reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Staraczki 2013

agamemnon fakt nie wiem jak w ciąży to wygląda, bo nigdy w niej nie byłam, ale tą ginekolog na NFZ akurat poleciła mi koleżanka, która była 2 razy w ciąży i obie były prowadzone przez tą doktorkę; fakt, na pewno tych USG jest mniej, ale ta moja koleżanka po prostu zrobiła sobie dodatkowo 2 czy 3 USG prywatnie, a tak to normalnie całość prowadzona na NFZ- oczywiście to dużo zależy od lekarza, bo ta kobitka jest na prawdę świetna w samym podejściu :) i widać, że Jej się chce, a dziewczyn w ciąży to zawsze mnóstwo u niej w poczekalni, więc jak mi się uda wreszcie zaciążyć to na pewno będę chodzić do Niej

reklama
Piaska ja chodzę ten cykl na monitoring i właśnie pierwszą wizytę miałam w 6dc i wczoraj w 13, no i mam przyjść za tydzień czyli w 21. W tym 6 dc widać czy rośnie dominujący pęcherzyk i potem na kolejnej wizycie określić jego przyrost, lub jego brak co może oznaczać, że OVU była;
ogólnie to chyba najlepiej być tak co 3 dni, ja chodzę co tydzień, bo tylko w czwartki moja ginekolog przyjmuje
ale zalecenie było, że pierwsza wizyta w ramach monitoringu ma być tydzień po rozpoczęciu @

agamemnon jeżeli wszystko będzie dobrze i lekarz nie będzie nic zalecał to tak. Jestem przeciwniczką wykonywania nadmiaru badań. Ja chodzę do ginekologa prywatnie, ale on też przyjmuje w szpitalu, tam też mam wszystkie badania robione, więc pewnie będą tylko trzy USG. Jak pytałam się mojego wcześniejszego ginekologa (w prywatnej klinice) ile USG wykonują w ciąży powiedział, że trzy+ dodatkowo odpłatnie 4D, które do diagnostyki nic nie wnosi.

Ostatnia edycja:
Ja właśnie wstawiałam zupke, niedługo mąż wróci z córcią więc akurat będą mieli zupke gotową.:-)

No właśnie co do zdrowego odżywiania, to ja właśnie zmierzam się do kupna parowaru i zastanawiam się jaki wybrać. Na razie rzucił mi się w oczy parowar Philips. Nie jest zbyt tani, ale ma dużo fajnych funkcji które pomogły by mi na początku gotowania na parze, z reszta jak mam go używać to lepiej zainwestować w lepszy. Czy któraś z Was ma parowar?
Moim zdaniem nasze odzywanie nie jest az tak bardzo nie zdrowe, choc do zdrowych tez nie nalezy:zawstydzona/y: Fast food jemy bardzo, bardzo rzadko, bardziej gubią nas słodycze i słone przekąski, ale teraz i tak juz jest dobrze, bo kiedys slodycze przywozilismy z PL kartonami:zawstydzona/y: Teraz nie kupujemy praktycznie nic, zrezygnowalismy też ze slodzonych napoi teraz pijemy wode, ewentualnie czasami rozcienczamy ją z sokiem z owocow. No i gubi nas smażone jedzenie, stąd pomysł kupna parowaru, bo można w nim przyrządzać prawie wszystko. Mała w tygodniu nie je w ogóle słodyczy i pije tylko wode, w weekendy pozwalamy jej na troche więcej ale też bez przesady.
Przed ciaza wazylam 58 kg, po ciazy 68, zrzuciłam to do 60kg ale znowu wrocily te kg. :-( Teraz chce przejsc na zdrowe odzywianie szczegolnie dla maluszka, ale tez zeby nie przytyc duzo w ciazy, a po porodzie wrocic do wagi 60kg:tak: Mój mąż jest zgodny i musimy też kupić nową kuchenke bo ta już jest do doopy, często mi się pali dużo rzeczy, a chciałabym też zacząć piec bułeczki zdrowe:-)

Dziewczyny z Poznania - czy możecie polecić dobrego ginekologa? Może być prywatnie tylko żeby był w przystępnej cenie:)

Chodzę do super ginekologa, ale bierze za wizytę 200zł więc nie wiem czy wyrobię:)

mycha 05 my dostaliśmy parowar na 1 rocznicę ślubu, i tak na początku to nie byliśmy przekonani, ale urządzenie jest super;
fakt nie robię w nim dużo rzeczy, bo zazwyczaj mam za mało czasu, ale przykładowo fasolka szparagowa wychodzi super - nie dodaję soli, a smak jest rewelacyjny
w ogóle to świetna sprawa jest, ja ma taki:Parowar Steam N'light VC3008 - nowość firmy Tefal i jest świetny, najfajniejsze jest to, że ma 3 poziomy, więc można cały obiad ugotować
mnie tylko denerwuje potem mycie tego, bo mam małe mieszkanie i dużo miejsca to zajmuje, ale potrawy są zdrowe i pyszne

Ło matko, 200zł :szok: Bankructwo.

Conti
masz rację, można chodzić na NFZ a dodatkowo pójść gdzieś na badanie USG z raz czy dwa.

Dziewczyny, a czym się różni parowar od garnka do gotowania na parze?? Jest różnica czy nie?

Mycha 05 - Ja mam Tefal Simply Invents VC1016 już ok. 3 lat i jest to moje podstawowe narzędzie kuchenne :) Robię w nim w zasadzie wszystko - od gotowania ryżu po wymyślne kotlety :)

Co do parowarów, to nigdy nie miałam bo miejsca w domu nie mam na niego, ale do dużego garnka mam nakładkę z dziurkami i pokrywkę, w garnku gotuje się woda, a na górze jedzenie, może to prymitywny sposób, ale warzywa i mięsa wychodzą przepyszne!

reklama
Co do parowarów, to nigdy nie miałam bo miejsca w domu nie mam na niego, ale do dużego garnka mam nakładkę z dziurkami i pokrywkę, w garnku gotuje się woda, a na górze jedzenie, może to prymitywny sposób, ale warzywa i mięsa wychodzą przepyszne!

O no własnie, bo ja tez mam taki garnek z dwoma nakładkami :tak: Dlatego pytam o róznicę miedzy tym , a parowarem.
----
Uciekam po syna, do wieczora :happy:

Do góry