reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Staraczki 2013

reklama
Znalazłam taką instrukcję wykonywania testów owulacyjnych. Może komuś się przyda..
Ja robię z rana. Niestety chyba mam tak rozrzedzony popołudniowy mocz (dużo piję), że wtedy nic nie wychodzi.
A niby poziom LH rośnie w ciągu dnia
:dry:?

INSTRUKCJA UŻYCIA TESTÓW OWULACYJNYCH

Hormon luteinizujący (LH) odgrywa bardzo ważną rolę w całym cyklu menstruacyjnym. Jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania jajników i owulacji. Zazwyczaj jest obecny w niewielkim stężeniu w moczu, gwałtownie rośnie w połowie cyklu (zwane pikiem LH), zazwyczaj 1-2 dni przed owulacją. Badając poziom LH w moczu jest możliwe określenie najbardziej optymalnego momentu do zapłodnienia i zaplanowanie poczęcia.

Kiedy rozpocząć testowanie:

Przed rozpoczęciem testowania należy określić długość przeciętnego cyklu menstruacyjnego (ilość dni od 1 dnia krwawienia miesięcznego do dnia poprzedzającego następne krwawienie). W poniższej tabeli możemy odczytać w którym dniu rozpoczynamy testowanie (zależnie od długości cyklu). Testy wykonujemy przez 3-5 dni lub do momentu wykrycia piku LH - codziennie o tej samej porze.

Uwagi dotyczące pobrania moczu:
1. Nie pobieraj moczu porannego ! Hormon LH tworzy się w twoim organizmie w ciągu dnia. Wynik testu może nie być wiarygodny.
2. Najlepsza pora dnia do pobrania moczu do testowania jest między godziną 10 rano a 20.00 wieczorem. Optymalnie między 16 a 18.
3. Pobieraj mocz codziennie o tej samej porze.
4. Ogranicz płyny na 2 godziny przed pobraniem moczu, aby próbka nie była zbyt rozrzedzona.

Oto tabela do określenie 1-szego dnia testowania:
Długość twojego cyklu 1-szy Dzień testowania
21 dni dzień 5
22 dni dzień 6
23 dni dzień 7
24 dni dzień 8
25 dni dzień 9
26 dni dzień 10
27 dni dzień 11
28 dni dzień 12
29 dni dzień 13
30 dni dzień 14
31 dni dzień 15
32 dni dzień 16
33 dni dzień 17
34 dni dzień 18
35 dni dzień 19
36 dni dzień 20
37 dni dzień 21
38 dni dzień 22

Sposób wykonania testu:
KROK 1
Przygotuj czysty plastikowy lub szklany pojemnik. Upewnij się, że test i mocz mają temperaturę pokojową.
KROK 2
Rozerwij opakowanie testu wzdłuż krótszego boku. (FERTILITY TEST)

KROK 3
Trzymaj test za zieloną końcówkę i zanurz pasek (białą końcówkę) w moczu. Nie przekraczaj ciemnej linii (MAX). Wyciągnij po 3-5 sekundach i połóż na czystej, suchej i równej powierzchni. Pozostaw test na 5 minut do zakończenia reakcji.

KROK 4
Poczekaj na pojawienie się różowych kresek - 5 minut. Zależnie od stężenia LH wynik pozytywny może być zaobserwowany nawet po 40 sekundach. Jednak, aby potwierdzić negatywny wynik, wymagany jest czas oczekiwania do 10 minut. Nie sprawdzaj wyników po czasie dłuższym niż 30 minut!
Interpretacja wyników:

NEGATYWNY WYNIK- nie ma piku LH: Pojawiła się tylko jedna różowa kreska (kontrolna), lub druga kreska (testowa) jest dużo jaśniejsza do kontrolnej.
POZYTYWNY WYNIK – jest pik LH – będzie owulacja!: Pojawiły się dwie kreski – testowa i kontrolna. Kreska testowa jest tak samo lub bardziej natężona jak kreska kontrolna.
UWAGA! Natężenie kreski testowej jest zależne od poziomu stężenia LH w moczu. Podczas piku LH kreska testowa może być nawet ciemniejsza niż kontrolna (lub taka sama). Natomiast przed lub po piku LH kreska testowa jest zazwyczaj jaśniejsza niż kreska kontrolna. Dlatego testując codziennie przez kilka dni możemy zaobserwować, jak rośnie poziom stężenia LH (zmienia się natężenia kreski testowej) i kiedy będzie pik LH. To pozwoli na dokładne określenie momentu owulacji (24-48 godz. po piku LH)
BŁEDNY WYNIK: Gdy nie pojawiła się kreska kontrolna. Powtórz test z nowego opakowania.

KIEDY ZAKOŃCZYĆ TESTOWANIE:
Gdy wykryjesz pik LH, chyba, Że Twój lekarz zaleci ci inaczej.
KILKA POWODÓW NIEWYKRYCIA PIKU LH:
1. Mocz został pobrany o niewłaściwej porze (np. rano)
2. Stężenie LH jest za niskie, żeby został wykryty pik LH. Jeżeli w ciągu kilku cykli ten problem będzie się powtarzała – skontaktuj się z lekarzem.
3. Testowanie odbyło się za szybko lub za późno w cyklu menstruacyjnym (1 dzień testowania zależnie od długości cyklu – patrz tabela).
4. Zaprzestano testowania przed pikiem LH, a powinno być wykonywane przez klika dni. (3-5)
5. Nie było piku LH w tym cyklu, lub trwał bardzo krótko i nie został uchwycony podczas testowania.
DODATKOWE PORADY:
1. Jeżeli Twoje cykle są krótsze niż 21 dni lub dłuższe niż 38 dni – skontaktuj się ze swoim lekarzem
2. Ilość testów użytych w 1 cyklu zależy od tego, czy masz regularne cykle. Przy bardzo regularny cyklach wystarczą 3 testy. Zazwyczaj zaleca się 5 dniową obserwację.
3. Dodatkowo, równolegle z testami LH dobrze jest prowadzić obserwację śluzu i temperatury. Można do tego wykorzystać np. darmowy program on-line Fertility Freind (
Ovulation Calendar and Ovulation Chart - Fertility Charting).
4. Jeżeli mierzysz temperaturę to test pozytywny wyjdzie ci na 1-2 dni przed skokiem temperatury na wykresie.
5. Śluz płodny (jak białko jaja kurzego) – objaw owulacji zaobserwujesz na 12-24 godz. po pozytywnym teście.
6. Nie należy wykonywać testu po przyjęciu Humegonu (lub innego leku zawierającego LH) – zafałszuje wynik.
7. CLO też może zafałszować wynik testy LH. Dlatego pierwsze testowanie należy rozpocząć 3 dni po przyjęciu ostatniej tabletki CLO!
8. Jeżeli przez kilka cykli z rzędu (3-4) nie stwierdzisz u siebie piku LH – skontaktuj się ze swoim lekarzem.
9. Najlepsza pora na starania jest w dniu wykrycia piku LH oraz przez następne dwa dni. Dla pewności można jeszcze powtórzyć trzeciego dnia (gdyby owulacja się spóźniła).

cześć, witam jako pierwsza z rana, ja zaraz do pracy uciekam,
dzisiaj rano nie wytrzymałam i zrobilam test, oczywiście jedna kreska :( Wiem, że @ powinnam dostać dopiero za 6 dni ale jakoś nie mam już złudzeń. Wszystko wskazuje że @ nadejdzie.

Mam pytanko do dziewczyn które ujrzały upragnione II kreseczki, czy zanim powiedziałyście ciążę to miałyście objawy jak na @, takie że zaraz dostaniecie, takie napięcie w podbrzuszu?
Może to głupie pytanie ale jestem ciekawa...
Miłego dnia życzę...

Susel ja nie liczę na ten cykl. Poza tym będąc w "poczekalni" do listy jakaś spokojniejsza jestem. A to dla mnie teraz najważniejsze. Nawet jak pęcherzyk pęknie to mój mąż w piątek ma badanie nasienia więc 5 dni przed zero sexu. W tym cyklu nastawiłam się na robienie badań. Następnie wybieramy się z mężem do kliniki niepłodności i zobaczymy co powiedzą i jaki sposób leczenia poradzą. Co do mięśniaka to boję się, że gdybym teraz zaszła w ciążę to mógłby zaszkodzić dziecku. Co do pęcherzyka to chce się wybrać ok wtorku na usg upewnić się czy pękł - całkowicie informacyjnie, aby mieć pewność, że z moim cyklem jest wszystko w porządku.

Susel ja czekam na informacje od Ciebie, pewnie beta będzie ładnie przyrastać, trzymam mocno kciuki:-)

Hej hej!
Dziękuję za wszystkie &&&&& :*
Niestety dzisiaj jedna krecha, czekam na @ zatem. Szoł mast goł on :tak:
Trzymam kciuki za reszte testujących dziś dziewczyn &&&&&&&&&

no i nic z tego, tempka spadla okropnie :-( moje cykle sa jakies przedziwne. juz drugi raz mi gratulowalyscie i nic z tego nie wyszlo :-( a w tym cyklu faza lutealna strasznie dluga jak nigdy i jeszcze dodatkowo do tego pozytywnego sikacza robi nadzieje:-(

susel szkoda, bo rzeczywiście ładnie ten Twój cykl się prezentował, choć póki nie ma @ to wiadomo, a nóż....

mnie już całkiem rozłożyło, katar, ból głowy, rano temp. 37,3 - i nie wiem czy to przez to przeziębienie, czy to już jednoznaczne potwierdzenie, że OVU za mną
co ciekawe wczoraj znów bolał mnie ten prawy jajnik, więc pomyślałam, że może niepotrzebnie tak się martwiłam tym piątkiem i brakiem starań z naszej strony, więc wczoraj wieczorem jeszcze mimo mojego złego samopoczucia M. zmolestowałam:) dziś też jeszcze powinniśmy, wg zaleceń, ale nie wiem czy damy radę
a tak to Teściowie przyjeżdżają, więc cały dzień na nogach i nawet się nie położę...

a i tak się zastanawiam, czy ten zastrzyk Ovitrelle może mieć wpływ na jakieś osłabienie organizmu, bo nie wiem skąd tak nagle to przeziębienie; wczoraj rano czułam się dobrze i dopiero o 12 zaczął się nagły katar a potem już czułam się coraz gorzej, dziwne to...

Cześć dziewczyny! Witam nadzielnie :)
powiem szczerze, że wczoraj podczytywałam wasze wpisy z telefonu (dlatego nic nie pisałam) i trzymałam kciuki za niedzielne testowanie.
/nie wiem czy uda mi się teraz wszystko nadrobić - postaram się chociaż trochę...

zasiasamosia, Agamemnon, mychunia, aggawa - wczoraj aż mnie kciuki bolały trzymając za was :) proszę o pozytywne informację :)

Agamemnon - medal Ci wręczam za mega pozytywne nastawienie! łał! dostajesz okresu i żadnego płaczu i narzekania! ja bym chyba tak nie potrafiła... w takim razie mam nadzieję, że następny cykl będzie należał do Ciebie!

trzymam dalej kciuki za pozostałe staraczki!

suselku nasz kochany ściskam Cię mocno... przykro mi, że musisz przez te zawirowania przechodzić :( nie rozumiem dlaczego na teście wyszły Ci II... ja myślę, że dobrze jak dasz sobie chwile na wstrzymanie i wszystko odpuścisz i wtedy wszystko wróci do normy i przejdziesz ze staraczki na zaciążoną :) jeszcze raz ściskam cieplutko i wierze, że wszystko się ułoży :) a powiedz mi - może jakieś sprawy poboczne wpłynęły na zwariowanie tego twojego cyklu? stres, przeziębienie?

agniecha83 - jak to się mówi ,,przygadał kocioł garnkowi" ale wiem, że mało miarodajnym jest wykonanie testu 6 dni przed okresem. Wynik może być przekłamany i wcale bym się, aż tak tym nie przejmowała - chociaż pewnie trudniej to wykonać...
poczekaj jeszcze do okresu i wtedy testuj. Jeszcze nic nie przesądzone :)

Lamorela - wracaj do nas szybko, mam nadzieję, że nic strasznego się nie stało. odezwij się czasem :)

reklama
susel szkoda, bo rzeczywiście ładnie ten Twój cykl się prezentował, choć póki nie ma @ to wiadomo, a nóż....

mnie już całkiem rozłożyło, katar, ból głowy, rano temp. 37,3 - i nie wiem czy to przez to przeziębienie, czy to już jednoznaczne potwierdzenie, że OVU za mną
co ciekawe wczoraj znów bolał mnie ten prawy jajnik, więc pomyślałam, że może niepotrzebnie tak się martwiłam tym piątkiem i brakiem starań z naszej strony, więc wczoraj wieczorem jeszcze mimo mojego złego samopoczucia M. zmolestowałam:) dziś też jeszcze powinniśmy, wg zaleceń, ale nie wiem czy damy radę
a tak to Teściowie przyjeżdżają, więc cały dzień na nogach i nawet się nie położę...

a i tak się zastanawiam, czy ten zastrzyk Ovitrelle może mieć wpływ na jakieś osłabienie organizmu, bo nie wiem skąd tak nagle to przeziębienie; wczoraj rano czułam się dobrze i dopiero o 12 zaczął się nagły katar a potem już czułam się coraz gorzej, dziwne to...

conti mnie też dzisiaj rozłożyło - więc możemy sobie podać ręce :) brawo za molestowanie mimo złego samopoczucia - pamiętaj zawsze ,,coś" może z tego wyjść. Powiem Ci, że ja z tą ovu to naprawdę już nic nie wiem jak to powinno być...
u mnie też jakiś anomalii ciąg dalszy...
co do Twojego zastrzyku to niestety nie jestem biegła w tych sprawach, ale wydaje mi się, że raczej mało prawdopodobne, aby wpłynął on na Twój obecny stan

Do góry