reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Sprawy socjalne i urzedowe w Irlandii

dzięki Magdalena81 , z Polski załatwiam sobie E104 z Zusu, tam mam wszystkie odbyte składki ubez. za rok 06 , pracowałam od sty do wrześ o później już w Irlandii list/grudzień 2006, powinno wystarczyć.Dzięki temu mam szansę na wyższy macierzyński o ile wiem.Jak już to załatwię to na pisze co i jak, bo z tego co widzę sposo babek ma z tym problem.;-)

To co masz powinno wystarczyć w zupełności:)

reklama
Witajcie,
Jakis czas temu odzywalam sie na forum. Bylam dopiero co po poronieniu.

Niedawno dowiedzialam sie ze ponownie jestem w ciazy. Jest ona automatycznie zagrozona, ze wzgledu na poronienie i porod przedwczesny przy synku.

Chodzi mi o socjale, czy jesli pracowalam w Irlandii (aktualnie 4 miesiace) ale moze ok 5 miesiecy, a Polsce pracowalam do grudnia przez ok 2,5 roku w jednej firmie, czy naleza mi sie jakies pieniazki? chorobowe?

Pracuje w biurze ale przez agencje wiec nie mam umowy.

To samo pytanie dotyczy macierzyskiego.
Bardzo prosze o porade,
Pozdrawiam
Asia

Czyli ta twoja obecna praca jest na czarno?Jesli tak to raczej nie dostaniesz pieniazkow,ale jesli jest legalna i masz oplacone skladki w 2006 roku to mozesz sie starac,dziewczyny pisaly o tym w powyzszych postach:-)powodzonka z ciazą,.uwarzaj na siebie;-).

Asia, jeśli będziesz miała udokumentowane swoje lata pracy z pl, to ci się należy. A umową się nie martw, tutaj często jest tak, że pracuje się bez podpisywania kontraktu. Najważniejsze żeby pracodawca odprowadzał składki PRSI.

Uważaj na siebie, powodzenia.

Dzięki dziewczyny,

Mam udokumentowane lata pracy w Polsce, ale nie wiem co dokładnie potrzebuje aby było potwierdzeniem odprowadzania składek w Polsce?

Tutaj pracuje legalnie mam odprowadzane ok ok 16 tygodni składki PRSI. Gdzie w takim razie mogę załatwić jakieś chorobowe i jakie dokument potrzebuje? Bo macierzyskiego mniej wiecej wiem, nie mam pojecia natomiast jak zalatwic jakies pieniazki z chorobowego.

W Social Welfare biorą pod uwagę składki płacone 2 lata wstecz, czyli w Twoim przypadku za 2006 rok. Nie wiem dokładnie jaki formularz potrzebujesz z Polski, zapytaj najlepiej w Social Welfare. A z chorobowym jest tak, ze po prostu od lekarza dostajesz druk do wypełnienia i wysyłasz/zanosisz go do SW. Potem co tydzień przez cały czas trwanie choroby co tydzień zanosisz świstki od lekarza.

39 składek w roku 2006. Oni nie patrzą na bieżący rok. Już chyba w tym wątku pisałam (skleroza-nie pamietam), że w 2007 poszłam na zwolnienie,od wrzesnia 2005 roku pracowalam bez przerwy, a nie chcieli mi przyznać chorobowego, bo obchodzą ich wyłącznie składki sprzed dwóch lat (co jest dla mnie baardzo dziwne, no ale takie ich przepisy). Wiec jeżeli pracowałaś w 2006 w Polsce lub uczyłaś się/studiowałaś dziennie (ja byłam w takiej sytuacji), to liczy Ci sę to do tutejszego Illness Benefitu. Nie wiem jakie zaświadczenie z pracy potrzebujesz (prawdopodobne E104 z zusu, o którym pisąła wcześniej rzuska), ja z uczelni po prostu dostałam zwykły świstek, przetłumaczyłam u tłumacza przysiegłego i wystarczyło.

Mam nadzieję, ze w miare klarownie to wyjaśniłam, jak nie, to pytaj dalej, postaram sie pomóc:-).

Pozdrawiam:)

Ostatnia edycja:
Dziewczyny za z pytankiem do kobiet ktore urodzily tutuaj,jak dlugo czekalyscie na pieniadze z child benefit?bo ja czekam trzeci tydzien i sie zastanawiam czy juz mam tam dzwonic:dry:

reklama
Urodziłam 28 maja, w tym tygodniu dostałam pieniążki za czerwiec i lipiec. Dostalas oczywiscie formularz dotyczacy ch b do wypelnienia??

Do góry