reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sprawy socjalne i urzedowe w Irlandii

Witam!Mam pytanie chcielibyśmy polecieć samolotem z dziecmi tylko mamy taki problem,bo kiedy bedziemy wylatywać z Irlandii nasz mlodszy syn nie bedzie mial ukończonych dwoch lat ale kiedy bedziemy wracac to już skończy 2 latka.Nie wiem jaki bilet mamy mu kupić:(może ktoś miał podobną sytuację??

My mielismy podobna sytuacje rok temu jak lecielismy corka nie miala dwoch lat a jak wrcalismy juz miala i bilet miala osobno kupiony,miala swoje miejsce siedzace a dwa bylismy swiadkiem wlasniej takiej sytuacji na lotnisku w kraju babka przy odprawie powiedziala ze dziecko nie poleci poniewaz ma juz skonczone dwa latka i powinno miec swoj bilet

reklama
Może któraś mi coś doradzi, bo nie wiem co zrobić.
Wracając z Polski zgubiłam portfel, w którym było m.in. polskie prawo jazdy.
Nie mam na razie możliwości, aby lecieć do Polski, po nowe.
Czy któraś z Was wymieniała na irlandzkie, jak to wygląda, wiem że potrzebuję formę z konsulatu potwierdzającą moje kwalifikacje.
Ale słyszałam, że nie warto wymieniać na irlandzkie.
Nie wiem jak mam to ugryźć.
Proszę o jakieś rady.

Aga_Natalia, moj Jacek wymienial polskie na IRL, wszystko zalatwil od reki bez zadnych form z konsulatu. po porstu oddal polskie i od reki dostal irlandzkie. no i nie narzeka. a wymienil dlatego, ze juz raczej na pewno tu zostajemy a w polsce jestesmy raz na rok przez tydzien.

Aga mojemu męzowi ukradli prawko.
Zadzwoń do wydziału gdzie wydają prawko w swoim mieście w PL.:tak:
Mój mąż musiał napisac odręcznie list,w którym napisał,że prawo jazdy ukradziono i w tym liście upoważnił swojego tatę do obioru zaświadczenia o posiadaniu prawka,z tym listem musiał pojechac do konsula po podpis.
Zaświadczenie przyszło na adres jego taty,ojciec wysłał nam tutaj do Irl. i z tym poszedł wyrobic irlandzkie prawko.
Nie opłaca się irl. bo tutaj możesz miec tylko 12 punktów karnych,ale to taka ciekawostka ;-)

Aaa zaświadczenie z Pl musisz miec,bez tego nikt nie uwierzy Ci,że faktycznie posiadasz prawko,to trochę inna sprawa joasiu,twój mąż po prostu wymieniał prawko ;-)

ja wynienialam na irlandzkie:) musialam je miec chcac zrobic licencje na taksowke;-)
a co do punktow.....prawda,ale jakos mnie to nie martwi.....nigdy nie dostalam zadnego w polsce( 11 lat mam prawo jazdy) i tu tez nie...

Czy tax na auto mogę wykupić tylko w Revenue?Tzn.P musi osobiście do Revenue jechać i go wykupić?I jak to jest potem,za rok,znaczy się,sami przysyłają już jakąś formę?
Gdzie mogę znaleźć stawki takiego podatku?Bo bym chciała wiedzieć ile nas ta przyjemność będzie kosztowała:eek:

Tichonku pierwszy raz musi iść do MotorTaxu i tam opłacić z tym że samochód już musi widnieć w systemie jaka wasza własność bądź musi mieć ze sobą książeczkę rejestracyjną starą z podpisaną sprzedażą z tyłu:tak: jak opłacisz to później przysyłają ci pismo przed upływem taxu o przypomnieniu i tam jest pin dzięki któremu możesz zapłacić on-line :tak: tax na 3 miesiące na silnik 1.4 to 94 euro nie wiem ile to na rok bo ja płacę co 3 miechy :sorry:

reklama
A to wiem,że muszę czekać na logbooka (czy jak go tam zwał):tak:Tylko P będzie się musiał z roboty zwolnić,coby to załatwić bo wolne ma tylko w weekendy:sorry:
A tax chyba będziemy musieli większy zapłacić bo choć to silnik 1,4 to ponoć liczą za niego więcej jako,że to wóz sportowy:sorry:Tak ktoś P mówił:sorry:

Do góry