reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Staraczki 2013

Hej

po delegacji do stolicy udało mi się trochę Was PRODUKTORY nadrobić :-D

tekla WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO!!! SPEŁNIENIA MARZEŃ NAJDZIWNIEJSZYCH!!!

lamorela jakieś to wszystko zagmatwane... rzeczywiście może idź do gin, opowiedz mu o tym wszystkim... i nie łam się... przytulam i &&& za lepsze jutro :happy:

black_tea ale miałaś wypadek :szok: cała jesteś? Daj znać...

aesthete betka piękna, zdrowo rośniecie :-D

a u mnie dziś dobry dzień... :-D przyszła @!!! Jupi!!! Miała przyjść najpóźniej 10.09, ale mi zrobiła niespodziankę :rofl2: To oznacza nowy cykl i nowe nadzieje :-D testy owu dziś zakupiłam :-D

reklama
No i przepisuję się na październik, ale to akurat dobra wiadomość:

Statystyka:

Liczba starających się :

Starających się: 63!!
Zaciążonych potwierdzonych: 19 !!!!!

Potwierdzone:

Kwietniówki 2014

Lebara - termin @09.08 - II
madziolina_p - termin @ ok 10.08 - II
żabucha - termin @ 10.08
II
krowkabordo - termin @ 15.08 II
malinaa - termin @ 11.08 II
MamaPrawnik - termin @ 14.08
II
Sanni II

Majówki 2014

Straciatella - termin @ 22.08
II
nana7ma - II
bluecaat - II
perelka86 - II
stazi24 - II
martuskubus II
Nanncy II
applecrumble II
aesthete II
sagaa31 II
matita II
Kingax1
II

Czekamy na potwierdzenie:

Contia85 - termin @ 29.08
black_tea - termin @ 30.08
Dominikak86 - termin @ 31.08
hania$ - termin @ 31.08
dzikuska - termin @ 02.09
DorciaM- termin @ 02.09
Cyntia85 - termin @ 03.09
anuszka - termin @ 04.09
karotka - termin @ początek września

Wrzesień 2013

natkusia - termin @ 05.09
labell - termin @ 06.09
mimimoo - termin @ 06.09
malusiolka - termin @ 06.09
KPe007 - termin @ 07.09
centka80 - termin @ 07.09
Conti - termin @ 08.09
biedroneczka - termin @ 08.09
malena100 - termin @ 09.09
emalia82 - termin @ 10.09
brrr85 - termin @ 10.09
mikaaa - termin @ 10.09
Leemonca - termin @ 11.09
Phoebe - termin @ 11.09
mamaTomeczka - termin @ 12.09
Aśku - termin @ 13.09
GosiaDr - termin @ 13.09
susel - termin @ 13.09
malgonia1 - termin @ 14.09
Grzankaa - termin @ 14.09
mallaika - termin @ 14.09
kaśkasiunia - termin @ 14-15.09

Andzia15 - termin @ 15.09
celta - termin @ 15.09
basik77 - termin @ 15-16.09
Arcala- termin @ 17.09
wanda_23 - termin @ 17.09
karola1986-21 - termin @ 19.09
ewka358 - termin @ 20.09

mychunia - termin @ 22.09
zosiasamosia - termin @ 22.09
Agaawa - termin @ 22.09
doska1 - termin @ 23.09
maja35 - termin @ 23.09
poziomka@ - termin @ 23.09
wiikki - termin @ 23.09
Malponea - termin @ 25.08
Asica86 - termin @ 27.09
starduscik - termin @ 27.09
fox - termin @ 27.09
Agniecha83 - termin @ 28.09
Paulinka88 - termin @ 28.09
waiting4beans - termin @ 29.09
CarpeDiem - termin @ 29.09
aureolcia - termin @ 30.09

Październik 2013
Joaro - termin @ 01.10
mycha05 - termin @ 01.10
kobietka22 - termin @ 02.10
benfica - termin @ 02.10
Abezela - termin @ 02.10
Madzia&Lena - termin @ 13.10
Piaska - termin @ 21.10

Poczekalnia
WRACAJCIE DO NAS SZYBKO!!!!!
madziulka291
tekla23
Kropka10
Dorcia
Lothien
madziakowalik
ann_art
Nuuuśka
Sandra_best
tamaguczi
Mar-chew
lamorela
na razie tutaj, bo nie wem co robic ale z listy nie znikniesz!!! i obys wskoczyla od razu do majowek!!! zycze z calego serducha
yes2.gif

LAMORELCIU a mnie się wydaję, że twoj skok tempki związany jest z owulacją ... masz długie cykle i raczej owulka dopiero się zaczyna :tak:
dwie niższe temperatury ok. 7 dc i "pozytywny" test owulacyjny, nie muszą świadczyć o owulacji :tak: testy diagnostyczne mają to do siebie, że często wskazują niepoprawne dane :tak:

znalezione na necie:
Długość cyklu (w dniach) ---> Prawdopodobny okres wystąpienia owulacji​
26 ------------------------> 10-14 dzień cyklu​
27 ------------------------> 11-15 dzień cyklu​
28 ------------------------> 12-16 dzień cyklu
29 ------------------------> 13-17 dzień cyklu
30 ------------------------> 14-18 dzień cyklu
31 ------------------------> 15-19 dzień cyklu
32 ------------------------> 16-20 dzień cyklu
33 ------------------------> 17-21 dzień cyklu
34 ------------------------> 18-22 dzień cyklu
35 ------------------------> 19-23 dzień cyklu
36 ------------------------> 20-24 dzień cyklu
37 ------------------------> 21-25 dzień cyklu
38 ------------------------> 22-26 dzień cyklu​

nie podłamuj się, głowa do góry! ten cykl wcale nie jest stracony :tak:

przyjemności :tak: :tak: może odezwę się wieczorem ;-) ale raczej tylko podczytam i zamelduję się rano ;-)

Ja, jak to ja, jak mam coś stosować, to muszę to poznać. Studiuję informacje o metodach termicznych już miesiąc czasu ;-)
Jak z tego cyklu nici, to wypożyczę bądź kupię podręcznik, serio.

Non stop czytam, że skok temperatury wcale nie świadczy, że owulacja była dokładnie tego dnia. Każdy lekarz zrobi widełki. Dziewczyny, które miały monitorowany cykl potwierdzają, że skok nastąpił różnie: dzień przed, dwa dni przed, tego dnia, dzień później, dwa dni później, 3 dni później, trafiłam nawet na informację, że 4 dni później.

Dziś trafiłam na takie podsumowanie informacji przez eksperta z 28dni (według mnie WARTO PRZECZYTAĆ):

"Drogie Panie,

Po lekturze wielu komentarzy do wykresów, wypowiedzi na Forum i listów do nas skierowanych, widzimy potrzebę uporządkowania stosowanej terminologii i przypomnienia podstawowych faktów dotyczących owulacji i jej miejsca w naturalnym rozpoznawaniu płodności.

1. Owulacja (jajeczkowanie), czyli uwolnienie komórki jajowej z pęcherzyka w jajniku, jest najważniejszym i podstawowym wydarzeniem w cyklu miesiączkowym (oczywiście poza poczęciem dziecka!).

2. Niestety, jedynie obserwacje bezpośrednie (np. poprzez badania USG) pozwalają ustalić dokładny termin jajeczkowania w konkretnym cyklu.

3. Pozostałe badania prowadzone w ramach metod NPR (pomiar temperatury, obserwacja śluzu i szyjki oraz ewentualnie inne poboczne obserwacje typu „ból jajników”) pozwalają tylko w sposób pośredni powiedzieć coś o zaistnieniu owulacji.

4. Owa „pośredniość” wynika z pomiarów (obserwacji) dokonywanych na wielkościach, które nie są bezpośrednio wywołane lub same nie wywołują owulacji. Są tylko jakąś odpowiedzią organizmu na inne wcześniejsze zmiany.

5. Relacje między zmianami tych wskaźników płodności a owulacją zostały ustalone na podstawie badań statystycznych, a więc z określoną niedokładnością.

6. A więc ten sam charakterystyczny rodzaj zmiany objawu (np. skok lub pik/szczyt) wiązany w jakiś sposób z owulacją w różnych cyklach i u różnych kobiet może być w różny sposób przesunięty względem rzeczywistego momentu zaistnienia (zajścia) owulacji.
Ewentualne powiązanie innych wskaźników z danymi z USG jest ważne tylko dla konkretnego cyklu. W innym cyklu korelacje mogą być nieco inne! Pozostaje więc statystyka obarczona określoną niepewnością.

7. Dlatego wymagana jest pewnego rodzaju umowa merytoryczna i terminologiczna, by można było interpretować obserwowane objawy.

8. Dlatego nie należy używać terminu „owulacja” jako równoważnego wspomnianym zmianom. Należy pamiętać, że rzeczywista owulacja może być w innym terminie niż wskazany przez charakterystyczne zmiany we wskaźnikach.

9. Nie należy więc mówić, że „szukam owulacji na wykresie”, „owulacja była tego a tego dnia”.

10. Dlatego metody NPR nie poszukują i nie wyznaczają dnia owulacji!!

11. Metody NPR wyznaczają okres płodny w cyklu miesiączkowym, co jest wystarczające zarówno dla poczęcia dziecka (należy współżyć w tym okresie), jak i odłożenia poczęcia (należy wstrzymać się od współżycia w okresie płodnym).

12. W organizmie kobiety schemat zachodzących zmian jest następujący:
(a) dojrzały pęcherzyk jajnikowy przed pęknięciem rozpoczyna wydzielanie progesteronu (a więc jeszcze przed owulacją)
(b) sygnał o wytwarzaniu progesteronu odbierany jest przez ośrodek termoregulacji w mózgu.
(c) odpowiedzią tego ośrodka jest wzrost podstawowej temperatury ciała. W zależności od „czułości” ośrodka na poziom progesteronu (reaguje na niższy lub wyższy poziom hormonu), ten sygnał (i wynikający z niego wzrost temperatury, zwany w metodach NPR „skokiem temperatury”) działa przed, podczas lub po owulacji. Stąd obserwuje się owulację w okresie od trzech dni przed skokiem (dla dużej „czułości” na hormony) do trzech dni po skoku temperatury (gdy wyczuwane jest dopiero wysokie stężenie hormonu).

13. Nieuzasadnione jest więc utożsamienie dnia skoku temperatury (lub dnia poprzedzającego skok) z dniem owulacji. Wprawdzie niektórzy nauczyciele NPR, dla uproszczenia, zakładają, że owulacja następuje w dniu skoku temperatury, ale jest to tylko umowa!

14. Umowa dotyczy też początku fazy lutealnej czyli progesteronowej. Dla wygody zakłada się, że rozpoczyna się ona w dniu skoku temperatury (choć może to być już po owulacji; wówczas zapewne faza jest krótsza; lub przed owulacją i wtedy faza jest nominalne dłuższa).

15. Podobnie niepewna jest sytuacja z wynikami testów owulacyjnych. Testy te wykrywają określony poziom hormonu LH. Pozytywna reakcja testu nie oznacza jeszcze, że w danym cyklu odbędzie się owulacja; muszą być spełnione jeszcze inne warunki.

Paweł"
link:
Okienko eksperta - ABC owulacji - Forum 28dni

Chciałam od następnego cyklu robić testy owulacyjne, ale tyle niepochlebnych informacji o ich nierzetelności wyczytałam, że już sama nie wiem..
Jutro robiąc betę, oddam mocz do analizy (jakiś mętny ostatnie dni był). Albo mnie tak łupie od brzucha albo to nerka - nie potrafię stwierdzić
:-(

Ostatnia edycja:
lamorela, głowa do góry. Może za wcześnie poszłaś na betę. Miałaś piękny skok tempki, może to właśnie była owulacja. Nie skreślaj jeszcze tego cyklu. Ja nadal trzymam za Ciebie kciuki &&&&&&&

tekla, 100 lat!!! dużo zdrówka, miłości i jak najszybszego ujrzenia dwóch kreseczek :*

black_tea,
co tam u Ciebie? jak się czujesz?

za testujące i betujące jutro trzymam mocno kciukaski &&&&& i ślę fluidki ~~~~~~~~~~~~~~~~

a mnie coś podbrzusze pobolewa jak na @:unsure: mam nadzieję, że to żaden zły znak i przejdzie. Ech, każdy dzień w stresie teraz:-(

reklama
Hej powróciłam do żywych
nie chceili mnie wypuścić zrobili tomograf, EKG upuścili troche krwii nie wiem czy potrzebnie bo dostałam taki @ ze zalałam im łóżko
w ciąży nie jestem
wyniki mam wręcz anemiczne! Ja kawał baby mam anemie, magnezu prawie brak, do tego wystraszyli sie ze mam przed zawał bo niemogłam oddychać i drętwiała mi ręka.
a to wszystko na tle nerwowym :(
dostałam jakies leki bo spałam i ogóle mam wszystko w d.... moze i dobrze bo jeszcze z szefem sie pokłuciłam

wieczorkiem Was nadrobię ide do wanny smierdze szpitalem

Do góry