reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sprawy socjalne i urzedowe w Irlandii

hej dziewczyny. Mam pytane. Od miesiaca zaczelam pracowac,wyplata raz w miesiiacu czyli w tym alle nie wiem jak z tax emergency? Niektorzy mi mwoia ze w tym miesiacu mi go nie odbija bo to koniec roku ale sama nie wiem?Musze uzupelnic A12,ale czy napewno mi odbija w tym miesiacu?:>

reklama
Aga to poszalałaś z 50 złotymi :szok::-D
Mój chrześniak w Pl jest niepełnosprawny i jego mama dostaje świadczenie pielęgnacyjne w kwocie coś ok.100zł :shocked2: a najlepsze jest to,że on na rencie jest,bo tego nie da się nigdy wyleczyc i co roku musieli stawiac się na komisji...tak jakby w przyszłym roku miał by wyzdrowiec z niepełnosprawności umysłowej :wściekła/y:
Się jego ojciec wkurzył i na komisji powiedział,że jak mu to zagwarantują ,że będzie za rok zdrowy to on weźmie tą rente na rok.to łaskawie przyznali na 3 lata.Śmiechu warte.

Marcysia coś słyszałam o 2 latach,ale...ja bym poszła od razu.Ja nie poszłam,bo stwierdziłam,że jak nie szukam po urodzeniu dziecka pracy to i po zasiłek nie pójdę...w końcu to dla poszukujących.A jak szukałam pracy po 2,5 roku i poszłam zapytac o zasiłek to już było za późno :-p:-D
A składki wszystkie miałam ;-)

ankadaria a to twoja pierwsza praca? Bo z tego co ja kojarzę to tylko przy pierwszej pracy składa się A12...nie przypominam sobie bym w drugiej pracy składała ten formularz...ale mogę się mylic :confused2:

Wczesniej pracowalam 9 miesiecy ale nic nie uzupelnialam bo w sumie 1.5 godz dziennie robilam,malam wyplate co 2 tyg czyli jakies ok 160eu i podatku mi nic ne odbijali i zadnej formy nie uzvpelnialam.wiec juz ne wem nic:(

dzieki Anineczko:-) chodzi mi o to ze kolega bedzie jechal za tyg do polski na urlop i chce wrocic dopiero kolo10 stycznia ale w tym czasie juz wie ze bedzie zwolniony przed samymi swietami i wlasnie nie wiemy czy moze sie zglosic na bezrobocie po powrocie, czy jednak bedzie lepiej jak wroci wczesniej.

Ostatnia edycja:
Madbebe no to fajnie, my czekamy na decyzję, pewnie w styczniu będzie. Ale dlaczego bez wyrównania?:sorry2:, co raz więcej osób o tym pisze, że im nie wyrównali. Przecież to nie nasza wina, że każą tyle czekać. Oby za tydzień Wam wyrównali

Madbebe gratki,to my decyzję dostaniemy jakoś chyba jednak w styczniu:sorry2:Ale,że jak to,bez wyrównania?Może na początek dają tygodniówkę a wyrównanie będzie potem?....Dostałaś kaskę czy decyzję?Ja tak miałam z CHB,czekałam 25 miesięcy i jak CHB przyznano to dostałam tylko za miesiąc a resztę (za te 24 miechy) w dwóch czekach ,troszkę później:tak:

Ostatnia edycja:
Anineczko ja wiem, że w Polsce, Grecji, czy gdzieś jeszcze miałabym mniej, ale jestem tutaj. Tu jest teraz nasz dom, więc mam prawo się bulwersować, gdy po raz kolejny tną nasze dochody. Pracuję tu 6,5 roku, mój mąż ponad 7. Płacimy podatki, r-ki, czynsz, wydajemy właściwie wszystkie zarobione pieniądze tutaj. Jesteśmy uczciwi, oboje pracujemy, mimo że jest nam czasami bardzo ciężko. Często śpimy po 3-4h. Po raz kolejny coś nam odbierają i podwyższają. Więc jestem wściekła. Wiele osób siedzi na zasiłkach po kilka lat, biorą zasiłki, nie płacą r-ków, czynszu żyją na koszt państwa, czyli zarazem na mój. Jak potrzebowałam pomocy, bo moje dzieci były w szpitalu, a nam brakowało na jedzenie, to to państwo odmówiło mi pomocy, bo mój mąż ma pełen etat. Nie chcieli mi nawet pożyczyć, musieliśmy się zadłużyć w banku. Dlatego mam pretensje, że znowu nam odbierają, a nie tym co powinni, co siedzą po kilka lat na socjalach, co nie chcą robić. A znam takich wielu. I krew mnie zalewa, że muszę moim dzieciom odmówić basenu, czy kursu tańca, bo nie mam, a teraz znowu, będziemy mieli mniej, a podwyżek wypłat nie.

reklama
Ano niestety tak jest ale winna jest tylko polityka tego kraju;(bo ludzie sa tylko ludzmi i robia tak zeby bylo im najlepiej.mnie osobiecie tez to wkurza ale coz moge zrobic tak poprostu jest ze mozna nie pracowac i latac co 3m na wakacje
Tichonku ile czasu czekaliscie na karte medyczna dla matiego,bo juz 2tyg czekamy odkad list wyslalam do nich i boje sie zeby nie bylo tak jak z naszymi kartami ze od 4m je juz mielismy a my o niczym niewiedziielismy;(

Do góry