reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sprawy socjalne i urzedowe w Irlandii

Julia- ja jestem na JB (od jakiegos miesiaca) i od wrzesnia bede pracowac 1 dzien w tyg. Bylam w citizeninformations i powiedzieli mi,ze moge spokojnie pojac ta prace i za ten dzien po prostu nie beda mi placic. Mozesz bodajze podjac prace do 15 godzin tyg. Nie jestem na 110 proc pewna tylko,czy to samo dotyczy JA ale kurcze chyba tak....

Co do rejestracji to nie wiem co i jak ale tak jak mowie...nikt mie o nic nie pytal...zadne dowody poszukiwania pracy ani wogole nic....

z tego co ja wiem to bedac na JB nie pytaja o dowody poszukiwania pracy natomiast na JA to sie juz coraz czesciej zdarza
Nio a aco do rejestracjii w FASie to tez raczej trzeba sie zarejestrowac i raczej kaza sobie doniesc dowod rejestracjii Byc moze Twoj przypadek to zwykle niedopatrzenie ( co sie zreszta czesto zdarza bo balagan to oni maja )
tak czy owak bedac na JB czy JA rejestracja w FASie nie zaszkodzi:-):-):-)

reklama
Lukasz tez był na 1 spotkaniu w Fas i tyle to dla nich formalnosc, bo ani razu mu oferty pracy ni przyslali:/
Podejrzewam że misi nie pytali bo ona bedzie miec prace od wrzesnia i wiedza ze jest gotowa ją podjac, co innego jak ktos nie ma zadnych dowodów listów odmownych itp to każa sie zarejestrowac.

No nie wiem jak to do konca jest z tym fasem,ale jak moj kolega poszedl do socjalu z listem od pracodawcy, bo ten nie mial dla niego pracy a nie chcial go zwalniac, to mu kazali i tak i tak isc do fasu sie zarejstrowac.
Moze to tez duzo zalezy od urzednikow?

No nie wiem jak to do konca jest z tym fasem,ale jak moj kolega poszedl do socjalu z listem od pracodawcy, bo ten nie mial dla niego pracy a nie chcial go zwalniac, to mu kazali i tak i tak isc do fasu sie zarejstrowac.
Moze to tez duzo zalezy od urzednikow?
co prawda to prawda.ja np mialam problem z Socialem,a raczej z urzednikami w Lim.
Ciagle jakies problemy robili,a tutaj gdzie teraz mieszkam,póki co żadnych.
I mili są :-) czego o tych ktorych spotkałam w Lim. powiedziec nie moge.

dziewczyny potrzebuje pomocy.
moja mama dostala form o habitual residence w zwiazku z disability allowance.
wiadome to było...
ale...pamiętam,że gdzieś czytałam o tym,że rezydentura odnosi sie nie tylko do czasu który sie tutaj jest,ale też do czasu jaki się ma zamiar tutaj zostac.
aż tak dobra nie jestem z angola,żeby zrozumiec ten ich urzedowy bełkot na stronie welfare.ie ale może któraś z was wie o czym mowie i da mi namiary na to ??
chcę im do wydrukowac i dołączyc do formularza.
nie dam się tak łatwo.
fenix a ma ta osoba jakąś rentę z Polski,cokolwiek?
bo świadczenia socjalne to np.renta z Polski.
jeśli nie ma żadnych świadczeń ani składek prsi z Irlandii to nie ma szans :confused::sorry2:
anineczka myślisz,że w Polsce należałaby jej się renta??
a jesliby ją dostała to jak to by sie odnosiło do pobytu tutaj??
mogłaby ją jakoś tu przeniesc??
kurcze bo szkoda mi tej mojej mamy.
Chce pracowac ale co z tego,jak z tym choróbskiem nikt jej zatrudnic nie chce :-(

Ostatnia edycja:
nie mam pojęcia bo to zależy czy Twoja mama miała jakieś lata pracy/składki zusowskie i kiedy zaprzestała pracy oraz czy jej chorobę można podciągnąc do "niezdolności do pracy" :sorry2:

wlasnie sprawdzilam swoje konto i malo nie zemdlalam..;-)-wyplacili mi suanko z pracy za urlop i BH:happy:Nigdy nie mialam tyle pieniedzy na koncie:szok::-D:-D
nie moge uwierzyc,ze tak bez problemow..tym bardziej, ze nie mam jeszcze P45 i nie uwierze dopoki nie dostane jakiegos rozliczenia..:-D

wlasnie sprawdzilam swoje konto i malo nie zemdlalam..;-)-wyplacili mi suanko z pracy za urlop i BH:happy:Nigdy nie mialam tyle pieniedzy na koncie:szok::-D:-D
nie moge uwierzyc,ze tak bez problemow..tym bardziej, ze nie mam jeszcze P45 i nie uwierze dopoki nie dostane jakiegos rozliczenia..:-D

super Gratulacje :-) widzisz wszystko sie dobrze skonczylo:tak:

fenix83 tu masz wytlumaczone dokladnie wszystko o habitutal residence :tak:
Wymogi dotyczące pobytu potrzebne dla uzyskania pomocy społecznej w Irlandii-Information from CitizensInformation.ie

reklama
Do góry