reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sprawy socjalne i urzedowe w Irlandii

Dziewczyny i ja z pytaniem
Czy któraś z was wie od czego zacząć by założyć firmę ?
w zasadzie to bardzo proste Idziesz do revenue i zglaszasz ze chcesz zalozyc wlasna dzialalnosc Babeczka da ci formularz do wypelnienia w ktorym okreslisz zakres dzialalnosci i date od kiedy chcesz rozpoczac itp Poprosza o numer konta z ktorego bedziesz sie rozliczac z nimi wiec jesli nie chcesz aby byl to ten sam ktorego urzywasz na codzien to zanim udasz sie do revenue proponuje zalozyc wczesniej nowe konto w banku Radze tez po zgloszeniu dzialalnosci zalogowac sie w ROS na stronce revenue wtedy wiele spraw salatwisz przez neta Jest to bardzo wygodne

tu znajdziesz wiecej info : A Guide to Self Assessment - IT10

reklama
Witam, mam pytanie odnosnie zasilku chorobowego w Irlandii. Czy ktos sie moze orientuje jak sprawa wyglada jesli chodzi o skladki PRSI? Wydawalo mi sie, ze ja sie orientuje ale wychodzi na to ze nie bo dostalam odmowna decyzje. Po krotce opisze moja sytuacje. Mieszkam w Irlandii od 2008 roku a pracuje dokladnie od 15 sierpnia 2008 na part time. W 2008 mam zaplacone 17 skladek
w 2009 mam zaplaconeych 52 sladki
w 2010 mam zaplaconych 51 skladek
w 2011 mam 1 skladke i od razu przeszlam na chorobowe poniewaz jestem w ciazy blizniaczej w 8 miesiacu i nie daje rady juz pracowac, niedawno dostalam decyzje ze mi sie nie nalezy zasilek bo w 2010 nie mam ani jednej skladki wyslalam im P60 to mi odpisali ze mi sie nie nalezy a przeciez spelniam wymogi skladkowe. Czy ktos moze mi pomoc? Dziekuje.

Powinnaś dostać chorobowe, bo w Twoim wypadku liczy się rok 2009 i opłacone minum 39 składek, kolejny a właściwie podstawowy warunek to opłacone 104 składki, który również spełniasz. Powinnaś się odwołać o tej decyzji. Jeśli Twój mąż/ partner nie pracuje na pełen etat to udaj się do Health Center i oni powinni Ci wypłacić, natomiast jeśli ma pełen etat to nie masz tam czego szukać, tak ja miałam. Nie zostaw tak tego bo Ci się należy.

mam pytanko , ile się mniej więej czeka na przedłużenie MC??
ja złożyłam papiery ok 20 stycznia ale jeszcze nic nie dostałam...
i nie wiem czy zaczynać się martwić;-)

my czekaliśmy jakieś 1,5-2 miesiące ,a w ciągu tych dni donosiliśmy papiery bo ciągle coś :sorry2: tylko,że my o GP card się staraliśmy,jedyny Antek farciarz dostał MC :-D

aha... no ja to myślałam ze od razu nam odeślą info co i jak;-)
ale jak mówicie że tyle się czeka to spoko ..

martwi mnie tylko to że pod koniec lutego kończy się nam ta karta i nie wiem co będzie dalej..

oby doszła nowa karta na czas...:tak:

Vikamcia nie ktorzy wcale nie maja szans na MC i zyja...nie martw sie na zapas na pewno do konca lutego dostaniecie:)

nam sie MC skończyła w styczniu i nadal nie złożyłam o nową!!!bo czekałam na list z councila i właśnie doszedl więc ciekawe czy do marca dojdą nam karty bo mam wizyte w szpitalu:/

reklama
Dziewczyny czy wy juz macie ChB? Bo ja nie widze wplaty na koncie i az sie boje ze czeka mnie proba dodzwonienia sie tam:crazy:

Do góry