reklama
myszka_1405
Fanka BB :)
no tego ze byla to umowa na zastepstwo to nie doczytalam, moj blad, ale ale, znalazlam cos takiego :Anka poszukaj, popytaj, ale mi się wydaje, że jeżeli byłaś zatrudniona na zastępstwo to nie jest do końca tak jak myszka mówi i mieli prawo rozwiązać z tobą umowę.
Miejmy nadzieję, że się mylę.
"Umowa na zastępstwo nie jest odgórnie przedłużana do dnia porodu, ale nie oznacza to jednak, że ciężarna zatrudniona w zastępstwie innego pracownika może stracić pracę. Kodeks pracy gwarantuje całkowitą ochronę zatrudnienia kobietom ciężarnym. Pracodawca nie może rozwiązać z nimi umowy o pracę w czasie ciąży lub urlopu macierzyńskiego. Wyjątkiem od tej reguły jest sytuacja, w której istnieje uzasadnienie rozwiązania umowy (co ważne – bez wypowiedzenia z winy pracownicy!), a związki zawodowe reprezentujące kobietę wyraziły zgodę na to, by umowa o pracę została rozwiązana." i cos takiego : Praca i Zdrowie - Ci
margot, ja liczyłam sobie na jakimś kalkulatorze i on mi podał koniec urlopu na sierpień, ale jak ja sobie teraz policzyłam w/g kalendarza, to wychodzi mi koniec urlopu we wrześniu, już nic nie rozumiem. Oby było we wrześniu, to wtedy chociaż na te 60% się załapię. A opylać się będzie, bo zatrudnić opiekunkę lub prywatny żłobek, to akurat 40% mojej pensji by poszło :-) Tak czy tak wychodzę na swoje.
Bishopka coś w tym jest, że te 40% to akurat wychodzi na opieke dla maluszka, a poza tym, co pol roku z dzieckiem to korzystne dla malucha, zwlaszcza ze opowiadaja w telewizji co chwile o tych klubach malucha, co tam sie dzieje :/ tez wolalabym zostac na dluzej z dzieckiem. Mysle ze wszystko sie jeszcze okaze jak to bedzie wygladac ;-)
Dokładnie margot
Iśku, dzięki za słowa Kamysza :-) oto mi właśnie chodziło.
A teraz powiedzcie (napiszcie raczej :-)) jak działają kalkulatory macierzyńskiego, bo kiedy ja wpisuję tam datę porodu, to wychodzi mi urlop do 22 sierpnia, a jak obliczam sama, tydzień po tygodniu, to urlop kończy mi się w połowie września. Dodam, że w kalkulatorze jest rozpisane: urlop macierzyński, dodatkowe 4 tygodnie; 2 tygodnie ojcowskiego. Nic z tego nie rozumiem
Iśku, dzięki za słowa Kamysza :-) oto mi właśnie chodziło.
A teraz powiedzcie (napiszcie raczej :-)) jak działają kalkulatory macierzyńskiego, bo kiedy ja wpisuję tam datę porodu, to wychodzi mi urlop do 22 sierpnia, a jak obliczam sama, tydzień po tygodniu, to urlop kończy mi się w połowie września. Dodam, że w kalkulatorze jest rozpisane: urlop macierzyński, dodatkowe 4 tygodnie; 2 tygodnie ojcowskiego. Nic z tego nie rozumiem
KALKULATOR LICZY PODSTAWOWE 20 tygodni...oprócz tego jeszcze 4 dodatkowego
Bishopka... he he ciekawe czy gdzieś sie spotkamy bo widzę ze masz podobny termin jak ja....o byśmy rodziły w terminach :-) kwietniowych. Marzec trzeba przeleżeć pupą do góry wg kalkulatora wychodzi mi tak :
Przysługuje wymiar urlopu według zasad obowiązujących dla roku: 2013
Przysługujący wymiar urlopu macierzyńskiego: 20 tygodni
Dodatkowy urlop macierzyński: do 4 tygodni
Dodatkowy urlop ojcowski: 1 tydzień (2011)
Dodatkowy urlop ojcowski: 2 tygodnie (2012)
Rozpoczęcie urlopu macierzyńskiego z dniem: 5 Kwiecień 2013
Czas trwania urlopu macierzyńskiego, do dnia: 22 Sierpień 2013
Urlop macierzyński można przerwać (ojciec kontynuuje urlop) nie wcześniej niż: 11 Lipiec 2013
Urlop macierzyński można przerwać (hospitalizacja dziecka) nie wcześniej niż: 30 Maj 2013
Bishopka... he he ciekawe czy gdzieś sie spotkamy bo widzę ze masz podobny termin jak ja....o byśmy rodziły w terminach :-) kwietniowych. Marzec trzeba przeleżeć pupą do góry wg kalkulatora wychodzi mi tak :
Przysługuje wymiar urlopu według zasad obowiązujących dla roku: 2013
Przysługujący wymiar urlopu macierzyńskiego: 20 tygodni
Dodatkowy urlop macierzyński: do 4 tygodni
Dodatkowy urlop ojcowski: 1 tydzień (2011)
Dodatkowy urlop ojcowski: 2 tygodnie (2012)
Rozpoczęcie urlopu macierzyńskiego z dniem: 5 Kwiecień 2013
Czas trwania urlopu macierzyńskiego, do dnia: 22 Sierpień 2013
Urlop macierzyński można przerwać (ojciec kontynuuje urlop) nie wcześniej niż: 11 Lipiec 2013
Urlop macierzyński można przerwać (hospitalizacja dziecka) nie wcześniej niż: 30 Maj 2013
Ostatnia edycja:
Felidae, możliwe, że się spotkamy, jeśli trafię na Borowską i Ty tam trafisz aczkolwiek, ja chciałabym urodzić w ostatnim tygodniu marca. Jeśli mi się to uda, to załapię się nawet rodząc w połowie marca, bo dodając te cztery tygodnie, wychodzi mi 21. września:-)
P/s może gdzieś wcześniej się spotkamy jeszcze, mam zamiar jechać do Wrocka, do tej hurtowni Bajka, ale nie wiem kiedy jeszcze.
P/s może gdzieś wcześniej się spotkamy jeszcze, mam zamiar jechać do Wrocka, do tej hurtowni Bajka, ale nie wiem kiedy jeszcze.
Anka4
Fanka BB :)
Dziewczyny, a jak to jest z tym urlopem ojcowskim - czy ojciec może "oddać" matce swoje 2 tyg???
reklama
K
krolewnazmarcepana
Gość
kurcze a ja wam powiem ze strasznie tesknie za praca i chcialabym wrocic od wrzesnia moze dlaego ze teraz w ciazy siedze na zwolnieniu. Moze jak zobacze maluszka to priorytety sie zmienia?
jak byłam w pierwszej ciąży to tez mi sie w domu nudziło ale z dzieckiem będziesz miała co robić teraz nie wyobrażam sobie pracować i zostawić moją małą bo chyba bym sie na niczym nie skupiła
a jak urodze w marcu to tez mnie przedłużenie urlopu obejmie ?? bo ja mam taki głupi termin 2 kwiecien.. ale pewnie urodzi sie wcześniej w marcu
ja nie wiem jak to policzyć w ogóle
Podziel się: