reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Sprawy socjalne i urzedowe w Irlandii

Cześć dziewczyny! A ja mam jeszcze pytanko odnośnie dofinansowania do mieszkania Czy któraś z was orientuje się ile czeka sie na decyzje? tygodnie? miesiące? i czy zawsze przyznają je na okres 18 misięcy? A co gdyby np po miesiącu otrzymywania tego dofinansowania poprawiła się moja sytuacja finansowa np poszłabym do pracy? Wstrzymują wypłate?

reklama
Co do czekania na dofinansowanie to podobno 4 tygodnie moj znajomy dostal na 3 tydzien nie wiem jednak na ile sie go dostaje i jak by wygladala sytuacja jesli bys pracowla Pozdrawiam

Czeka sie roznie. Czasem 3 tygodnie a czasem i 2 miesiace. To chyba jest przyznawane bezterminowo. Tak mi sie przynajmniej zdaje. Zreszta moj znajomy pobiera juz to od prawie dwoch lat. A jesli np. poszlabys do pracy do zawieszaja taka doplate i odwieszaja jak znowu sie o to zaczniesz starac z tym ze zaczynasz procedure starania sie od nowa...wtedy jest szansa ze potrwa to troszke szybciej.

My mielismy dofinansowanie do czynszu, w Galway czeka sie dosc dlugo, bo jest duzo wnioskow, nasz wniosek zlozylismy 8 grudnia 2008 a decyzja byla dopiero po 8 tyg, ale przyznali nam nie od dnia zlozenia wniosku, a od dnia kiedy M zglosil ze stracil prace (czyli jakis miesiac wczesniej)
Teraz juz pracuje i musial poinformowac o tym, i juz nie mamy dofinansowania

Ciekawa jestem czy takie dofinansowanie obejmuje pare, ktora nie jest malzenstwem, ale maja dziecko i jedna strona nie pracuje? Albo jeszcze dziecka nie ma ale jest w ciazy? Nie znam sie na tych przepisach....

misia dofinansowanie do rentu nalezy sie tylko jezeli pracujesz na part time lub jestes bezrobotnym.jezeli nie macie slubu to tu w irl ich nie obchodzi jestescie traktowani jako para-małżenstwo.czy jest dziecko czy go nie ma musicie byc bezrobotnymi lub jedno pracowac na part time

Dzięki dziewczyny za info. Wczoraj złożylismy wniosek i mam nadzieje że coś z tego wyjdzie, poczekamy, zobaczymy....
Monia a powiedz mi ty skladalas ten zolty formularz i jeszcze cos? Bo kiedys pisalas ze masz dwa jakies...i czy w tym zoltym musial ci landlord cos wypelnic?
A jakies dokumenty do tego dolaczalas?
Ja chcialabym tez o to zlozyc ale zupelnie nie wiem jak sie zabrac za to :baffled: stanelo na tym ze mam na razie tylko zolty formularz:baffled: wiec jakbys mogla przyblizyc co i jak i gdze to zlozyc bylabym wdzieczna:tak:

Monia a powiedz mi ty skladalas ten zolty formularz i jeszcze cos? Bo kiedys pisalas ze masz dwa jakies...i czy w tym zoltym musial ci landlord cos wypelnic?
A jakies dokumenty do tego dolaczalas?
Ja chcialabym tez o to zlozyc ale zupelnie nie wiem jak sie zabrac za to :baffled: stanelo na tym ze mam na razie tylko zolty formularz:baffled: wiec jakbys mogla przyblizyc co i jak i gdze to zlozyc bylabym wdzieczna:tak:
Więc w żółtym formularzu wypełniasz pierwszą stronę sama, drugą landlord lub agencja nieruchomości, a trzecią wypełnią Ci w City Councill (w tym samym budynku gzie opłaca się tax za samochód) Ale żeby Ci to wypełnili musisz najpierw wypełnić biały formularz który Ci tam dadzą ( część uzupełniasz sama ale musisz też iść na garde i do taxu po pieczątki) Z wypełnionym białym drukiem i dokumentami wracasz do City Councill i oni wypełniają dopiero tą trzecią stronę w zółtym druku. Co do tych dokumentów to ja pokserowałam chyba wszystkie dkumenty jakie miałam:-D ( ksero dowodów, aktu urodzenia dziecka, aktu małżeństwa, kwitki z poczty jeżeli pobierasz jakąś kase z socjalnego, wyciąg z konta z ostatnich 3 mies.- z tego co pamiętam to wszystko:-D) No i babka tylko je przejrzala i zaraz nam wypełniła ten zółty formularz. No i na koniec musisz zanieść ten żółty druk do Helth Serwis ( ja jestem z Oranmore więc podlegam pod Mervue). Nie wiem czy składnie to napisałam ale jak masz więcej pytań albo czegoś nie rozumiesz to pisz. narazie muszę uciekać ale będe jeszcze wieczorkiem.Pa

reklama
Do góry