reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Sprawy socjalne i urzedowe w Irlandii

witam,dziewczyny moze sie orientyjecie mam taka sprawe:
moj maz pracuje 6 lat teraz zlamal noge tzn 2 (miesiace temu ),firma mu placila ale teraz powiedziala z e niebedzie placic ,dostawal z sociala czeki ,a teraz juz tez nieprzychodza ,co ma zrobic?
isc do gp ?po jakis druk czy co ?
dostal teraz zwolnienie na 5 lub 6 tyg ,ale zaniosl do pracy

reklama
Amelia - jak ja byłam na zwolnieniu, to co tydzień musiałam chodzić do GP po druk ze zwolnieniem i wrzucać do socjala... jeżeli twój M dostał zwolnienie i zaniósł do pracy, to może to jakieś niedopatrzenie z ich strony - niech zadzwoni do firmy i się dowie, czy przekazali do socjala.

a ja mam pytanie - znów o ten nieszczęsny urlop na JA... jeśli chcę wykorzystać te 14 płatnych dni, to niedziele też są wliczone w ten okres? czyli jak zgłoszę, że wyjeżdżam np w pn to od tego dnia liczę 14 dni włącznie z niedzielami? zakręciłam się trochę...;/

Amelia - jak ja byłam na zwolnieniu, to co tydzień musiałam chodzić do GP po druk ze zwolnieniem i wrzucać do socjala... jeżeli twój M dostał zwolnienie i zaniósł do pracy, to może to jakieś niedopatrzenie z ich strony - niech zadzwoni do firmy i się dowie, czy przekazali do socjala.

a ja mam pytanie - znów o ten nieszczęsny urlop na JA... jeśli chcę wykorzystać te 14 płatnych dni, to niedziele też są wliczone w ten okres? czyli jak zgłoszę, że wyjeżdżam np w pn to od tego dnia liczę 14 dni włącznie z niedzielami? zakręciłam się trochę...;/
do urlopu zalicza sie sobota, niedziela juz nie

dziewczyny mam pytanko donośnie medical card.
otóż po raz kolejny staramy się z mężem o nią.
skończył mi się JB i teraz jestem na JA,ale dostaję tylko 24,60 € tygodniowo,więc to tak naprawdę coś ale i nic.
póki co mamy przyznane gp visit card,ale teraz tak się zastanawiam czy do wydatków które dopisuje do mc,mogę zaliczyc płatnosc za opiekę nad dzieckiem.
chodzi mi o to,że małą oddaję do siostry,ale siostrze normalnie płacimy co tydzień.
nie mamy tego zarejestrowanego,to bardziej umowa ustna niż pisemna i teraz się własnie zastanawiam czy mogę to podciagnac pod mc.

Hej Dziewczyny,

Czy ktoras z Was zmieniala prace zaraz po macierzynskim (albo jeszcze na macierzynskim)? Moja firma (z tego co wiem) nie placi za urlop macierzynski, po urlopie zamierzam zmienic prace z full time na part time, zeby byc wiecej z dzieciaczkiem. ale nie wiem do konca czy moge zlozyc wymowienie w pracy bedac na macierzynskim jeszcze? Z tego co wiem, na 4 tygodnie przed powrtome musze wyrazic na pismie chec/niechec powrotu do pracy na swoje stanowisko.

Dwa - wg nowych przepisow Maternity Leave Benefit to 80% pensji, ale niestety nie wiecej niz 270/tydzien. czy oprocz Child Benefit na macierzynskim przysluguja jeszcze jakies ulgi/dodatki (narzeczony pracuje)?

Z gory dzia za jakies info.

to nie pracodawca płaci za macierzyński a rząd.Z tego co wiem to nic oprócz tego (CHB i MB) nie dostaniesz :no: no chyba,że będziecie się kwalifikowac na fis czy też Medical card, ale dlaczego chcesz się zwalniac jak chcesz wrócic na part time? wystarczy się dogadac z pracodawcą co do zmniejszenia ilości godzin,możesz to zrobic pisząc list do pracodawcy,że wracasz do pracy,ale prosisz o zmniejszenie etatu,taki list trzeba napisac na 4 tygodnie przed powrotem.:tak:

anineczka, moja firma do 2009 roku placila za macierzynskie - 80% pensji i moglam sie ubiegac o reszte z Social Welfare o ile nie przekraczalo to €1500. Moja kolezanka miala jeszcze placone, ja niestety sie nie zalapalm ze wzgledu na "recesje". Teraz jest niby lepiej, ale jak to szef powiedzial - na dzien dzisiejszy nie placa.

FiS raczej odpada i Medical Card tez bo z pensja tez i moim MB sie nie kwalifikujemy na nic wiecej chyba. Mi bardziej chodzilo o dpolaty do ogrzewania, pradu etc. (rent nas nie dotyczy bo mamy swoj dom).

Co do pracy na PT w mojej obecnej firmie to moje stanowisko jest na full time. oczywiscie, ze bede sie pytac, czy nie znajdzie sie cos dla mnie na part time, albo czy nie moge przejsc na PT ale watpie, zeby sie zgodzil.

FiS raczej odpada i Medical Card tez bo z pensja tez i moim MB sie nie kwalifikujemy na nic wiecej chyba. Mi bardziej chodzilo o dpolaty do ogrzewania, pradu etc. (rent nas nie dotyczy bo mamy swoj dom).
Josia wszelkie dopłaty do ogrzewania, prądu itp. to dostają Ci, których zarobki są niskie, a skoro nie kwalifikujecie się na FIS, to na resztę tym bardziej:sorry2:
Ciekawe to co piszesz, że pracodawca też może wypłacać Maternity Benefit, ale to chyba tylko i wyłącznie polityka danej firmy, bo pierwszy raz się z czymś takiem spotykam:tak:

reklama
To czy pracodawca płaci zależy tylko i wyłącznie od niego. Ja miałam to w kontrakcie do zeszłego roku. Normalnie aneks do umowy ze taki i taki punkt zostaje zawieszony do odwołania.

Moja znajoma miała płacone przez firmę, ale musiała wrócić do pracy po macierzyńskim na tyle dni ile miała zapłacone za maternity leśne. Mogła odejść ale musiałaby zwrócić pieniądze za ten okres.

U mnie pewnie okaże się na 100 % tuż przed odejściem na maternity...

Do góry