reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sprawy socjalne i urzedowe w Irlandii

anineczka-pracowałam przed zajsciem w ciaze 2,5 roku(pozniej sie zwolniłąm i poszłąm do szkoły i w tym problem z macierzynskim:-()...wiec składki raczej beda..
ps.anineczka sory moze głupie pytanie ale nieorietuje sie co to takiego ten FIS?
my praktycznie od wrzesnia utzymujemy sie z jedej pensji,,,miałam tylko stypendium ze szkoły do kwietnia..90pare euro..w tej chwili niemam nic:zawstydzona/y::zawstydzona/y::-(moj nieslubny zarabia tygodniowo srednio450/ 500 euro...
fis jest to dodatek dla rodzin z niskimi zarobkami
a teraz nie mozesz iść na bezrobotne? bo wydaje mi sie ze mozesz juz teraz isc

pociesze cie Ela my mamy 340 euro na 4 osoby bo nie spieszy sie im zeby mi przyznac S&H benefit

Ostatnia edycja:
reklama
FIS to taki dodatek do pensji dla rodzin z dziećmi najmniej zarabiających. Zależy od ilości dzieci... my mamy dwójkę i wyrównują nam do 560 e tygodniowo (mąż zarabia ok 450, dodatku dostajemy 103e na tydz.) Przy takich dochodach załapaliśmy się na medical cart i back to school .Po urodzeniu dziecka możecie się o to starać, ale nie wiem jak to jest na jedno dziecko...czy dochody nie są za duże:no:

Ela ja własnie nie pracuje bo przeszłam na H&S benefit i czekam juz 6 tygodni:wściekła/y:
nie musicie byz małżeństwem zeby sie starac o fis:tak:

Właśnie doczytałam, że FIS jest również dla osób niezamężnych, ale dochody na jedno dziecko nie mogą przekraczać 500e tygodniowo, no to dodatek dla pracujących (mąż by musiał składać).....Widzę, że Marta F jest szybsza :)

Ostatnia edycja:
Właśnie doczytałam, że FIS jest również dla osób niezamężnych, ale dochody na jedno dziecko nie mogą przekraczać 500e tygodniowo, no to dodatek dla pracujących (mąż by musiał składać).....Widzę, że Marta F jest szybsza :)
:-)

musze zobaczyc ile jest na 3 dzieci:-)tak na przyszłość:-)

dziewczyny to do FIS to ja mog ę pisać dpiero jak mi się dziecko urodzi?? bo ja nie wiem??

i co do H&S będą odprowadzane za mnie składki przez ten cały czas??

dziewczyny to do FIS to ja mog ę pisać dpiero jak mi się dziecko urodzi?? bo ja nie wiem??

i co do H&S będą odprowadzane za mnie składki przez ten cały czas??
Co do H&S nie jestem pewna tych składek....ale raczej nie.No bo chyba na Ilinnes czy Maternity też nie odprowadzają :dry:
Jeśli się mylę niech mnie któraś poprawi.

A tak wogóle przenieśmy się z tym na odpowiedni wątek.Sprawy socjalne.
Kasiu Irlandko przenieś nasze wywodny na odpowiedni wątek :tak:

Ja wam podam moją sytuację-jestem na maternity mój maż czeka na alloans bo skończyło mu się bezrobocie.:tak:na 3osobową rodzine nie można przekraczać 365e żeby dostac rent czyli dodatek na dom ,to przekroczyliśmy bo płaciliśmy 320 co 4tyg bo mieszkamy z znajomymi ale oni zjeżdaja 18czerwca do polski na stałe więc odrazu składamy jutro na cały dom 640 i mam nadzieje że dostaniemy.;-)dowiedzieliśmy się że będąc na maternity mogę składać na FIS bo cały czas jestem zatrudniona a jest to dla osób pracujących księgowa nie miała żadnego problemu z wipisaniem formy.:-Dco z tego wyjdzie to wam napiszę mam nadzieje że się uda.;-)no i jeszcze form na wyprawkę do szkoły a co mi tam :-D

emili78 mozesz mi napisac cos wiecej tym rencie:sorry: jakie wnioski składac trza- SWA1 SWA3 czy SR1??:eek: mam 4 sobowa rodzine place 1000 -m-c za dom i ... buuuu ja nie pracuje mąz na full time :sorry: naczytal sie w necie i zgłupieliśmy .

Bede wdzieczna ;-)

reklama
ok przenoszę moje pytanie tutaj;-)
czy będąc na zwolnieniu H&S odprowadzane są za mnie składki??
wciąż jestem zatrudniona i po zwolnieniu mam wrócić do pracy.... (wg mojej szefowej bo osobiście to jeszcze pójdę na macieżyński później)

Do góry