madziakowalik
Fanka BB :)
no ja wlasnie dzisiaj bylam sie podpisac i zapytalam sie kazali mi czekac az wysla forme
Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
Witam wszystkich, super ze znalazlam to forum bo ja to jestem zielona w tych sprawach . Pracuje w Ire od 5 lat na full time i teraz jestem w 4 miesiacu ciazy. Jestem i bede samotna matka, czy ktoras z was kochane sie orientuje jak to tutaj wyglada? Z tego co wiem to macierzynski mi sie nalezy. Jest to 270e tygodniowo, z czego nie bede w stanie oplacic rentu (600e) i zyc z malym dzieckiem przez miesiac. Wiec planuje ten czas pobyc w Polsce. Ale co pozniej, jako samotna matka, o co moge sie starac a o co nie? Kiedy to zalatwiac zaraz po urodzeniu czy po macierzynskim.. Jak wroce do pracy to na fulltime czy lepiej na dwa dni gdzie reszte panstwo doplaci.. Moze ktoras z was ma/miala podobne doswiadczenie, albo zna kogos.. Dziewczyny pomozcie, bede bardzo wdzieczna jak ktoras z was wie cos na ten temat..
Dziekuje bardzo niunia12a za informacje i twoja opinie. Wiem ze o doplate o mieszkanie to sie moge starac jak tu cos wynajmuje i jak mam umowe. A na to sie tez czeka, nie wiem jak dlugo ale przyjamniej 2-3 miesiace. One parent to dopiero jak wroce do pracy planowalam.. Czytam i czytam i narazie wywnioskowalam ze dostane macierzyski, child benefit (jak bede w Polsce) jak zostane tutaj moge jeszcze sie starac tak jak piszesz o one parent i rent allowance. A co z alimentami? Mam zlozyc sama zaraz jak urodze? Sama nie wiem, dalej to wszystko czarna magia
Przejde sie do socjala, ale myslalam najpierw ze moze tu u was poszukam porady najpierw, zeby chociaz cos wiedziec ;-) Bardziej wolalabym do Polski na ten czas ale zobacze jeszcze jak to bedzie, rowniez pozdrawiam :-)
O teraz to mi spadlas z nieba, bardzo dziekuje za te info, bardzo przydatne. Ja dopiero jestem w 4 miesiacu ale wole sie wczesniej dowiedzieci byc gotowa na wszystkie okolicznosci, zebrac informacje i sobie uporzadkowac plan dzialania :-) Adres planuje przeniesc do kolezanki z ktora bede w kontakcie non stop, wiec mysle ze zdazymy, a jesli nie nie bede kombinowac zeby dostac te pare euro wiecej jak mnie tu nie bedzie. Nie wiedzialam dokladnie ile sie czeka na rent suplement, tak slyszalam.. ale jak ty czekalas pare dni to super pocieszenie! Ja teraz place za pokoj w wynajmowanym apt 600e miesiecznie, czy moze orientujesz sie ile bym dostala mniej wiecej tego rent suplement na maciezynskim?
Co do alimentow to gdzie jest u was? No to czeka mnie wizyta w Legal Aid Board, naprawde dziekuje za te info. To jesli zloze o alimenty i dostane, to chyba niezaleznie od tego czy bede w Polsce czy nie? Jak uwazasz?