reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Staraczki 2013

z tego co ja wiem to tsh ,ft3,ft4 nie jest zależne od dnia cyklu , tak mi lekarz mówił endokrynolog bo robiłam to badanie ,a tsh robiłam niedawno i też w dowolnym dniu cyklu.

Pisałyście o książkach ,no ja czytałam "Zmierzch" wszystkie części i oglądałam film też wszystkie części , no wciągnęło mnie to niesamowicie ,a poza tym to lubię czytać romansy różnorakie.

Rozmawiałyście też o zazdrości i o innych ciężarnych i dzieciaczkach tylko ie pamiętam kto dokładnie pisał (skleroza;p) no ja z mężem troszkę się staraliśmy o pierwszą ciążę ,a potem poroniłam w 7tc , ale ja akurat lgnęłam do dzieci i lubiłam i nadal lubię patrzeć na ciężarne kobitki i dzieci w wózeczkach , jeśli już zazdrościłam to tak raczej na luzie , miałam etap myślenia ,że czemu nie ja tylko one mają dzieci ,ale szybko sobie powiedziałam ,że to niczyja wina ,że mi akurat się nie udało i nie ma co reagować alergicznie na inne kobiety w ciąży lub noworodki , zaraz po moim poronieniu urodziło się sporo dzieci w rodzinie i u wszystkich byłam w odwiedziny no i fajnie było tylko na ręce nie brałam ,ale to dlatego ,że ja się sztywna robię jak taką kruszynkę mam trzymać i boję się ,że jeszcze krzywdę dziecku jakąś zrobię , swoją drogą nie wiem jak ja swoje dziecko będę brała na ręce :-D w każdym razie każda kobieta reaguje inaczej i każda kobieta jest inna i rozumiem jeśli ktoś nie ma ochoty oglądać noworodka czy też kobiet ciężarnych.

no i co jeszcze miałam napisać.....

witam nową staraczkę serdecznie :)
widziałam wasze kreseczki i gratuluję no i trzymam kciuki &&&&&&&&&&&&&&&&&&&
a za staraczki także trzymam kciuki &&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

dziś była u mnie kuzynka i polatałyśmy po mieście sobie ,a teraz nadrobiłam Was ,mąż śpi ,a ja chyba zrobię sobie coś do picia tylko myślę ,czy to będzie kawa czy herbatka z cytrynką .... bo chcę rzucić kawę....

reklama
Piaska - ja wpierw przeczytałam, a później próbowałam obejrzeć film - nie dałam rady ;-)
Wyniki teoretycznie jutro, ale mam po godz. 16 zadzwonić i spytać czy da się coś podejrzeć w komputerze :happy2:

Gohson - Duphaston - to syntetyczny progestagen, działający podobnie do progesteronu. W przypadku pomocy w regulacji cyklu pomaga, ale co do realnego działania na utrzymanie ciąży to opinie są podzielone. Nie leczy on przyczyny za niskiego progesteronu.

Brrr - na jednej ze stron przychodni ode mnie zmiasta piszą, że nie trzeba robić badań hormonów (poza prolaktyną) na czczo, wystarczy 3 godz. wcześniej nie jeść (na czczo to minimum 6 godzin).

Strona internetowa przychodni: JAK SIĘ PRZYGOTOWAĆ DO BADAŃ | Przychodnie Medycyny Rodzinnej NZOZ - Szczecin - przychodnia rodzinna - medycyna rodzinna, Szafera 16-18, 9 Maja 13, Miodowa 45, Łukasińskiego 42b/12, Derdowskiego 28

Badanie krwi:
Do większości badań wystarczy być trzy godziny bez posiłku.

Bezwzględnie na czczo, czyli co najmniej 5-6 godzin bez posiłku należy być do pobrania krwi na poziom

• cukru
  • prolaktyny
  • żelaza
  • całkowitej zdolności wiązania żelaza
Conajmniej 14 godzin od ostatniego posiłku powinno upłynąć przed pobrania krwi na lipidogram (cholesterol, jego frakcje, trójglicerydy) np. jeśli pobranie ma być o 8 rano, ostatni posiłek to lekki podwieczorek o godzinie 18.00. Potem można pić niesłodzone płyny. Jeżeli rano zjesz śniadanie, wynik badania będzie mało dokładny.

Jeśli ma być wykonane badanie poziomu cukru na czczo i po obciążeniu należy zgłosić się rano na pobranie krwi na czczo i mieć ze sobą glukozę (50 albo 75 g – według zaleceń lekarza). Po pierwszym pobraniu krwi należy wypić w ciągu 5 minut roztwór glukozy (50 g w 250 ml wody, a 75 g w 300 ml wody). Od tego momentu kolejne pobranie krwi na cukier - w zależności od zlecenia lekarza – po dwóch godzinach albo po godzinie i dwóch. W tym czasie nie wolno już nic jeść ani pić.

Nie trzeba być na czczo do wszystkich pozostałych badań, takich jak:

• poziom hormonów (poza prolaktyną),
  • test na Helicobacter i inne czynniki zakaźne,
  • hemoglobina glikowana,
  • PSA i inne markery nowotworowe,
  • ASO,
  • immunoglobuliny,
  • CRP,
  • grupa krwi,
  • antygeny HBs, HCV, HIV.

Również strona przychodni: Przygotowanie do badań - Golden Care - opieka medyczna i informacja, że przy badaniu hormonów tarczycy być na czczo.

Badania, które optymalnie powinny być pobierane rano: GH (Hormon wzrostu), PRL (Prolaktyna), ACTH (Hormon adrenokortykotropowy), Kortyzol, Aldosteron, FSH (Folikulotropina), LH (Luteotropina), Estriol, 17-OH-progesteron, Testosteron, DHEA, Hormony tarczycy (TSH, fT3, fT4), PTH (Parahormon), Erytropoetyna, Żelazo, Cynk, Miedź.Badania, które optymalnie powinny być pobierane na czczo: Hormony tarczycy (TSH, fT4, fT3), Cholesterol całkowity, Cholesterol HDL, Cholesterol LDL, Trójglicerydy, Glukoza, Test obciążenia glukozą (OGTT), Insulina, Peptyd C, Kortyzol, Żelazo, Kwas foliowy, Fosforany.

Ja bym poszła na czczo - nic się nie stanie ;-) Z resztą dziś byłam na czczo :-p

Brrr5
- Akurat badanie poziomu hormonów tarczycy (w odróżnieniu od innych badań hormonalnych) można wykonywać w dowolnym dniu cyklu. Hormony tarczycy nie zmieniają się w różnych fazach cyklu :happy2:

Badanie TSH | parenting.pl
Badania hormonalne - strona 3 - Forum OvuFriend
W którym dniu cyklu zrobić badania na te hormony? - Forum Medyczne – Pytania i odpowiedzi – Porady ekspertów
Kiedy badanie TSH i PRL? : Ogólnie o zdrowiu - Forum dla kobiet | NaObcasach.pl
Myślę, że lekarz wiedział, co robi, nie zlecając badania hormonów tarczycy konkretnego dnia cyklu :happy2:

Kobietka22 i Cyntia dzieki za pomoc:) pójde jutro rano na czczo,a co tam lepiej tak niz gdyby sie okazało ze trzeba było na czczo a ja nie byłam.

brrr85 mnie też zawsze kobiety w labolatorium mówiły, żeby być na czczo. Trzymam kciuki za pozytywne wyniki.
Ja biorę leki na tarczycę. Moje TSH wynosiło w czerwcu 4,12, a miesiąc temu już 0,532.

Cześć dziewczyny!
Chciałam Wam napisac, że o Was wszystkich myślę i trochę sie denerwuje, że nie mam kiedy czytać i nie wiem co u Was :-(
Zastanawiam się ile już za ten czas przybyło II :tak: Mocno trzymam &&&&&&&
U nas "produkcja" trwa. Nie wiem czy była owu czy będzie bo jakoś tak nic nie czuję, no może wczoraj lekkie kłucia jajnika ale poza tym nie mam kiedy myślec o tym więc szczerze, nie wiem. Mam nadzieje, że trafimy :tak:

Ściskam Was mocno i trzymam &&&&&&&&&&&&&&!

brrr85 mnie też zawsze kobiety w labolatorium mówiły, żeby być na czczo. Trzymam kciuki za pozytywne wyniki.
Ja biorę leki na tarczycę. Moje TSH wynosiło w czerwcu 4,12, a miesiąc temu już 0,532.

Dzieki za info:)
Nie znam sie na normach dot hormonów tarczycy ale spadło znacznie:)
a masz jakies efekty ubocznego przy braniu leków na tarczycę? Bo ja własnie tego najbardziej sie boje. Słyszałam ze nieodpowiednio dobrane moga powodowac tycie. a przez ile czasu masz brac? :)

Cyntia I jak tam? Dzwoniłaś już?

Wczoraj miałam takie skurcze w brzuchu na dole, takie nie stałe, tylko takie jakby "kujki"... A dziś też mnie pobolewa. :/ Już chyba 3 dzień mnie boli :( Mam nadzieję, że to nic złego...

Właśnie wracam z wynikami. Wynik 49 :-D

EDIT: jestem już w domku. Interpretacja wyników:

Poza okresem ciąży: 0-2,7

W okresie ciąży:
1,3-2 tydzień: 16-156
2-3 tydzień: 101-4870

A jednostka to mlU/ml.
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!! :-D :-D W środę mam powtórzyć badanie. P. dumny, że ma sprawne plemniki ;-)

Ostatnia edycja:
reklama
Do góry