Cześć dziewczyny! A ja mam jeszcze pytanko odnośnie dofinansowania do mieszkania Czy któraś z was orientuje się ile czeka sie na decyzje? tygodnie? miesiące? i czy zawsze przyznają je na okres 18 misięcy? A co gdyby np po miesiącu otrzymywania tego dofinansowania poprawiła się moja sytuacja finansowa np poszłabym do pracy? Wstrzymują wypłate?
reklama
aga555
kwiecień05/grudzień07
Co do czekania na dofinansowanie to podobno 4 tygodnie moj znajomy dostal na 3 tydzien nie wiem jednak na ile sie go dostaje i jak by wygladala sytuacja jesli bys pracowla Pozdrawiam
beakta
Mammy of boys & girl
Czeka sie roznie. Czasem 3 tygodnie a czasem i 2 miesiace. To chyba jest przyznawane bezterminowo. Tak mi sie przynajmniej zdaje. Zreszta moj znajomy pobiera juz to od prawie dwoch lat. A jesli np. poszlabys do pracy do zawieszaja taka doplate i odwieszaja jak znowu sie o to zaczniesz starac z tym ze zaczynasz procedure starania sie od nowa...wtedy jest szansa ze potrwa to troszke szybciej.
My mielismy dofinansowanie do czynszu, w Galway czeka sie dosc dlugo, bo jest duzo wnioskow, nasz wniosek zlozylismy 8 grudnia 2008 a decyzja byla dopiero po 8 tyg, ale przyznali nam nie od dnia zlozenia wniosku, a od dnia kiedy M zglosil ze stracil prace (czyli jakis miesiac wczesniej)
Teraz juz pracuje i musial poinformowac o tym, i juz nie mamy dofinansowania
Teraz juz pracuje i musial poinformowac o tym, i juz nie mamy dofinansowania
misia83_83
Mama Alusia i Tymusia
Ciekawa jestem czy takie dofinansowanie obejmuje pare, ktora nie jest malzenstwem, ale maja dziecko i jedna strona nie pracuje? Albo jeszcze dziecka nie ma ale jest w ciazy? Nie znam sie na tych przepisach....
biola
szczęsliwa mama
misia dofinansowanie do rentu nalezy sie tylko jezeli pracujesz na part time lub jestes bezrobotnym.jezeli nie macie slubu to tu w irl ich nie obchodzi jestescie traktowani jako para-małżenstwo.czy jest dziecko czy go nie ma musicie byc bezrobotnymi lub jedno pracowac na part time
Monia a powiedz mi ty skladalas ten zolty formularz i jeszcze cos? Bo kiedys pisalas ze masz dwa jakies...i czy w tym zoltym musial ci landlord cos wypelnic?Dzięki dziewczyny za info. Wczoraj złożylismy wniosek i mam nadzieje że coś z tego wyjdzie, poczekamy, zobaczymy....
A jakies dokumenty do tego dolaczalas?
Ja chcialabym tez o to zlozyc ale zupelnie nie wiem jak sie zabrac za to stanelo na tym ze mam na razie tylko zolty formularz wiec jakbys mogla przyblizyc co i jak i gdze to zlozyc bylabym wdzieczna
Więc w żółtym formularzu wypełniasz pierwszą stronę sama, drugą landlord lub agencja nieruchomości, a trzecią wypełnią Ci w City Councill (w tym samym budynku gzie opłaca się tax za samochód) Ale żeby Ci to wypełnili musisz najpierw wypełnić biały formularz który Ci tam dadzą ( część uzupełniasz sama ale musisz też iść na garde i do taxu po pieczątki) Z wypełnionym białym drukiem i dokumentami wracasz do City Councill i oni wypełniają dopiero tą trzecią stronę w zółtym druku. Co do tych dokumentów to ja pokserowałam chyba wszystkie dkumenty jakie miałam ( ksero dowodów, aktu urodzenia dziecka, aktu małżeństwa, kwitki z poczty jeżeli pobierasz jakąś kase z socjalnego, wyciąg z konta z ostatnich 3 mies.- z tego co pamiętam to wszystko) No i babka tylko je przejrzala i zaraz nam wypełniła ten zółty formularz. No i na koniec musisz zanieść ten żółty druk do Helth Serwis ( ja jestem z Oranmore więc podlegam pod Mervue). Nie wiem czy składnie to napisałam ale jak masz więcej pytań albo czegoś nie rozumiesz to pisz. narazie muszę uciekać ale będe jeszcze wieczorkiem.PaMonia a powiedz mi ty skladalas ten zolty formularz i jeszcze cos? Bo kiedys pisalas ze masz dwa jakies...i czy w tym zoltym musial ci landlord cos wypelnic?
A jakies dokumenty do tego dolaczalas?
Ja chcialabym tez o to zlozyc ale zupelnie nie wiem jak sie zabrac za to stanelo na tym ze mam na razie tylko zolty formularz wiec jakbys mogla przyblizyc co i jak i gdze to zlozyc bylabym wdzieczna
reklama
Podziel się: