reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sprawy socjalne i urzedowe w Irlandii

andzulina czyli JA nie jest tyle samo co JB?
Bo kolezanka mi mowila ze jej znajomy ma JA i bierze 196e.
Mi przyszly papiery na JA ,ale jedna Pani powiedziala zebym lepiej o FIS zlozyla bo JA na JA moge dlugo czekac,moze tak byc ze tez nie dostane,a jesli juz to malo:eek:

reklama
Ewelcia - nie chcę wprowadzać cię w błąd i nie powiem ci, jak to jest ze stawkami. mi na decyzji napisali 210,90e tygodniowo, ale ze względu na to, że mój A ma full JB, to odejmują mi jakąś tam część (bo stawka na rodzinę 2+1 jest 355e tyg bodajże...) rozumiesz? ja na JA czekałam od stycznia... czyli w porównaniu z innymi bardzo krótko. nie wiem, co ci doradzić?

Jobseeker's Allowance maximum rate for people aged 25 or overNew and existing claimantsPersonal rateIncrease for a Qualified AdultIncrease for a Qualified ChildMaximum rate€196€130.10€29.80

GDY mój M stracil prace to dostawal JA tak jak jest w tabelce na Citizeninformation.
Na siebie 196, na mnie bo nie pracowalam 130 no i na dziecko 29. I razem wlasnie wychodzi ok 355. Czytalam jeszcze ze gdy partner pracuje lub jest na JB to ten dodatek na dziecko zmnijsza sie na 14,50 E

aha czyli jak mi lekarz da teraz to zwolnienie to juz nie mam sie co martwić do macierzynskiego,
ale mam z tego wzgledu jeszcze pytanie czy ktoś płaci mi składki PRSI na chorobowym ?wcześniej chyba pisałyscie ze pracodawca na chorobowym nie płaci, to jak nie bede miała tych składek płaconych przez powiedzmy 3 miesiace to przyznają mi potem macierzyński???
te pracownicze tak-bo wypisuje do czasu kiedy tam chcesz,przynajmniej ja tak mialam.Wszystko zalezy od lekarza:tak:A te do socjala musialam odbierac raz na miesiac i wysylac.
do macierzynskiego liczy sie dla Ciebie 2008 rok,nie obecny
co do chorobowego lub H&S to nie wiem bo ja bylam na H&S i powiem szczerze,nie wiedzialam o innej opcji.Poza tym jak mowie,dogadalam sie z lekarzem i zrobilismy tak,zeby bylo dobrze;-)

pytałam o chorobowe, chyba najpierw pojde do lekarza a jak mi nie da to pogadam z szefową o H&S:sorry2:
:eek:mi lekarz dal kwitek do socjala,zwolnienie w sensie,a pracodawce jedynie powiadomilam ze nie moge pracowac w ciazy i tyle..zadecydowalam za niego,ze tak powiem;-)

to na chorobowym nie wiem ale na H&S powinnaś mieć doprowadzane składki:tak:

ale powiem Ci jeszcze że mój lekarz powiedział mi że ciąża to nie choroba i nie jest potrzebne zwolnienie, mimo ze powiedziałam mu że moja praca jest stojca i boli mnie kręgosłup i jestem zmęczona to zaproponował żelazo:sorry:

więc powodzenia u lekarza , napisz czy dał Ci zwolnienie czy nie
no i tu wlasnie wszystko zalezy od lekarza:dry:pewnie latwiej jest dostac od gina,bo tam placisz za wizyte (ja tak mialam,bo mi mo ze moja wtedy przyjmowala na maternity to i tak zawsze jej wpadalo 50e za skan;-))

a ja tu się wkręcę z innym pytaniem - orientuje się któraś z was, ile dni jest na odebranie JA z poczty? jeżeli są 3, a ja mam wyznaczone we wtorki, to ostatnim dniem będzie piątek??? zamotałam się trochę, a jak zapytałam babki na poczcie, to powiedziała mi, że mam tydzień czasu... ale coś mi się nie wydaje, żeby aż tak długo...

tak jak piszą dziewczyny masz 3 dni.
jeśli odbierasz we wtorki to do czwartku musisz już odebrac kaskę z poczty.
ja też tak miałam :-)

Co do JA to ja czekałam 10miesięcy :sorry:
Jest tak jak pisze kasiuleczka25 i andzulina.
JA obliczają tak aby dochód nie przekroczył 355 e.
Jak mąż np jest na full time i zarabia ponad 400 na tydz. to dodatek na dziecko w ogóle się nie należy.
Czasem jest tak ,że faktycznie JA wypłacają w wysokości 196 e ,ale tylko jednej osobie z rodziny,bo jak Ty jako druga będziesz brała to już dostaniesz mniej.
Pokręcone to jest,ale dobrze,że w ogóle coś dają :-)

andzulina czyli JA nie jest tyle samo co JB?
Bo kolezanka mi mowila ze jej znajomy ma JA i bierze 196e.
Mi przyszly papiery na JA ,ale jedna Pani powiedziala zebym lepiej o FIS zlozyla bo JA na JA moge dlugo czekac,moze tak byc ze tez nie dostane,a jesli juz to malo:eek:
o co chodzi z tym JA i Fisem??
Można sobie wybrac to albo to??

Ostatnia edycja:
dziewczyny ogromna prośna dla was....

co mamteraz zrobić , własnie zadzwoniłado mnie szefowa, i powiedziała mi że musi mi wręczyć p45
no i że nie zapłacą mi składek za okres H&S MB normalnie ż się poryczałam, rozlączyłam i nie wiem co mam teraz zrobić...:-:)-:)-(
i powiedziała że jak nie wierze to jej księgowa mi wytłumaczy czemu....

dziewczyny ogromna prośna dla was....

co mamteraz zrobić , własnie zadzwoniłado mnie szefowa, i powiedziała mi że musi mi wręczyć p45
no i że nie zapłacą mi składek za okres H&S MB normalnie ż się poryczałam, rozlączyłam i nie wiem co mam teraz zrobić...:-:)-:)-(
i powiedziała że jak nie wierze to jej księgowa mi wytłumaczy czemu....
porada prawna.sama sobie z nimi nie dasz rady.
zawsze też możesz iśc do citizen information przedstawic sprawę i poprosic o darmową poradę.

Ostatnia edycja:
porada prawna.sama sobie z nimi nie dasz rady.
zawsze też możesz iśc do citizen information przedstawic sprawę i poprosic o darmową poradę.
no tak.. ehhh

ona normalnie po moim rozłączeniu wjecała mi n chate:szok:
jak otworzyłam byłam w szoku.. nagrałam rozmowę , ale zamiast zasejwować po prostu wyłączyłam. i nici z rozmowy:-(
powiedziął mi że ona mi nie zapłaci tych składek bo ona może płacić tylkko kiedy daje mi czek, kiedy nie dostaję od niej wypłat to nie mam na co liczyć....
ehhhh
no i powiedziąłm że zgłoszę do Right commisioner m, a ona powiedziała że ok,...
i powiedziąłam że dowiem się kto powinnien za mnie składki odprowadzać....

chociaż późńiej zmieniła zdanie,powiedąła że jak D ma 1 dzień oa to da mi dzie pracy i p45 a zimą da mi pacę na nowo.. ja nie wiem co robić , i jak to się zgłasza, i jak odzyskac składki

reklama
anineczka chyba to wklejała gdzie zgłaszac jak nie chcą za holidaya zapłacic ,o urlopach macierzyńskich i zwolnieniach bezpodstawnych,myśle ze tam by ci pomogli nr.tel.016136700 to jest The Labour Relation Commission,Tom Johnson House,Haddington Road, Dublin4

Do góry