reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sprawy socjalne i urzedowe w Irlandii

Laski jak to jest z BTEA, czy po skonczonym kursie czy szkole trzeba skladac papiery od nowa w Socialu??
Jak oni to w ogole tutaj traktuja?? bo jedna z kolezanek mowila mi, ze oni Social szkole traktuje tak jakby czas pracy i wlicza Ci sie to do Jobseeker'a, czy to prawda??

reklama
Dziewczyny, mam pytanie: Czy można kontynuować branie macierzyńskiego tu w irlandii i urodzić w Polsce ? Czy wtedy nadal będą normalnie płacić macierzyńskie czy zawieszą? Chodzi mi jeśli ktoś zaczyna zasiłek np 2 miesiące przed terminem, to potem jeszcze 4 po porodzie powinien dostawać. Z góry dzięki

gosik teoretycznie to jest tak że pieniażki wpływają Ci na konto przez ten okres ..
ale co z ta polska to nie wiem .. ja bynajmniej siedziałam tutaj ;-)

a ja też z pytaniem.. bo dziś rozmawiałam ze znajoma.. i powiedzcie mi czy to prawda czy wkręcała mi, bo powiedziała że jak się nie pracuje , a dostaje kasę z socjala to macierzyński się należy ..
to prawda?? czy trzeba normalnie pracować??

witam mamusie z IE. poczytuje Was od dawna ,ale na forum pierwszy raz... i mam pytanie moze , ktoras z Was jest w podobnej sytuacji... oczywiscie bede sie dowiadywac u zrodła tj w soccial welfare , ale z nimi to roznie bywa niestety... ale do sedna sprawy - jestem obecnie w 36 tyg ciazy, w połowie grudnia poszłam na zwolnienie lekarskie i własnie o to chce zapytac. dzisiaj dostałam list z socjala o tym, ze przyznali mi chorobowe w wys 188e tygodniowo- i teraz schody :0 pracuje na partime, a moj maz obecnie pobiera job seeker allowance w wys 204 e tygodniowo. w liscie napisali, ze nie moze byc takiej sytacji, ze ja bede miała płacone chorobowe , a maz pobierał pieniadze na mnie i to moze sie odbic na jego zasiłku - odbiora mu to co ma na mnie i 1/2 dodatku na dziecko - tylko, ze maz nie ma zadnego dodatku na mnie - bo pracuje i podejrzewam, ze ma pomniejszona kwote tego zasiłku własnie dlatego, ze ja mam dochód- pobiera tylko dodatek na dziecko... i nie wiem co teraz mam im odesłac ten list i zaznaczyc czy decyduje sie pobierac zasłek chorobowy na własna reke, czy maja to jakos wkalkulowac w zasiłek meza???wogole nniie rozumie tej całej polityki- co ma jedno wspolnego z drugim, to ja jestem na chorobowym , a nie maz ???? ktoras miała taka sytuacje??? z gory dziekuje za odp :) bede tam dzwonic jutro zobacze co mi powiedza, choc nie wierze, zebym sie cos konkretnego dowiedziała - a wiem to z doswiadczenia niestety...

gosik a masz zamiar wrócic do IRL??bo jeli nie to ja bym zaryzykowaa bo oni raczej tego nie sprawdzá,ale jeśli wracasz to nie radze rodzic w PL bo potem nawet z CHB będą problemy:tak:

vikamcia:no:musisz pracowac zeby dostac macierzyńskie:tak:

anetajoanna a nie lepiej przejsc juz na macierzynskie??i tak za 2 tygodnie juz musisz:tak:

To pytanie było odnośnie mojej przyjaciółki, rodzić myśli w polsce bo to baaardzo skomplikowane... nie chce jej problemów tu przedstawiać :( A nie wie czy wróci do Irlandii czy nie, ale będzie chciała.
Czyli myślicie że nie powinien być to problem rodzić w Polsce a tu brać macierzyńskie ?

MatraF macierzynski mam juz zaplanowany od 23.01, a przed tym ide jeszcze na tydzien urlopu...
Gosik_mar z pobieraniem macierzynskiego w Pl nie ma problemu, jezeli tylko przed pracowało sie odpowiedni czas w Ie.... wiele moich kolezanek spedziło ten czas w Pl... a co do porodu w Pl to nie wiem, ale kolezanka moze miec problem z child benefit, ktory w dzieciaczkom urodzonym w Ie jest przyznawany z "urzedu" , a tak bedzie musiała sie starac tak jakby dopiero przyjechała do IE ... a to trwa niestety nawet pare miesiecy....

dziewczyny ja ze względów na problemy ze zdrowiem rodzilam w Pl (tu z lekka to olali więc nie ryzykowałam). problemów z child benefit nie mam żadnych. wyplacili mi od dnia kiedy tu przyleciałam z powrotem. musialam składać pismo i tyle.

reklama
dziewczyny, tak naprawde wszystko zależy od urzedników :) jezeli sie trafi na kompetentnych to z niczym nie ma problemu... a ja dalej nic sie nie dowiedziałam :( odnosnie mojej sprawy

Do góry