reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sprawy socjalne i urzedowe w Irlandii

reklama
Ka.M`cia czekam na wieści jak się już czegoś dowiesz. Byłam 28 tyg na chorobowym potem 26 tyg na macierzyńskim i również mój pracodawca nic nie płacił za mnie. Zwolniłam się, dostałam normalnie P45 pieniążki za urlop i świeta podczas macierzyńskiego i tyle. Ale jak rozmawiałam z kobietą z Citizens Information to mi powiedziała że jak pracodawca nie płaci mi za chorobowe lub macierzynskie to składek też nie będzie opłacał, że to social automatycznie przyznaje mi te składki ale nie sa one widoczne w P45 czy w P60 tylko u nich w systemie. Wiec już sama nie wiem. Zobaczymy czego Ty się dowiesz.

Ka.M`cia czekam na wieści jak się już czegoś dowiesz. Byłam 28 tyg na chorobowym potem 26 tyg na macierzyńskim i również mój pracodawca nic nie płacił za mnie. Zwolniłam się, dostałam normalnie P45 pieniążki za urlop i świeta podczas macierzyńskiego i tyle. Ale jak rozmawiałam z kobietą z Citizens Information to mi powiedziała że jak pracodawca nie płaci mi za chorobowe lub macierzynskie to składek też nie będzie opłacał, że to social automatycznie przyznaje mi te składki ale nie sa one widoczne w P45 czy w P60 tylko u nich w systemie. Wiec już sama nie wiem. Zobaczymy czego Ty się dowiesz.
a dlaczego skoro ciągle jestem zatrudniona?? az do powrotu...
no i dziewczyny pisały zeim płacił pracodawca składki....

Nie mam pojęcia jak to działa, na P45 jest zaznaczone ze pracowałam dla swojej firmy od stycznia do maja 18 tyg z czego tylko 2 były opłacane przez pracodawce a reszta to macierzynskie. Te 2 tyg to wlaśnie za zaległy urlop który należał mi się po macierzyńskim.

Nie mam pojęcia jak to działa, na P45 jest zaznaczone ze pracowałam dla swojej firmy od stycznia do maja 18 tyg z czego tylko 2 były opłacane przez pracodawce a reszta to macierzynskie. Te 2 tyg to wlaśnie za zaległy urlop który należał mi się po macierzyńskim.
to Ty chyba mówisz o tym bezpłatnym dodatkowym macieżyńskim...??
bo zwyłe to jest dłużej niż 16 tyg

to Ty chyba mówisz o tym bezpłatnym dodatkowym macieżyńskim...??
bo zwyłe to jest dłużej niż 16 tyg

Nie, mówie o normalnym macierzyńskim. Tyle ze P45 dostalam za ten rok a macierzynskie zaczelam w listopadzie 2009 wiec od listopada do konca grudnia macierzynskie mam zaliczone w p60 za 2009 rok a reszte od stycznia do maja w P45 za 2010 rok (dlatego tylko 18 tygodni). Nie brałam dodatkowego bezpłatnego macierzynskiego.

Nie, mówie o normalnym macierzyńskim. Tyle ze P45 dostalam za ten rok a macierzynskie zaczelam w listopadzie 2009 wiec od listopada do konca grudnia macierzynskie mam zaliczone w p60 za 2009 rok a reszte od stycznia do maja w P45 za 2010 rok (dlatego tylko 18 tygodni). Nie brałam dodatkowego bezpłatnego macierzynskiego.
aha to masz tak samo jak ja macierzyńskie..
to nie wiem jak to ze mną będzie...

reklama
aha to masz tak samo jak ja macierzyńskie..
to nie wiem jak to ze mną będzie...
nie martw sie!stres i nerwy nic tu nie wskoraja:tak:babka probuje kombinowac wyraznie ale nie wie jeszcze ze nic jej z tego nie wyjdzie...;-)
Musisz cierpliwie wytrwale powalczyc o swoje.Moze nie byc lekko,ale dasz rade:tak:;-):-)
Co do tych nieszczesnych skladek:juz chyba umieszczalam tutaj cytat,ale sie powtorze ;-)
Składki na ubezpieczenie społeczne (PRSI): podczas otrzymywania zasiłku macierzyńskiego za pracownicę automatycznie odprowadzane są składki PRSI.
nie znam sie na tyle zeby powiedziec kto je odprowadza,ale jak widac KTOS na pewno :tak:czy socjal,czy pracodawca..Moze Ty kamcia masz odprowadzone skladki przez socjal,tylko jeszcze o tym nie wiesz:sorry2::eek:
Na pewno powinna placic za Ciebie skladki podczas Twoich urlopow bo niby czemu nie?I co tu ma sposob wyplaty pieniedzy:eek:
Musisz sie poradzic prawnika,bo my tutaj mozemy sobie cytowac paragrafy i...Cie wspierac:tak:
Nie denerwuj sie.spokojnie to sobie ogarniesz we wtorek:tak:

a co z wyplata sianka za bank holidays i niewykorzystany urlop,skoro Cie zwalnia?

Do góry