reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sprawy socjalne i urzedowe w Irlandii

reklama
aha wie poprostu sprawdze p60 z 2008 ale watpie w ta ilosc skladek...chciaz wiem ze na poczatku wlasnie w 2008 roku mialam je pobierane to pracowalam od 11 go wrzesnia 2008 i wiem ze tyle raczej sie NIE uzbieralo...niestety ;(

Weroniko a pracowałaś w Polsce w 2008 r., bo to też się liczy.
Ja właśnie siedzę na bezpłatnym chorobowym, bo mam 37 składek.
Niestety nie miałam innego wyjścia, bo bardzo źle się czuję.
Można też się ubiegać z innego źródła, ale mój mąż ma pełen etat i ja nie mogę się o to ubiegać.

Aga wiec tak...ja przyjechalam tutaj w 2007 roku ale dopiero od wrzesnia 2008 pracuje legalnie na kontrakt i td...wczesniej pracowalam dorwyczo tutaj ale na czarno bo nie moglam nic znaleźć...wiec chyba nie moge nic zrobic...mój maz pracuje 3 dni a za 2 placi mu socjal...

Z tego co wiem musisz mieć opłacone 104 składki od początku pracy w Irlandii i 39 składek w wymaganym roku, czyli dla 2010 to będzie 2008.
Ja mam we wszystkich latach pełną ilość składek, jestem tu od 2005, tylko w 2008 roku właśnie 37, czyli 2 za mało.
Jak dostałam decyzję Socjal Welfare, że nie dostanę, to odesłali mnie do oficera w Health Center i powiedzieli, że tam dostanę.
A tam powiedzieli, że nie, bo mąż ma pełen etat.
U Ciebie jest inaczej, więc może dziewczyny coś doradzą więcej, albo idź zapytaj się w Socjalu.

witam
chciałam was zapytać dziewczyny jak to jest ze zwolnieniem lekarskim, jestem w 21 tc prace mam typowa fizyczną, sprzatam , pomagam w kuchni itp. Co prawda pracuje tylko 3 dni w tyg ale czasmi do 8 wieczorem i przychodze taka zmeczona że nie mam juz na nic sily. Oprocz tego pobolewa mnie czesto brzuch - nie wiem czy to normalne bo jestm piewrwszy raz w ciązy. Dzisiaj np dosc mozno mnie kuło w brzuchu i nie poszlam do pracy. Szefowa sie podobno wkurzyła, oprocz tego mąz powiedzial jej zeby mi grafik zmienila zebym pracowala w godzinach rannych, ale tylko cos poburczala podobno i ze musi sobie ze mna porozmawiac ze chyba bedzie musiala sobie kogos innego zatrudnic...normalnie tak mnie wkurzyła ze rycze teraz od godziny.....
czy ona w ogole moze mnie zwolnic teraz???
jak jest w ogole ze zwolnieniami lekarskimi czy dostane chorobowe od lekarza i czy GP mi da to zwolnienie czy mam isc do innego lekarza?? czytalam gdzies ze nie chca dawac zwolnien..... Z tego co sie kiedys dowiadywalam w urzędzie to mam wyztarczjaca ilosc skladek na chorobowe pracuje w IE na caly etat od 09.2006 roku a od stycznia tego roku na pol etatu.

Ostatnia edycja:
mellisa-idz do GP lub ginekologa i wez zwolnienie!-jedno do pracy,a drugie do socjala (za moich czasow te do socjala bylo tygodniowe,ale ponoc jest teraz miesieczne i ja bralam od ginekologa bo do GP zaczelam chodzic dopiero od okolo 6go miesiaca..) i nie przemeczaj sie,bo przeplacisz zdrowiem!mysle ze ten brzuch moze Cie bolec wlasnie przez ciezka prace..Szefowa w zadnym wypadku nie ma prawa Cie zwolnic:no:Powodzenia..

melisa mozesz tez poprosić szefa zeby ćię wysłał na Healt&sefty benefit:tak:
i będziesz na nim az do macierzyńskigo
zwolnić Cię nie może, więc nie masz się o co bać :tak:
Idz do lekarza niech da Ci jakiś świstek że nie możesz ciężko pracować
i powiedz jej że lekarz Ci nie kazał się wysilać, i żeby dała Ci formę ja H&S
moja też kazała im pracować ,a później zagroziła zwolnieniem, ale powiedziąłam jej właśnie tak i wkurzyła się no ale przyniosła mi formę i dostałąm zwolnienie, a miałam na tym 204e tygodniowo

Ostatnia edycja:
reklama
teraz chorobowe to 196e :( a raczej ciężko będzie wytłumaczyc dlaczego na H&S bo ja ciężary dzwigałam i było zimno i to kazali dosłac jeszcze motywacje:/

Do góry