reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sprawy urzędowe

Iśku to jest informacja taka na pewno? Skąd wiesz, że będziemy mogły przedłużyć? jakbyś jakieś źródło miała to byłabym wdzięczna ;-)

reklama
Anka poszukaj, popytaj, ale mi się wydaje, że jeżeli byłaś zatrudniona na zastępstwo to nie jest do końca tak jak myszka mówi i mieli prawo rozwiązać z tobą umowę.
Miejmy nadzieję, że się mylę.
no tego ze byla to umowa na zastepstwo to nie doczytalam, moj blad, ale ale, znalazlam cos takiego :
"Umowa na zastępstwo nie jest odgórnie przedłużana do dnia porodu, ale nie oznacza to jednak, że ciężarna zatrudniona w zastępstwie innego pracownika może stracić pracę. Kodeks pracy gwarantuje całkowitą ochronę zatrudnienia kobietom ciężarnym. Pracodawca nie może rozwiązać z nimi umowy o pracę w czasie ciąży lub urlopu macierzyńskiego. Wyjątkiem od tej reguły jest sytuacja, w której istnieje uzasadnienie rozwiązania umowy (co ważne – bez wypowiedzenia z winy pracownicy!), a związki zawodowe reprezentujące kobietę wyraziły zgodę na to, by umowa o pracę została rozwiązana." i cos takiego : Praca i Zdrowie - Ci

margot, ja liczyłam sobie na jakimś kalkulatorze i on mi podał koniec urlopu na sierpień, ale jak ja sobie teraz policzyłam w/g kalendarza, to wychodzi mi koniec urlopu we wrześniu, już nic nie rozumiem. Oby było we wrześniu, to wtedy chociaż na te 60% się załapię. A opylać się będzie, bo zatrudnić opiekunkę lub prywatny żłobek, to akurat 40% mojej pensji by poszło :-) Tak czy tak wychodzę na swoje.

Bishopka coś w tym jest, że te 40% to akurat wychodzi na opieke dla maluszka, a poza tym, co pol roku z dzieckiem to korzystne dla malucha, zwlaszcza ze opowiadaja w telewizji co chwile o tych klubach malucha, co tam sie dzieje :/ tez wolalabym zostac na dluzej z dzieckiem. Mysle ze wszystko sie jeszcze okaze jak to bedzie wygladac ;-)

Dokładnie margot :happy:
Iśku, dzięki za słowa Kamysza :-) oto mi właśnie chodziło.
A teraz powiedzcie (napiszcie raczej :-)) jak działają kalkulatory macierzyńskiego, bo kiedy ja wpisuję tam datę porodu, to wychodzi mi urlop do 22 sierpnia, a jak obliczam sama, tydzień po tygodniu, to urlop kończy mi się w połowie września. Dodam, że w kalkulatorze jest rozpisane: urlop macierzyński, dodatkowe 4 tygodnie; 2 tygodnie ojcowskiego. Nic z tego nie rozumiem :sad:

KALKULATOR LICZY PODSTAWOWE 20 tygodni...oprócz tego jeszcze 4 dodatkowego

Bishopka... he he ciekawe czy gdzieś sie spotkamy bo widzę ze masz podobny termin jak ja....o byśmy rodziły w terminach :-) kwietniowych. Marzec trzeba przeleżeć pupą do góry :p wg kalkulatora wychodzi mi tak :

Przysługuje wymiar urlopu według zasad obowiązujących dla roku: 2013
Przysługujący wymiar urlopu macierzyńskiego: 20 tygodni
Dodatkowy urlop macierzyński: do 4 tygodni
Dodatkowy urlop ojcowski: 1 tydzień (2011)
Dodatkowy urlop ojcowski: 2 tygodnie (2012)
Rozpoczęcie urlopu macierzyńskiego z dniem: 5 Kwiecień 2013
Czas trwania urlopu macierzyńskiego, do dnia: 22 Sierpień 2013
Urlop macierzyński można przerwać (ojciec kontynuuje urlop) nie wcześniej niż: 11 Lipiec 2013
Urlop macierzyński można przerwać (hospitalizacja dziecka) nie wcześniej niż: 30 Maj 2013

Ostatnia edycja:
Felidae, możliwe, że się spotkamy, jeśli trafię na Borowską i Ty tam trafisz :happy:aczkolwiek, ja chciałabym urodzić w ostatnim tygodniu marca. Jeśli mi się to uda, to załapię się nawet rodząc w połowie marca, bo dodając te cztery tygodnie, wychodzi mi 21. września:-)

P/s może gdzieś wcześniej się spotkamy jeszcze, mam zamiar jechać do Wrocka, do tej hurtowni Bajka, ale nie wiem kiedy jeszcze.

kurcze a ja wam powiem ze strasznie tesknie za praca i chcialabym wrocic od wrzesnia moze dlaego ze teraz w ciazy siedze na zwolnieniu. Moze jak zobacze maluszka to priorytety sie zmienia?

reklama
kurcze a ja wam powiem ze strasznie tesknie za praca i chcialabym wrocic od wrzesnia moze dlaego ze teraz w ciazy siedze na zwolnieniu. Moze jak zobacze maluszka to priorytety sie zmienia?

jak byłam w pierwszej ciąży to tez mi sie w domu nudziło :p ale z dzieckiem będziesz miała co robić :p :) teraz nie wyobrażam sobie pracować i zostawić moją małą bo chyba bym sie na niczym nie skupiła :p

a jak urodze w marcu to tez mnie przedłużenie urlopu obejmie ?? bo ja mam taki głupi termin 2 kwiecien.. ale pewnie urodzi sie wcześniej w marcu
ja nie wiem jak to policzyć w ogóle :p:p

Do góry