reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Sprawy socjalne i urzedowe w Irlandii

ja slyszalam ze jezeli Twoje malenstwo bedzie mialo irlandzki paszport to bez najmniejszego problemu mozesz caly czas pobierac hild benefit ale nie jestem na 100% pewna

reklama
Kochane Mamuski,

Mam do was pytanko. Jestem w 31 tyg ciazy i coraz czesciej przed moimi oczyma stoi wizja Polski.:szok: Nie jest latwo wiec mozliwe ze po urodzeniu niuni wrocimy do kraju. Chcialam spytac czy orientujecie sie czy mozna przeniesc do PL MAternity Benefit bo juz tyle opinii ale nie potwierdzonych slyszalam ze sie juz pogubilam:baffled:

Dzieki
Wydaje mi sie ze tak a jak nie to tak czy siak to jest wyplacane na konto i nikt nie sprawdza gdzie przebywasz.

Dziewczeta - ale Kluseczka pytala tylko o Matrenity Benefit. I ja mysle ze z tym nie bedzie problemu. Podczas Materity Leave mozna mieszkac w dowolnym kraju UE.
A do child benefit prawo maja dzieci rodzicow z ktorych przynajmniej jeden pracuje w IRL.

Zgadzam się sprawdzają :) przysyłają ci pismo na które musi odpowiedzieć lekarz no i sami osobiście też sprawdzają w gp.tymbardziej że po porodzie będziesz miała wizyty u położnej i szczepienia jak sie nie stawisz to wysyłają pismo do benefi.... No chyba że twój mąż zostanie w Irlandi i będzie tu pracował bo jeżeli podejmie prace w Polsce i Ty też tam będziesz to niby z jakiej okazji miało by Ci się należeć?niestety to nie tak funkcjonuje dlatego teraz mają sprawdzać pisemnie co 3 miesiąć i będziesz miała 20 dni na odpowiedz w innym wypadku wstrzymają ci przelew:)Przykro mi:) sorki nie doczytałam myślałam że chodzi o dziecięcy:)

Dziewczyny, sprawdzaja child benefit a nie maternity (macierzynski). Mnie sie maternity skonczyl w styczniu i przez 6 miesiecy jego pobierania nikt mnie nie sprawdzal, no ale byc moze cos sie zmienilo.

Ostatnia edycja:
DZieki dziewczyny. Wiem ze Ch B mi sie nie bedzie nalezal bo niby z jakiej okazji a co do reszty to Kasia ma racje wlasnie znalazlam gdzies na necie stronke ktora to potwierdza.:-D

Witam chcialam zapytac czy ktos moze staral sie o mieszkanie socjalne ,czy ktos wie jakie trzeba dokumenty do zlozenia,czy ciezko jest to zalatwic, gdzie trzeba isc tyle co wiemy ze trzeba czekac 1 rok a nawet dluzej jesli ktos wie cos na ten temat bardzo prosze o odpowiedz Pozdrawiam

Aga ja właśnie też jestem na etapie szukania informacji na ten temat. Naczytałam się różnych wiadomości i szczerze mówiąc nie bardzo sama wiem co i jak. Szukam kogoś kto to załatwił, żeby dowiedzieć się pewnych, a nie "bo mi się wydaje, albo gdzieś słyszałem/ałam". Zresztą najlepiej dowiedzieć się w swoim Co. Ja właśnie planuję odwiedzić urząd i zapytać jak to wszystko wygląda. Mnie najbardziej interesuje jak to jest wtedy z tym czynszem, jak oni go wyliczają, na jakiej podstawie itp.

A dzisiaj czytałam o Early Childcare Supplement:sorry:
Early Childcare Supplement (ECS) monthly payment will be halved to €41.50 per child (1 May 2009).
Wygląda na to, że to już pewne:sorry:

The supplement will be abolished at the end of 2009 and will be replaced in January 2010 with a free pre-school year of Early Childhood, Care and Education (ECCE) for all children between the ages of 3 years 3 months and 4 years 6 months.

A teraz się zastanawiam co to będzie od 2010 dla dzieci (od 3lat i 3 miesięcy do 4,5roku):confused: Wiecie coś na ten temat?

No to już coś doczytałam:
A free pre-school year of Early Childhood Care and Education (ECCE) for all children between the ages of 3 years 3 months and 4 years 6 months is being introduced. The provision will amount to 3 hours per day, 5 days a week over a 38-week year for children enrolled in playschools. Children enrolled in other childcare services will receive 2 hours and 15 minutes per day over a 50-week period. Around 70,000 children will benefit. All community and private pre-school services will be invited to enter the scheme. A capitation grant will be payable to service providers. (January 2010).

Ostatnia edycja:
reklama
Do góry