reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sprawy socjalne i urzedowe w Irlandii

za mnie mama zrobila wszystko,od umiejscowienia po becikowe.Z tym ze ja miekszam na wsi,gdzie sie wszyscy znaja,a wnioski o becikowe przyjmuje moja kolezanka..Nie wiem jak to jest generalnie...
Musialam tylko napisac upowaznienie potwierdzone przez notariusza :tak:,przeslac ksero dowodow, rowniez z potwierdzeniem zgodnosci z oryginalem,to samo z aktem ur. i wypelnione formularze.Mama zlozyla i dostala sianko:tak:
aga-to prawda co piszesz odnosnie pesel,ale tylko w pzypadku braku polskich znakow w nazwisku...
Marta-pracodawa oplaca skladki na macierzynskim.Powtorze sie ktorys raz-na pismie sprawdzajacym z CHB jest zdanie odnosnie oplacania PRSI,pod ktorym pracodawca sie podpisuje
no własnie tak napisalam:) z tym ze jak zapłaci to je mamy tez prawda bo jeśli nie zapłaci to mamy związane ręce bo około 2 lata trwa sprawa:/:/ a największą karą dla pracodawcy jest opłacenie tych składek ktorą to może odwlec w czasie i tak w kółko

dodam dla zainteresowanych ze jak ktoś zapisze sie do związków to adwokat kosztuje 4e na miesiąc(pl adwokat)a tak to podobno 16e:) to dowiedziałam sie dzisiaj bo koleżanka walczy o składki juz 1,5 roku:)ma adwokata z Cork polskiego:)

reklama

Marta-pracodawa oplaca skladki na macierzynskim.Powtorze sie ktorys raz-na pismie sprawdzajacym z CHB jest zdanie odnosnie oplacania PRSI,pod ktorym pracodawca sie podpisuje

hmmm, no ja juz sama nie wiem jak jest z tymi składkami, mi pracodawca nic nie opłacał zarówno jak byłam na chorobowym jak i na macierzyńskim, w Citizens Information mi powiedzieli że pracodawca nie musi mi niczego opłacać skoro nie płaci mi macierzyńskiego, ale składki mam opłacone (zakredytowane) przez socjal i liczyć się one będą np do bezrobotnego czy innych świadczeń
jak dostałam pierwsze pismo z ChB do podpisania przez pracodawce to ona mi własnie to pismo podpisała ale napisała w nim również że nie płaci za mnie składek bo tak jak piszesz tam jest własnie takie zdanie o opłacanych składkach. Pismo dostałam i ChB dostałam.
Teraz po 4 miesiącach znowu dostałam pismo z ChB i nie wiem co mam zrobić może wy wiecie, otóż ani ja ani mój mąż już nie pracujemy, kto teraz ma podpisać to pismo i czy dostaniemy ChB skoro niepracujemy??

hmmm, no ja juz sama nie wiem jak jest z tymi składkami, mi pracodawca nic nie opłacał zarówno jak byłam na chorobowym jak i na macierzyńskim, w Citizens Information mi powiedzieli że pracodawca nie musi mi niczego opłacać skoro nie płaci mi macierzyńskiego, ale składki mam opłacone (zakredytowane) przez socjal i liczyć się one będą np do bezrobotnego czy innych świadczeń
jak dostałam pierwsze pismo z ChB do podpisania przez pracodawce to ona mi własnie to pismo podpisała ale napisała w nim również że nie płaci za mnie składek bo tak jak piszesz tam jest własnie takie zdanie o opłacanych składkach. Pismo dostałam i ChB dostałam.
Teraz po 4 miesiącach znowu dostałam pismo z ChB i nie wiem co mam zrobić może wy wiecie, otóż ani ja ani mój mąż już nie pracujemy, kto teraz ma podpisać to pismo i czy dostaniemy ChB skoro niepracujemy??

jak jestescie na socjalu to socjal podbija

o becikowym bylo sporo na str 206 tego watku i kilku str sasiednich:tak::-)

wiesz co, pesel w ambasadzie mozesz wyrobic, wiesz? nam wyrobili razem z paszportem, nie musisz wiec jechac do Pl po pesel:-)
super,dzięki dobrze wiedziec :-)i tak małej mieliśmy paszport wyrabiac,więc teraz po prostu się pospieszymy :-)

ja odstałam ChB jak obydwoje nie pracowaliśmy.
Dostałam list,żeby potwierdzic,że jedno z nas pracuje więc napisaliśmy w nim,że obydwoje jesteśmy na bezrobociu(bo tak wtedy było) i dostałam :-D
aga2010 dziękuję za nr stronki :-D

w takim razie wyglada na to ze sprawa skladek zalezy od pracodawcy...Moj oplaca skoro sie pod tym podpisuje..:tak:
no to się ciesz... bo moja nie zamierzła i nie opłacsała... cwana bestja.. ja nie wiem jak ja ją jeszcze zniosę....:baffled:
mam nadzieję że terazz opłaca... bo pracuję tylko po kilka godzin tygodniowo:dry:
no ale sprawdzę to w poniedziałek:tak:
a powiedzcie mi może któraś wie ile się mniej więcej dostajje jakby mój D starał się o dodatek z Fis czy fas dla mnie i małej??

reklama
Do góry