reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Środki lokomocji maluchów

reklama
Wiesz, tu nie chodzi tak naprawdę o budżet, bo to najmniej ważne.
Zastanawiam sie tylko po co w takim razie są robione foteliki 9-36.
I tak trzeba wsadzić dziecko w fotelik i dopasować, bo co z tego, że wagowo jest 9-18, czyli jeszcze dla mojej Jagody, jak głowa już jej z takiego fotelika wystaje:)
W tym 9-36 pasy nie przechodzą przez dziecko, tylko przez osłonę, więc z tym chyba nie ma problemu. Może się oczywiście okazać, że fotelik, który mi sie spodobał będzie niewygodny dla Jaśka, no ale chyba nikt nie kupuje fotelika bez przymiarki.:)

Ja uważam podobnie jak Oleśka; przecież foteliki 0- 38kg się rozkłada i jak widziałam prezentacje recaro to ten fotelik dla starszych dzieci wygląda całkiem inaczej; i myślę, że porównanie to do sukienki nie jest dobry porównaniem ;)

i myślę, że porównanie to do sukienki nie jest dobry porównaniem ;)

....to było mega uproszczenie;-) Wiadomo, że jeśli fotlekiki 9-36 dopuszczone są do sprzedaży, to na jakiejś podstawie, nie da się porównać takiego fotelika z przewożeniem dziecka na rękach czy "luzem" w aucie.... po prostu moim zdaniem te foteliki z podziałem wagowym są dużo bezpieczniejsze....

dla mnie rozpietosc 9-36 jest zbyt duza.
18 kg to mniej wiecej 4 letnie dziecko,a 36 to juz pewnie z 8 albo wiecej.
mysle,ze takie wieksze dzieci to juz mozna normalnym pasem zapinac z tym siedziskiem czy jak to tam zwal.
zreszta jak sie okaze za jakis czas ,ze ten 9-18 nie zdaje egzaminu to sie go wymieni.
easy no;-)

nadszedł czas na nas. Znacie lub słyszałyście o tych fotelikach?
Pierszy dla Jaśka, drugi dla Jagódki.
Cybex Pallas Fix Isofix 9-36 kg - tanio!
Cybex Solution X Fix Isofix 15-36 kg - tanio!

tak, bardzo dobrze wychodza w testach ale u nas ta poducha z przodu nie przejdzie- no way. Ja rozumiem kwestie bezpieczenstwa ale moja mala szału dostaje przy probie zalozenia tego czegos ;/

Dziewczyny, czy wszystkie kupujecie dzieciom foteliki 9-36 kg???

rozważamy ...

Ja uważam podobnie jak Oleśka; przecież foteliki 0- 38kg się rozkłada i jak widziałam prezentacje recaro to ten fotelik dla starszych dzieci wygląda całkiem inaczej; i myślę, że porównanie to do sukienki nie jest dobry porównaniem ;)

no wlasnie, foteliki 9-36 sie rozkładaja itp i wygladaja inaczej, pasy maja inaczej dla malutkiego dziecka i dla wiekszego.

Przegrzebalam internet, [przedsykutowalismy z mezem kwestie fotelika i podjelismy decyzje ze jednak kupimy Romera 9-18. Przymierzalismy w sklepie i mala dobrze sie w nim czuje. Dla nas decydujacym argumentem za mniejszym fotelikiem byl fakt rozkladania fotelika do spania. Niestety te wieksze minimalnie sie rozkaldaja, a mala poki co zaraz po wlozeniu do auta zasypia. Sporo jezdzimy wiec nie bede jej narazaz na spanie w pionie ze zwisajaa glowa.

A co do Graco, to generaln ie opinie sa pozytywne, ale DLA STARSZYCH DZIECI. Zreszta wkleje wam kilka negatywow, moze sie komus przyda:

STANOWCZO ODRACZAM ZAKUP TEGO FOTELIKA, KUPILIŚMY GO DLA ROCZNEGO SYNKA, MAŁY ZAWSZE NIEMAL OD RAZU ZASYPIA W AUCIE, TEN FOTELIK DO SPANIA SIĘ NIE NADAJE, NAWET W POZYCJI "ROZŁOŻONEJ" DZIECKU WISI GŁÓWKA, PROBLEMEM TEGO FOTELIKA SĄ ŹLE WYPROFILOWANE PLECY, ZAGŁÓWEK NIE JEST NA RÓWNI Z PLECAMI, CO POWODUJE, ŻE DZIECKU WISI GŁOWA..
09:54:24
z forum o fotelikach
09:59:32
Nie polecam tego fotelika poniewaz: dla dziecka powyzej 1-go roku stanowczo za krotkie pasy(najbardziej uciazliwe podczas zimy , gdy dziecko jest grubiej ubrane) ktore rozjezdzaja sie dzicku na barkach ( podczas wypadku dziecko nie bedzie przetrzymane przez pasy )A najwiekszy minus za trudnosc w ustawieniu.Po zamontowaniu fotelik nie jest stabilnie przytwierdzony tylko lata na boki( co nie powinno miec miejsca)i strasznie ciezko jest naciagnoc pas przytwierdzajacy fotelik do tylniej kanapy.A oprocz tego nie wygodny na dlugie trasy, gdy dziecko spi podczas jazdy.Glowka caly czas dzicku opada, nawet jesli fotelik na ustawiona opcje odchylenia.Jedyny plus to uchyt na kubek.Ogolnie nie polecam !!
10:01:42
Ze względu na gabaryty dziecka wybór miałam bardzo ograniczony: Nautilus i Recaro. Ostatecznie wybrałam Graco, ponieważ a)jest obszerniejszy od Recaro b)ma wyżej pasy, a to właśnie wysokość pasów była dla mnie decydującą kwestią. Teoretycznie, Nautilus jako jedyny fotelik dostępny obecnie na rynku polskim umożliwia przewożenie dziecka zapiętego pięciopunktowymi pasami fotelika aż do 29 kg, a nie, jak pozostałe, do 18. Jednak jest to możliwość wyłącznie teoretyczna... Mój synek, który dopiero za miesiąc skończy 3 lata, ma już pasy na najwyższym ustawieniu, a pamiętajmy, że w fotelikach montowanych przodem do kierunku jazdy pasy muszą znajdować się powyżej lub na równi z ramionami dziecka, nigdy poniżej!Nautilus jest nowością na rynku europejskim (w tym roku został po raz pierwszy zademonstrowany na targach), a co za tym idzie - nie był jeszcze testowany przez ADAC i inne wiarygodne instytucje europejskie. Od paru lat dostępny jednak jest w USA i Kanadzie, gdzie był testowany i crashtesty przeszedł pozytywnie. Jednak świadomość, że fotelik nie ma crashtestów europejskich sprawia, że nie ufam mu tak, jak powinnam i wkrótce tak czy siak kupię synkowi fotelik 15-36, a Graco zostanie jako zapasowy u dziadków.

10:02:16
Wady
1. niewielka regulacja odchylenia oparcia - jest to oczywiście zrozumiałe, foteliki, które docelowo mają przewozić dzieci zapięte pasem samochodowym nie mogą rozkładać się bardziej, gdyż mogłoby to skutkować "zanurkowaniem" dziecka pod pasem. Jednak brak wystarczającej pozycji spoczynkowej sprawia, że nie poleciłaby tego fotelika dla małego dziecka, podobnie zresztą, jak jakiegokolwiek innego z grupy 9-36. Mojemu synkowi tragicznie opada głowa do przodu przy każdym hamowaniu.
2. brak wiarygodnych crashtestów (bo za wiarygodne uważam testy ADAC)
10:02:26
Zalety
1. obszerny
2. możliwość ustawienia pasów fotelika wyżej niż w innych fotelikach oraz przewożenia w nich dziecka ważącego więcej, niż 18 kg
3. uchwyt na kubek to fajny bajer (choć zastanawiam się, czy w przypadku zderzenia taki kubek nie będzie stanowił niebezpieczeństwa)
4. konstrukcja wydaje się być mocna i stabilna (stalowe wzmocnienia)
5. łatwość montażu w samochodzie

lena sie jeszcze miesci w 0-13 bo mamy dosc szeroki, poki nie wystaje jej glowa to nie ma sensu zmieniac. wiekszy kupimy na pewno 9-18, co do firmy to roemer lub maxi cosi, no i uzywany bo korzystamy z fotelika srednio raz na 2miesiace ;)

dla mnie rozpietosc 9-36 jest zbyt duza.
18 kg to mniej wiecej 4 letnie dziecko,a 36 to juz pewnie z 8 albo wiecej.
mysle,ze takie wieksze dzieci to juz mozna normalnym pasem zapinac z tym siedziskiem czy jak to tam zwal.
zreszta jak sie okaze za jakis czas ,ze ten 9-18 nie zdaje egzaminu to sie go wymieni.
easy no;-)

my mamy 9-36 struchenmuhle/recaro......pasy zapina sie inaczej przy kazdej kategorii wagowej, póznej własnie zwykłym pasem dziecko jest przypiete, pozycje spoczynkowa rzeczwiscie minimalna i w czasie spania wałeczek na szyjke trzeba zeby główka miała podparcie i nie leciała do przodu bo z boku ladnie zabudowana, nam odpowiada.

aldonta główka do przodu leci?
u nas pozycja spoczynkowa jest ok młody ładnie oparty a po bokach wiadomo, mocno jest zabudowany :D

reklama
Do góry