reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sprawy urzędowe

krolewnazmarcepana; prawdopodobnie to obejmie nawet dziewczyny z polowy marca a moze nawet jak bedzie w 2012 6 dodatkowych to te z poczatku ;-) jakos sie zmiescimy ;-) tak strasznie boje sie o to malenstwo ze pewnie znajac zycie tez nie bede chciala go zostawic nawet z tatusiem czy babcia ;-) rosne na nadopiekuncza mame niestety :-(

reklama
krolewnazmarcepana; prawdopodobnie to obejmie nawet dziewczyny z polowy marca a moze nawet jak bedzie w 2012 6 dodatkowych to te z poczatku ;-) jakos sie zmiescimy ;-) tak strasznie boje sie o to malenstwo ze pewnie znajac zycie tez nie bede chciala go zostawic nawet z tatusiem czy babcia ;-) rosne na nadopiekuncza mame niestety :-(

wiesz co ja tam nadopiekuńcza nie jestem, ale tez nie chce za bardzo zostawiać jej jak nie musze
a najbardziej mnie wkurzały w ciąży takie teksty, że będe miała dość i sama będe chciałą przywieźć Maje i zostawić (to raczej od strony męża komenatrze) i oczywiście zgacha wszystkich potem, bo przez pierwszy rok to praktycznie jej nie zostawiałam, czasem jak chcielimsy jechać na zakupy albo impreze, ale na pewno nie ze względu ze mam jej dość:baffled:

krolewnazmarcepana; to na mnie napadaja ze chce wracac we wrzesniu a nie listopadzie (mam jeszcze 2 mies urlopu do odbicia). Najgorsze jak ktos z zewnatrz wpiera nam swoje racje to w jedna to w druga strone, szczegolnie jak malenstwo jest w brzuszku :no:

Dziewczyny, a jak to jest z tym urlopem ojcowskim - czy ojciec może "oddać" matce swoje 2 tyg???

Raczej nie może oddać ojcowskiego. To Ty możesz oddać swój macierzyński ojcu dziecka.

Dziewczyny, wiecie może jak wyliczyć ile dni urlopu będę miała po L4 i macierzyńskim do wykorzystania?

Raczej nie może oddać ojcowskiego. To Ty możesz oddać swój macierzyński ojcu dziecka.

Dziewczyny, wiecie może jak wyliczyć ile dni urlopu będę miała po L4 i macierzyńskim do wykorzystania?

nie wiem czy dokłądnie o to Ci chodzi, ale ja z Mają po macierzyńskim musiałam wykorzystać cały urlop którego nie wykorzystałam wczesniej, tyle dni ile mi przysługiwało na rok , ale nie pamiętam ile to było dokładnie

a potem jeszcze 2 miesiące byłam na opiece, bo mozna sobie wziąć opieke 60 dni w roku

trzeba sobie dodac niewykorzystany urlop z tego roku i 20 lub 26 dni (w zaleznosci ile ci przysluguje) z przyszlego roku :)
ja przez to L4 praktycznie od poczatku ciazu i przez to, ze w zwiazaku z tym nie pojechalismy na wakacje bede miala po macierzynskim 45 dni urlopu do wykorzystania :-) 9 dodatkowych tygodni z maluszkiem :-)

nie wiem czy dokłądnie o to Ci chodzi, ale ja z Mają po macierzyńskim musiałam wykorzystać cały urlop którego nie wykorzystałam wczesniej, tyle dni ile mi przysługiwało na rok , ale nie pamiętam ile to było dokładnie

a potem jeszcze 2 miesiące byłam na opiece, bo mozna sobie wziąć opieke 60 dni w roku

Ehh, trochę źle napisałam. Od 10.10 jestem na L4, wcześniej wychowawczy. I chciałabym wiedzieć jak wyliczyć ile urlopu będę miała przysługującego od tego 10.10 do końca macierzyńskiego. Tam jakoś się nalicza, ale zapomniałam.

No i wiecie może jak to jest z pierwszą wypłatą po wychowawczym a gdy jest się na L4, czy jest to średnia ostatnich zarobków, czy może jakoś inaczej to się nalicza, bo dostałam o 400 zł mniej niż wcześniej dostawałam.
I ostatnie pytanie, może któraś się orientuje, co będzie w przypadku gdy firma splajtuje a gdy będę na L4 bądź na macierzyńskim? Wie któraś?

na L4 dostaje sie srednia zarobkow z ostatnich 12 miesiecy :-)
ja tak sei zastanawiam czy jako pracownik dostane na swieta extra $$$ (wszyscy w firmie dostaja wg szczebelkow dochodowych i to niezaleznie od rodzaju umowy) czy moga mnie pominac ze wzgledu na takie dlugie L4 (i to, ze teraz mi je ZUS wyplaca...):confused:

na L4 dostaje sie srednia zarobkow z ostatnich 12 miesiecy :-)
ja tak sei zastanawiam czy jako pracownik dostane na swieta extra $$$ (wszyscy w firmie dostaja wg szczebelkow dochodowych i to niezaleznie od rodzaju umowy) czy moga mnie pominac ze wzgledu na takie dlugie L4 (i to, ze teraz mi je ZUS wyplaca...):confused:

Powinnaś otrzymać. Ja w pierwszej ciąży otrzymałam. Ta extra kasa na święta (przynajmniej u nas) jest brana z Funduszu Socjalnego, czy jakoś tak. Chyba każda firma taki powinna prowadzić.

reklama
no wlasnie u mnie jest z Funduszu Socjalnego (i wiele innych fajnych rzeczy). mam nadzieje, ze mnie nie pomina... bo inaczej bede tam do nich dzwonic :-D

Do góry