reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sprawy socjalne i urzedowe w Irlandii

dziewczyny a ja mam pytanie jak to jest z rozliczaniem podatku??
trzeba się rozliczac co rok czy można za kilka przepracowanych lat??
i w jakim miesiącu to trzeba do revenue jechać żeby się rozliczyć??

reklama
Hej Dziewczyny dawno nie pisałam ale staram się Was poczytywać na bieżąco. Mam takie pytanie: jestem zatrudniona ale od jakichś 2 m-cy z powodu komplikacji ciążowych jestem na Illness Benefit i będe do końca ciąży. Pytanie kiedy musze złożyć wniosek o Maternity Benefit bo w Socialu mi powiedzieli, że jakieś 6-10 tygodni przed urodzeniem dziecka??!! Ale czy w momencie kiedy złoże dokumenty 6 tygodni przed porodem to będą mi się one liczyły do tych 26 tygodni czy dopiero od daty urodzenia dziecka???!! Z góry dziekuje za odpowiedzi
składasz na 6 i więcej tygodni przed,panie miały racje.Ale wpisujesz na formie kiedy chcesz przejsc na maternity i od wtedy liczą maternity :tak:
aha i na maternity musisz przejśc napóźniej na 2 tygodnie przed porodem.

Witam sie

ja z pytaniem

otoz: czy ktoras z Was albo Waszych znajomych staral sie o wize do usa przez ich ambasade w dublinie?? moze podpowiecie czego sie spodziewac i w jakie dodatkowe dokumenty warto sie zaopatrzec na wizyte z konsulem??

bede bardzo wdzieczna za pomoc

dziewczyny a ja mam pytanie jak to jest z rozliczaniem podatku??
trzeba się rozliczac co rok czy można za kilka przepracowanych lat??
i w jakim miesiącu to trzeba do revenue jechać żeby się rozliczyć??

o ile pamietam to masz 5 lat na to. Polecam zarejestrowac sie on-line w PAYEanytime - wszelkie informacje i koszyk rozliczen jest na stronie. Ja to robie co roku - zaraz jak tylko dostaje p60 i pieniadze mam na koncie w ciagu tygodnia. Pamietaj tylko, ze wszystko co odliczasz - recepty, bintagi etc - musisz trzymac rachunki. Revenue moze sprawdzac do 5-6 lat wstecz. Mnie np poprosili o doslanie recept ktore odliczalam - wiec dobrze je miec, zeby sie nie tlumaczyc pozniej z oszustwa podatkowego ;)

Witam sie
ja z pytaniem

otoz: czy ktoras z Was albo Waszych znajomych staral sie o wize do usa przez ich ambasade w dublinie?? moze podpowiecie czego sie spodziewac i w jakie dodatkowe dokumenty warto sie zaopatrzec na wizyte z konsulem??
bede bardzo wdzieczna za pomoc

znajomi rok temu. im wiecej dokumentow swiadczacych o tym ze nie jedziesz do USA zeby pracowac tylko zwiedzac lub z wizyta tym lepiej. oni mieli (z tego co pamietam) wyciag z konta, umowe o mieszkanie, zaswiadczenie ze szkoly ze sie ucza, plan wycieczki, potwierdzenia rezerwacji hoteli itd. wize dostali bez problemu (mimo ze kolezanka miala 3 odmowy wczesniej w ambasadzie w Polsce). o wiele latwiej podobno niz starac sie z PL. Powodzenia.

Josia dobrze wiedziec,ze stad łatwiej pojechac na wycieczke do USA niz z Polski ;-)

Moje pytanie dotyczy motor taxu.
otoz chce zlozyc papiery na reneval learner permit,czyli przedluzenie tzw L-ki.
w formularzu pisze ze moge to zrobic osobiscie badz poczta,a ze mieszkam 30 km od miasta w ktorym musze to zlozyc to wolalabym wybrac ta druga opcje.
tyle tylko,ze trzeba zaplacic za nowe prawko 15 € i nie wiem jak to zrobic.
w kopercie raczej kaski nie wysle,bo i tak zapewne tak nie mozna wiec macie moze jakis pomysl jak uiscic taka opłatę??
w formularzu niestety nic nie pisze na temat platnosci,a i na str motor taxu tez nie wiedze takich informacji.
z gory dzieki za odp

fenix - może przez bank draft?

I ja z pytaniem o ten nieszczęsny rent tax credit.Josia robiłaś to może online?

Wysłałam im formy rent1 ponad miesiąc temu i zero odpowiedzi.Nie wiem czy dostali czy nie.Jak długo się czeka na wieści?

Ostatnia edycja:
madbebe ja im wysylalam online w zeszlym roku,tzn gdzies w grudniu i nic do tej pory.
bylismy w taxie i babka wzruszyla tylko ramionami i kazala czekac.
jutro jedziemy znowu,dowiem sie co i jak to Ci napisze.
w ogole to musze sie dowiedziec jak oni sie zapatruja na ta strone online,bo niby skladasz i co?d...upa

Ja zlozylam wniosek online o rent tax credit, recepty i bin tagi w Styczniu, w lutym dostalam p60 i tego samego dnia zlozylam wniosek on-line o P21 (to sie nazywa chyba P21 request) - i tydzien poznej mialam pieniadze na koncie. Tak samo bylo w poprzednich latach. Sprawdzcie jeszcze jedna rzecz: moj Jacek tez czekal na pieniadze, ale sie okazalo, ze wrzucili mu to w Tax Credit. i zamiast pieniedzy od 3 lat placi co tydzien pare euro mniej podatku...

fenix, polecalabym bank draft, a jak nie to zadzwon i spytaj bo mozliwe, ze mozesz to zrobic przez telefon i zaplacic laserem/kredytowka.

Chyba niejasno się wyraziłam..;-):sorry:Chodziło mi o to ze formy te wysłałam poczta-bez odpowiedzi.
Online dopiero wczoraj,w sumie nie wiem nawet czy dobrze wypełniłam..:eek:
Dzieki za pomoc mimo wszystko!:tak:

reklama
Witam!Mam pytanie chcielibyśmy polecieć samolotem z dziecmi tylko mamy taki problem,bo kiedy bedziemy wylatywać z Irlandii nasz mlodszy syn nie bedzie mial ukończonych dwoch lat ale kiedy bedziemy wracac to już skończy 2 latka.Nie wiem jaki bilet mamy mu kupić:(może ktoś miał podobną sytuację??

Do góry