trakcie.

Polecam lekturę podręcznika do NPR, serio :-) Ja opierałam się na metodzie właśnie Rotzera. Oj, gdyby mnie dziewczyny tu na forum (m.in. Ewka) nie namówiły na mierzenie tempki, to przy naszej częstotliwości przytulanek na pewno by się nie udało.

Po drugie moja pierwsza ciąża pochodziła ze stosunku przerywanego. I nie mam pojęcia jak to się stało i kiedy. Za to kolejne 2 lata stosowaliśmy tę samą metodę i nie mieliśmy wpadki.

W przypadku stosunku przerywanego Indeks Pearla daje tej metodzie 15-30 pkt, czyli 15-30 kobiet na 100 po roku (czyli na 1200 cyklu) kochania się w dni płodne zajdzie w ciążę. W przypadku kobiet nie stosujących żadnej antykoncepcji, a kochających się w dni płodne wskaźnik ten wynosi 85.

WHO natomiast mówi, że średnio 27% par po roku zaliczy wpadkę stosując tę metodę (dane na podstawie badań WHO z maja 2013 r. ze strony WHO) :-D

Dobra, następnym razem się nie wychylam i jak ktoś pyta o radę to przy okazji niech poda szablon odpowiedzi oczekiwanej, bo widzę ze własne zdanie nie jest mile widziane...

Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk

kasikz spokojnie przypomnisz sobie:tak: ja w razie czego chetnie sluze pomoca.

Kobietki spokojnie kazdy wyraza tylko swoje zdanie...przeciez nie bedziemy sie klocic czy obrazac;-) przeciez od zawsze tak bylo ile ludzi tyle opinii;-)

Ostatnia edycja:
Dziewczyny!
Od jakiegoś czasu mam wrażenie że każda na każda syczy... i co ktokolwiek by nie napisał jest źle!
Na forum jest strasznie burzowo... byle jaki temat zaraz wywołuje wielką burzę... po której wielu osobom jest przykro.
Chyba nie o to chodzi ?

reklama
Do góry