reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sprawy socjalne i urzedowe w Irlandii

Nie denerwuj sie.spokojnie to sobie ogarniesz we wtorek:tak:
a co z wyplata sianka za bank holidays i niewykorzystany urlop,skoro Cie zwalnia?
no będę się upominać, przecież mi się należą.... :tak:
ale skoro państwo niby miałoby odkładać te składki to jak byłam tydzień temu to mi powiedziano że mam tylko 12 tak to miałabym więcej....bo chyba państwo sobe ze mną w kulki nie poleciało....:eek:
a już wyliczyłam , że za ulop w styczniu też składek nie odłożyła, tylko za luty,marzec, kwiecien a od maja mi wpisała zwolnienie i pzestała płacić choć pracowałam do końca maja (te 3 tyg co niby miała mi tylko wypłaty dać)

reklama
hej laseczki potrzebuje nr tel do przychodni (nazwy nie pamietam) w Galway gdzie moge zaszczepic dzieci na gruzlice to jest chyba gdzies kolo szpitala.Wiecie moze jak dlugo sie czeka na szczepienie?

Marcysia jesli dziecko nie dostało zaraz po urodzniu kilka dni, to czeka sie w kolejce jak zapisywalam Oliviera to babka mi mówila ze nawet 2 lata. Bo dla niech nie ma potrzeby szczepienia szczególnosci w Galway:/ To róznie bywa moje 2 kolezanki rodzily wtym samym czasie i jednej dziecko dostalo a drugie nie wiec smiech na sali...

Madbebe-przepraszam,że znowu o tym samym głowę Ci zawracam,ale nie mogę na komputerze otworzyć tej formy,która mówi o tych pieniążkach,które szef ma wypłacić za banki holl.Czy możesz wkleić jakiś link do tej strony?

lubiczanko- Dni ustawowo wolne od pracy w Irlandii-Information from CitizensInformation.ie , a konkretnie :
Osoby przebywające na urlopie macierzyńskim, wychowawczym lub adopcyjnym mają prawo do urlopu w dni ustawowo wolne od pracy. Te prawa zostały określone w Ustawach o ochronie macierzyństwa z lat 1994 i 2004, Ustawie o urlopie wychowawczym z 1998 roku,i Ustawie o urlopie adopcyjnym z 1995 roku.
klikajac na zielone pole po lewej stronie na tej stronce zmieniasz jezyk na angielski,jesli chcesz mu to wydrukowac i pod nos podsunac:tak:
A jak tam,zlozylas o te becikowe?
Ka.M`cia-co tam w Towjej srawie slychac,zalatwilas cos?
marcysia-ta przychodnia to Shantalla Health Center,szczepilam mala wczoraj.Czekalam jakies 2-3miesiace.Najlepiej powiedziec ze sie wybierasz za granice niedlugo,to wcisna Cie gdzies szybciej,jak mniemam.Mnie sie nie spieszylo,ale jak dzwonilam to mnie pytala czy jedziemy gdzies z mala wkrotce,powiedzialam ze na koniec wakacji,a ona ze mnie zapisze na czerwiec i tak tez sie stalo.
091546250-to nr telefonu

dzieki za info, narazie sie nigdzie nie wybieram ale zaszczepic dzieci trzeba :) a wiecie moze ile trzeba odczekac pomiedzy szczepieniami 1 czy 2 miesiace? bo zbliza mi sie szczepienie na roczek.

Madbebe-wieeelkie dzięki(za cierpliwość też)słonko-chciałam złożyć,ale mi pani powiedziała,że nie mogę,bo żadne z nas nie było zameldowane w tym rejonie,a nie było nam po drodze jechać gdzie trzeba...ale w lipcu powtórka:)
ps-właśnie weszłam i pisze,że mam prawo do urlopu w tych dniach,ale mowy nie ma ,że jeśli byłam na macierzyńskim to mam prawo domagać się pieniążkó:(((

Ostatnia edycja:
reklama
lubiczanko-bo to jest oczywiste,tzn.gdzies tam kiedys czytalam,ale mysle ze pracodwca bedzie wiedzial sam,tak jak w przypadku MartyF,ze albo siano za BH,albo platny dzien wolny z tego tytulu-ona dostala siano bo i tak ma duzo zaleglego urlopu...
Pracownicy, którym przysługuje prawo do dni ustawowo wolnych od pracy, mogą wykorzystać te dni jako płatny urlop albo wybrać jedną z poniższych możliwości :

• Płatny dzień urlopu w ciągu miesiąca od dnia ustawowo wolnego od pracy
  • Dodatkowy dzień rocznego urlopu
  • Dodatkowy dzień, za który pracownik otrzyma wynagrodzenie
  • Najbliższe święto kościelne po dniu ustawowo wolnym od pracy będzie dniem wolnym, za który pracownik otrzyma wynagrodzenie.
ja pisze tak,bo patrze swoja miara,w sensie ze ja do pracy nie wraca.A w Twoim przypadku to decyzja pracodawcy-albo daje Ci urlop platny,albo placi za zalegle BH- mam nadzieje ze w miare jasno napisalam
PS.nie ma sprawy,jak cos wiem to chetnie sie wiedza podziele..;)
anineczko-a skad wiedziec i jak wyliczyc czy sie zwrot income levy nalezy?Mnie to na bank nie,ale moze A. sie kwalifikuje:confused::eek:
Ja wlasnie dostalam z FISu papierek-chca uzupelnienia dokumentacji o moje payslipy sprzed macierzynskiego( tym ze ja bylam na illness benefit przed macierzynskim:eek:,wiec wysle chyba sprzed IB )i chca wiedziec do kiedy bede na bezplatnym wiec chyba musze im tez rezygnacje z pracy zalaczyc,jak myslicie?

Do góry