reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sprawy socjalne i urzedowe w Irlandii

Dziewczyny powiedzcie mi zeby wyrobic paszport w konsulacie musze najpierw zlozyc wniosek o wyslanie aktow urodzenia do Urzedu Stanu Cywilnego w mojej miejscowosci i dopiero wtey bede mogla zrobic czy nie musze tego robic tylko porostu wyrobic paszport

Alex do pierwszych paszportów w Ambasadzie wystarczy irlandzki akt urodzenia, dopiero przy kolejnym trzeba polskie.

reklama
Asienko_r ja robiłam mojej Natalii 3 polski paszport w ambasadzie i nie potrzebowałam polskiego aktu urodzenia, pokazałam tylko stary paszport chyba.

Alex być może już to wiesz, ale weź od Twojego lekarza GP list, że w ciąży byłaś tu pod opieką prenatalną, dostaniesz wtedy becikowe w Polsce.

Ostatnia edycja:
Asienko_r ja robiłam mojej Natalii 3 polski paszport w ambasadzie i nie potrzebowałam polskiego aktu urodzenia, pokazałam tylko stary paszport chyba.

Alex być może już to wiesz, ale weź od Twojego lekarza GP list, że w ciąży byłaś tu pod opieką prenatalną, dostaniesz wtedy becikowe w Polsce.

A to nie wiem, nam pan mówił, żeby polski był, ale Ania i tak już miała wyrobiony w Polsce akt urodzenia, znaczy wpisany do polskiego rejestru ksiąg cywilnych:cool2: irlandzki, więc taki pokazywałam. No i paszport nam przecięli stary

Mam pytanie do dziewczyn które dostają Maternity Benefit i pieniążki wpływają na konto bankowe (bądź dostawały, a pamiętają).. byłabym wdzięczna gdyby któraś potrafiła mi pomóc..

Czy mogłabyście mi podać te numerki (numerki konta) od maternity skąd dostawałyście pieniążki? (może być na pw, jeśli tutaj nie chcecie pisać)

Pytam bo kurczę nie mogę rozkminić skąd dostałam pieniądze :baffled::baffled: (to jest łącznie z jakimś wyrównaniem i dlatego nie mogę się doliczyć).
Wcześniej byłam na Illness, potem przeszłam na Maternity, i właśnie stąd nie wiem co to za kasa:zawstydzona/y:

reklama
Alex napewno musisz odpowiedziec na pytania:-Da poza tym tam bedzie zdaje sie zaznaczone co masz dolaczyc,standardowo to ksiazeczka placenia czynszu lub list od landlorda,payslipy,i jak sie nie myle to musi tez Twoj landlord wypelnic co nieco:)

Do góry