Bunny - jak tak będziesz wklejała takie okropieństwa to przestanę Cię czytać! ;-) A tak na serio to przeraża mnie co to się w ogóle w świecie dzieje.. Tyle osób nie może mieć dzieci, a z kolei mają je tacy, którzy nigdy miec nie powinni :-( Tu juz mega drastyczny przypadek bo chłopczyk zmarł, ale pełno jest dzieci, które na codzień przezywają różne małe dramaty.. I nikt nie wmówi mi, że każdy ma taką samą szansę na "dobry start" w życiu. Jak rodzina jest patologiczna to tylko na serio silne dzieci (psychicznie i często fizycznie) mają szansę na normalne życie - pozostałe niestety będą skazane na taką czy inna porażkę życiową.. Tu przypomina mi się śliczna dziewczynka, która lezała w Sali obok, jak byliśmy ze Stasiem w szpitalu. Dziewczynka pogodna, radosna i ... Totalnie zaniedbana. Rodzice tylko ja przywieźli i zostawili, nawet ubranka na zmianę nie przywieźli, żadnych zabawek, pieluszek - NIC. A ubranko w którym była to chyba nosiła od kilku tygodni, takie było brudne.. I ty nie ma kurcze reguł. Bo dzieci z biednych rodzin bywaja bardzo zadbane (tu nie chodzi o nowe ubranka, o wypasione zabawki, ale o zwykłe dbanie, miłość - przeciez ubranko nie musi być nowe, żeby było czyste), a z bogatych rodzin zaniedbywane (ubrane super, zabawki extra, a rodzice przywożą do szpitala i przez np. 2 tygodnie się nie pojawiają "bo nie maja czasu"), ale tak samo z biednych rodzin dzieci bywaja zaniedbywane, a z bogatych zadbane. Nie ma co generalizować, ale jakie by to dzieciatko nie było, jakimi debilami by jego rodzice nie byli to takiej małej kruszynki zawsze jest żal :-(
No a co do tej przedszkolanki to myślę, że ta dziewczynka była na tyle malutka , że trauma na życie nie zostanie ALE mam nadzieję, że to babsko zostanie ukarane przykładnie - żeby każda następna idiotka (która minęła się z powołaniem i została przedszkolanką) 10 razy zastanowiła się, czy warto tak poniżać dziecko. Na miejscu tej Matki to bym przedszkolanke za kudły na korytarz wywlekła, rozebrała i wyprowadziła na spacer po mieście. Głupia torba.
Jordgubbe - no, nazwa "staraczki 2013" jest bardzo myląca, bo tak na serio to my starać się będziemy w 2012 (przeważnie), a w 2013 będziemy już MAMUSIAMI
No a z bromergonem współczuję.. Co do palącego 2 i 4 latka - tu powinien wkroczyc tak na serio sąd, bo niektórzy ludzie to widać istoty szarej nie mają ani grama.. Durnie. Szpan (swoją drogą co za człowiekiem trzeba byc, żeby takim czymś szpanować?) przedkładany ponad dobro dziecka to jest coś ponad moje zdolności pojmowania..
Diablica - a kaszel mokry czy suchy? Swoja drogą zawsze warto jeszcze przed podaniem jakiegokolwiek antybiotyku poprosic o zrobienie wymazu z gardła (nawet wystarczy pójsc prywatnie do laboratorium i tam zrobić), z antybiogramem jesli cos rośnie. Wtedy na podstawie objawów daje sie jakiś antybiotyk, po 7 dniach tego antybiotyku (jesli nie ma poprawy, a w wielu przypadkach będzie juz po wszystkim :-)) zmieniamy go już wg antybiogramu, więc z pewnością, ze bakteria jest wrażliwa na ten antybiotyk :-) No a tak w ogóle: lepiej zrób test to nie będziesz się niepotrzebnie stresowała - bedziesz miała wynik od razu i bedziesz wiedziała na czym stoisz ;-)
Wisienka - no żłobek to jest rewelacyjna sprawa, nie wiedziałam póki nie poznałam ;-) Ale z takim dowożeniem to masz rację, ze średnio - największy sens ma jak jest zaraz pod nosem.. A może właśnie jakas opiekunka? Co do rehabilitacji to potrafi zdaizłac cuda :-) No i super, ze jest juz dobrze, a troche jeszcze poćwiczycie i bedzie w góle rewelacja :-)
Kamea - witaj :-) Witaj w klubie, u mnie mój M tez cały czas namawia na rodzeństwo dla Stasia (podobnie jak cała rodzina ;-)) - no i od kwietnia zaczynamy sie intensywnie starać
Co do Kubusia to rzeczywiście rewelacja, ze jedyne co po wczesniactwie zostało to niedoczynność tarczycy! Jak mam byc szczera to jest to (w moim odczuciu) jedna z lepszych chorób jakie mozna mieć ;-) Poza tym, ze codziennie bierze sie jedna tableteczkę nie ma NIC i jest sie zdrowym człowiekiem