reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Sprawy socjalne i urzedowe w Irlandii

reklama
na właśnie mam ten sam problem i przeszukalam wszystkie decyzje w sprawie benefitu i tam niestety nic nie ma. ale jutro podejde do osrodka, to sie dowiem

Dziewczynki a ja znowu z pytankiem a mianowicie jak dlugo czeka sie na wyplate lub na jakakolwiek decyzje odnosnie wyplaty chorobowego z socjal welwfare?

oraz
czy pracodawca ma obowiazek wyplacic urlop po macierzynskim? ( ja na macierzynskim bylam od 30 listopada 2007 do 29 maja 2008 - potem od 3 czerwca do 1 lipca na chorobowym ) i postanowilam nie wracac do pracy chce zostac w domu z Martyska :) i z tego co sie orientuje to pracodawca winien mi dac badz tez wyplacic urlop za 2 tygodnie . Jesli sie orientujecie prosze o odpowiedz . Pozdrawiam:-)

Dziewczynki a ja znowu z pytankiem a mianowicie jak dlugo czeka sie na wyplate lub na jakakolwiek decyzje odnosnie wyplaty chorobowego z socjal welwfare?

Jezeli spełniasz warunki odnośnie składek PRSI za 2006 rok, to nie powinnaś czekać długo- może kwestia tygodnia...
Ja miałam problemy, bo chorobowe miałam w 2007 roku, a w 2005 (bo zawsze patrzą na dwa lata wstecz) pracowłam tylko 13 tygodni. Musiałam dostarczać zaświadczcenia z Polski, tłumaczyć je itp i czekanie na chorobbowe zajęlo ponad 2 miesiące.

Jeżeli nie pracowałaś w Irl w 2006 roku, a pracowałaś, albo uczyłaś się dziennie w Polsce i Ci odmówią tutaj chorobowego, to nie rezygnuj, tylko załatwiaj zaświadczenia z Pl.

czy pracodawca ma obowiazek wyplacic urlop po macierzynskim? ( ja na macierzynskim bylam od 30 listopada 2007 do 29 maja 2008 - potem od 3 czerwca do 1 lipca na chorobowym ) i postanowilam nie wracac do pracy chce zostac w domu z Martyska :) i z tego co sie orientuje to pracodawca winien mi dac badz tez wyplacic urlop za 2 tygodnie . Jesli sie orientujecie prosze o odpowiedz . Pozdrawiam:biggrin2:

Hmmm, rózne słyszałam opinie na ten temat, ale bliska kolezanka miała niedawno ten sam problem. Pracodawca wystawil jej P45 z data rozpoczęcia macierzyńskiego i oczywiście za urlop niby jej się nie należało. Ale złożyła skargę do Rights Commissioner i wywalczyła swoje. Więc pewnie Ci się należy.

Ostatnia edycja:
Tego niewiem,ale Magdalena wie ;-)
oraz
czy pracodawca ma obowiazek wyplacic urlop po macierzynskim? ( ja na macierzynskim bylam od 30 listopada 2007 do 29 maja 2008 - potem od 3 czerwca do 1 lipca na chorobowym ) i postanowilam nie wracac do pracy chce zostac w domu z Martyska :) i z tego co sie orientuje to pracodawca winien mi dac badz tez wyplacic urlop za 2 tygodnie . Jesli sie orientujecie prosze o odpowiedz . Pozdrawiam:-)
Z tego co wiem nalezy Ci sie.Sama czekam na decyzje Right Commisioner.Jak dostane odpowiedz to będe miała obcykane :rofl2:

Dziewczyny, każdy mi mówi co innego na temat zwolnienia lekarskiego, pracowałam od listopada 2006 w Irlandii a już niedługo chcę odejść na zwolnienie lekarskie, czy dostanę jakieś pieniądze z SW??nie wiem ile dokładnie mam składek za 2006 ale na pewno za mało, ale pracowałam wcześniej w Polsce,napiszcie proszę jak mam to udowadnić , jakie papiery i skąd je odebrać , wolę to załatwić wcześniej niż czekac później na pieniądze.czy jest możliwe ,że jeśli mąż sporo zarabia to nic mi sie nie należy?
Z góry dziekuję;-)

Po pierwsze..
You are entitled to leave for any public holidays that occur during your maternity leave (including additional maternity leave)

Po drugie ...
Time spent on maternity leave (including additional maternity leave) is treated as though you have been in employment, and this time can be used to accumulate annual leave and public holidayentitlement

Ale...kolejnosc brania wolnych jest:
macierzynski platny, macierzynski bezplatny, dni swat publicznych do wykorzystania, ktore byly podczas urlopu macierzynskiego, urlopy.
I tak...jesli bierzesz macierzynski platny (maternity leave) to informujesz o tym pisemnie pracowdawce. Jesli bierzesz dodatkowy nieplatny tez musiesz poinformowac o tym pracodawce i kiedy nastepuje jego koniec, i kiedy nastepuje twoj powrot do pracy. Nastepnie wyliczasz sobie przyslugujace ci dni za public holiday i dodajesz je do dnia twojego powrotu. I wtedy pojawiasz sie w pracy. Pracodawca musi udzielic ci tych dni bezposrednio po macierzynskim.
No a teraz urlop....i tu jest nieco inaczej...masz do tych dni prawo...ale musisz pisemnie wystapic o nie do pracodawcy jak o najnormalniejszy urlop podczas pracy. Pracodawca nie musi ci sie zgodzic ze udzieli ci tych dni natychmiast po macierzynskim, ma natomiast obowiazek podania ci terminu kiedy mozesz te dni wykorzystac - w tej kwesti dzwonilam do Citizens Information Phone Service at Locall 1890 777 121
Urlop jest traktowany jako zatrudnienie wiec musisz w swoim wypadku byc zatrudniona (obowiazek powiadomienia ze chcesz byc nadal zatrudniona -4 tyg przed - takie przepisy), no i oczywiscie uzyskac zgode pracodawcy.
Najlepiej w sprawie watpliwosci zadzwonic na ta infolinie

Dziewczyny, każdy mi mówi co innego na temat zwolnienia lekarskiego, pracowałam od listopada 2006 w Irlandii a już niedługo chcę odejść na zwolnienie lekarskie, czy dostanę jakieś pieniądze z SW??nie wiem ile dokładnie mam składek za 2006 ale na pewno za mało, ale pracowałam wcześniej w Polsce,napiszcie proszę jak mam to udowadnić , jakie papiery i skąd je odebrać , wolę to załatwić wcześniej niż czekac później na pieniądze.czy jest możliwe ,że jeśli mąż sporo zarabia to nic mi sie nie należy?
Z góry dziekuję;-)

Rzuska,na pewno potrzebujesz zaświadczenia z Polski. Zapytaj w Social Welfare dokładnie co to powinno być, ale pewnie przetłumaczone świadectwo pracy. Musisz mieć 39 przepracowanych tygodni w 2006 roku żeby się kwalifikować do Illness Benefit.

reklama
dzięki Magdalena81 , z Polski załatwiam sobie E104 z Zusu, tam mam wszystkie odbyte składki ubez. za rok 06 , pracowałam od sty do wrześ o później już w Irlandii list/grudzień 2006, powinno wystarczyć.Dzięki temu mam szansę na wyższy macierzyński o ile wiem.Jak już to załatwię to na pisze co i jak, bo z tego co widzę sposo babek ma z tym problem.;-)

Do góry