reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Sprawy socjalne i urzedowe w Irlandii

reklama
Dziewczyny mam pytanie.Duzo piszecie o Fis ale przeleciec watek to czasu trzeba.
Na jakiej zasadzie przyznaja to wiem, a powiedzcie mi czy sprawdzaja jakos jak sie zyje? W sensie czy przychodzi jakis inspektor do domu?

Taak pytam bo np jak ja bralam kiedys allowance to mi przyszedl taki koles i o wszystko wyytywal.
To dobrze.A oni wyrownuja od kiedy fis, od momentu zlozenia papierow czy jak?

Tichonek cudowne swieta:-) Spora sumka pod choinke:-)
Ja kilka lat temu zlozylam o fis i oni przyslali ze nie dadza.Po kilku miesiacach nagle na konto wynela spora suma.Moj J wystraszony ze sie ktos pomylil i dzwoni do banku a oni mowia ze to fis.
To dopiero byla niespodzianka:-)

Ostatnia edycja:
Vikamcia-to pisz konkretne pytania żeby można było odpowiedzieć:)
względnie i oględnie-wypełniasz formularz na FIS(wpisujesz dane dzieci,dochody,rozchody-czyli ile za dom itp)jeśli to pierwszy wniosek dołączasz akty ur dzieci,dowód(np.list od landlorda)ile płacisz za dom...generalnie listę wymaganych dokumentów jest jak zwykle w takich aplikacjach na końcu formularza.Wysyłasz,albo zanosisz wniosek do sociala,po 2,3tygodnaich dostaniesz list,że wpłynęła Twoja aplikacja i postaraja się jak najszybciej ją rozpatrzyć...i tu zaczyna się czekanie-ja,z ręką na sercu nigdy nie czekałam dłużej niż 8tyg od dostania tego listu od nich na decyzję...ale jak pewnie tu zauważyłaś czeka się i po pół roku:/Pieniążki(jeśli Ci takowe przyznaja)wpływają raz w tygodniu,wyrównują od momentu złożenia wniosku.a a kwota-w Twoim przypadku kwota jaką zarabiacie nie może przekraczać 602e(niestety oprócz zarobków męża liczy sie do tego również zasiłek dla bezrobotnych-jesli takowy pobierasz)i od tych 602e odejmujesz Wasze zarobki(np Twój mąż zarabia400e to 602-400)z wyniku obliczasz 60%(czyli 60% z 202e) i to jest kwota(121.2),którą powinni Ci przyznać w formie fisu:)

reklama
A kto może mi powiedziec jak sie zabrac do odnowienia paszportu Radkowi?On ma paszport polski,irlandzkiego nie dostanie.Paszport kończy się we wrześniu.Jak to wygląda tutaj?Muszę jechac do ambasady polskiej,wydadzą mi tam bez problemu,jak długo to trwa?W sumie to znalazłam tu wszystko: Paszporty dla dzieci 5-13 lat ale interesuje mnie info od osób,które już coś takiego robiły:sorry2:Zdjęcie do paszportu irlandzkiego można zrobic nawet w shoppingu,w budce:sorry2:A do polskiego?Pewnie musi byc pełna profeska?:dry:Gdzie mogę je zrobic i czy irlaandzkie studia fotograficzne znaja nasze wytyczne co do zdjęc?I co,tam na miejscu wypełniamy wszystkie dokumenty?I tego to nie rozumiem,skoro już ma paszport to po jakiego grzyba muszę go ciągnąc ze sobą do tej ambasady?:dry:

Ostatnia edycja:
Do góry