reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Sprawy socjalne i urzedowe w Irlandii

Więc w żółtym formularzu wypełniasz pierwszą stronę sama, drugą landlord lub agencja nieruchomości, a trzecią wypełnią Ci w City Councill (w tym samym budynku gzie opłaca się tax za samochód) Ale żeby Ci to wypełnili musisz najpierw wypełnić biały formularz który Ci tam dadzą ( część uzupełniasz sama ale musisz też iść na garde i do taxu po pieczątki) Z wypełnionym białym drukiem i dokumentami wracasz do City Councill i oni wypełniają dopiero tą trzecią stronę w zółtym druku. Co do tych dokumentów to ja pokserowałam chyba wszystkie dkumenty jakie miałam:-D ( ksero dowodów, aktu urodzenia dziecka, aktu małżeństwa, kwitki z poczty jeżeli pobierasz jakąś kase z socjalnego, wyciąg z konta z ostatnich 3 mies.- z tego co pamiętam to wszystko:-D) No i babka tylko je przejrzala i zaraz nam wypełniła ten zółty formularz. No i na koniec musisz zanieść ten żółty druk do Helth Serwis ( ja jestem z Oranmore więc podlegam pod Mervue). Nie wiem czy składnie to napisałam ale jak masz więcej pytań albo czegoś nie rozumiesz to pisz. narazie muszę uciekać ale będe jeszcze wieczorkiem.Pa
U nas tak samo tylko ze nie trzeba nigdzie biegac na garde ani do taxu. Tylko na miescu wypisac bialy druk i zostawic.

reklama
Witajcie.
Chcialam sie dolaczyc do pyt.odnosnie dofinannsowania do mieszk.
U nas tak: bylam na url.maciezynskim, po nim nie moglam juz wrocic do pracy i od 3 miesiecy siedzimy z moim maluchem w domu, chcialam zapytac czy w takiej sytuacji mamy szanse na dofinansowanie do mieszkania; dodam, ze maz pracuje na full time...ni o czy ma na to wplyw fakt, ze jak sie okazalo:-) nastepny potomek w drodze? bede wdzieczna za kazda podpowiedz.Pozdrowka dla wszystkich mam oczekujacych.:)))

Zeby dostac dofinansowanie do mieszkania musicie byc albo na zasilku albo pracowac na part time. W waszym wypadku mozecie sie starac o FIS. Kilka postow wyzej jest wszystko opisane ;-)

Dzieki serdeczne.
Myslalam ze jak jedno jest bezrobotne to sie piszemy...
U nas to w ogole wszystko pokomplikowane. Mylalam ze po maciezynskim pojde na zasilek bo mialam przepracowane ponad poltora roku i myslalam ze pol roku maciezynskiego da mi wystarczajaca ilosc skladek ale okazalo sie ze nie mialam tych skladek odprowadzanych.
Teraz szukalam pracy a tu nagle dzidzio-nowina.
I fajnie ale zostalam z niczym.

Ostatnia edycja:
Ja mialam to samo. Po macieryznskim chcialam isc na zasilek ale od 1 stycznia zmienily sie przepisy a moj macierzynski skonczyl sie 2 stycznia i wg nowych przepisow juz sie nie zalapalam. :angry:...teraz zeby cos dostac brakuje mi 8 tygodni...:-(...ale sprobuj, moze zalapiesz sie na jobseeker allowance tj zapomoga a nie zasilek i moze ci sie uda. A kwota taka sama :tak: mi nie dali bo biora pod uwage zarobki meza i podobno mial za duzo...hm...powiedzmy. To jest ten sam formularz co do zasilku.

ojej.to jestesmy w takiej samej sytuacji;-)dokladnie 2 st.skonczyl mi sie maternity:-) dzieki wielkie za podpowiedz z allowance...a mozesz mi zdradzic mniej wiecej ile to za duzo?slyszalam ze ogladaja tez mieszkanie i cos tam oceniaja-nie wiem co, skoro wynajmuje i wszystko niemoje

Ostatnia edycja:
Ja im wtedy powiedzialam ze zarabia 500e, bo tyle podstawy o nadgodzinach nie wspomnialam;-)...no ale oni ze za duzo...przy trojce dzieci ...hm...mieszkanie ogladaja jak sie starasz o dofinansowanie ale to w zasadzie tylko po to by sprawdzic ile osob tam mieszka i czy jesli podajesz ze tylko rodzina to czy napewno tak jest. Moi znajomi maja naprawde nowoczesne mieszkanko i tez to dostaja wiec to nie ma znaczenia jak jest urzadzone.

reklama
Do góry