reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sprawy urzędowe

czesc ja tez jestem w zwiazku mieszanym i bede chciala wyrabiac polski paszport wiec nie wiem czy wymaga to czegos specjanego,ale z tego co wiem to trzeba pierw w polsce dostac akt urodzenia(polski) i zameldowac dziecko w polsce, po czym dostaje sie pesel i z nim dopiero w anglii w ambasadzie po paszport.

reklama
Acha ten akt urodzenia to chyba (nie jestem pewna) to trzeba przetlumaczyc na polski i z nim isc do urzedu w polsce i na tej podstawie wystawia polski.

Witam kochane

Mam pytanko--->:-D

Moj mąż ma obywatelstwo niemieckie ja polskie,dzisiaj odebralismy angielski akt urodzenia naszej maluskiej córuni:-):-):-):-)

chcialabym wyrobic coreczce polski paszport...
z tego co sie orientuje potrzebuje polski akt urodzenia czy to prawda?
jak tak to jak go załatwic?
jak załatwic PESEL jesli jest potrzebny...

czy ktoras z was załatwiala polski paszport ze zwiazku mieszanego??:confused::confused::confused::confused:

Ja co prawda mam wizyte 9/9 ale troche sie juz orientuje :-)
Akt urodzenia moze byc angielski w przypadku gdy wTwoim nazwisku nie ma polskich liter, jezeli sa powinnas poprosic w urzedzie o taki z polskimi literami(powinni zrobic to nieodplatnie)ale wy juz macie wiec powinnas przetlumaczyc u notariusza. Gdy skladasz wniosek o paszport mozesz poprosic w ambasadzie takze o pesel i takze go Ci wyrobia :-) jezeli bedziesz miala wiecej pytan pisz :-)
A i jeszcze taki przydatny link Dzieciak.co.uk – Portal dla rodzicow w UK - Strona Główna

Dziekuje.
wiec co wcale niepotrzebuje jechac w tym celu do polski?
Słyszałam ze 3ba do Polski jechac aby wydali polski akt ur...

A ty jak zrobilas? miałaś z pl?:eek:

Po pierwszy paszport-roczny jedzie sie z angielskim aktem urodzenia.
Kolejny,jezeli chcesz piecio letni musisz miec pese i akt urodzenia w j.polskim,
czyli musisz przetlumaczyc u przysieglego tlumacza-w polsce,
zameldowac dziecko i pesel wyrobic.
Zawsze mozna wyrobic tymczasowy dowod dziecku ale to w polsce :) zamiast piecioletniego paszportu;)

trzebaa mieć polski akt do paszportu 5letniego wyrobiłam go wzeszły poniedziałek w polsce odbiór po 4tygodniach 30zł opłaty.można też wyrobić dowód też 4 tyg.czekania i 30zł opłaty,konieczny meldunek wPL,pesel i polski akt urodzenia-wystawiony na podstawie tłumaczenia przysięglego.

dziekuje sloneczka...:-D

Moja siostra leci do polski na dniach,myslicie ze ona moze wsio załatwić?
Jak bym jej dała angielski akt urodzenia,czy dali by rade jej wsio załatwic czy musze jechac osobisice?

:no: Przy skladaniu wniosku musza byc obecni rodzice tylko przy odbiorze moze byc tylko mama lub tata :-) nie wiem jak w przypadku pesel :confused2:

reklama
Po pierwszy paszport-roczny jedzie sie z angielskim aktem urodzenia.
Kolejny,jezeli chcesz piecio letni musisz miec pese i akt urodzenia w j.polskim,
czyli musisz przetlumaczyc u przysieglego tlumacza-w polsce,
zameldowac dziecko i pesel wyrobic.
Zawsze mozna wyrobic tymczasowy dowod dziecku ale to w polsce :) zamiast piecioletniego paszportu;)

jak wyrobić taki dowód dla maluszka?

Do góry