reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sprawy socjalne i urzedowe w Irlandii

Witam dziewczyny!
Mam takie pytanko a widze ze rózne przypadki tutaj opiujecie ale nie moge sie dokopac czy bedac na JB(ale tej formie doplaty, gdzie donosi się żółte dockety) przyslugujace 2 tyg holidaya sa platne z socjala czy nie?
Bo bylam dzis po druczek na ten urlop i babka mi powiedziala ze niby nie platny a kolezance placili.Moze mnie cos zle zrozumiala.A wy korzystalyscie kiedys?

reklama
Witam dziewczyny!
Mam takie pytanko a widze ze rózne przypadki tutaj opiujecie ale nie moge sie dokopac czy bedac na JB(ale tej formie doplaty, gdzie donosi się żółte dockety) przyslugujace 2 tyg holidaya sa platne z socjala czy nie?
Bo bylam dzis po druczek na ten urlop i babka mi powiedziala ze niby nie platny a kolezance placili.Moze mnie cos zle zrozumiala.A wy korzystalyscie kiedys?
To jest nie platne,a kolezanka moze nie zglosila,ze wyjezdza na urlop.

Aaaa dzieki myslalam ze co roku trzeba to wznawiac ale ja ciemna:blink::blink: dzieki:-)
alex mi też przysłali tylko pisemko żeby szefow podpisała i wsio:tak: odesłałam im w ostatni dzień i kase miałam na czas:tak:

a co do mojej "kochanej szefowej"
powiedziałam jej dzisiaj co mi leży:-p a zaczęłam od pytania czy za mnie płaci oczywiście ,
powiedziała że płaci a niby czemu?
ja d niej z temu pytm bo sprawdzałam i w2009 mam tylko 12 składek
to na mne z mordą roche wyskoczyła żejak t ja ją za plecami sprawdzam i że nie powinnam itp:eek::sorry:
no i że płaciła dopóki pracowałam a że jak poszłam na H&S i MB to że państwo już płaci i ona nie wie o co mi chodzi:dry:
więc jej wytłumaczyłam że państwo to mi płaciło wypłaty ale ona jest moim pracodawcą i powinna płacić składki bo wciąż jestem zatrudniona i nie dostałam żadnego p45 jako że już dla niej nie pracuje i jest od tego zwolniona...
no więc powiedziała że z kimś tam się skontaktuje bo ona pierwszy raz miała taką sytuację i nie wie czy trzeba płacić czy nie...:sorry: chyba ściemniała , no ale ok.. zobaczę co dalej z tego będzie...

:-)wazne ze wie ze sie nie dasz 'zrobic':tak:;-)
a z tym niedoinformowaniem szefowej...calkiem mozliwe-moj ksiegowy tez nigdy nic nie wie,wiecznie dzwoni do glownej ksiegowej :dry:Takze ja zawsze najpierw sie dowiaduje co i jak,wykladam przed nim,a on jedynie sprawdza,czy oby na pewno;-):eek:
Tutaj babki z reguly po macierzynskim wracaja do pracy wiec sprawa jest prosta..Moze nie miala jeszcze zadnej ciezarnej pracownicy..:confused:;-)
Powodzenia!

Witam dziewczyny!
Ja jak wyjeżdżałam na urlop to kazali mi przyjsc dzień przed podpisac się,że wyjeżdżam...a po przyjeździe dzień po,że wróciłam.
Mi powiedzieli,że owszem 2 tyg można wziąc ale tylko za jeden płacą i tak też mi zapłacili.

Dziewczyny wczoraj się dowiedziałam,ze moja znajoma odeszła od faceta po 9 latach.
4 lata jest tutaj w Ie.Nigdy nie pracowała tutaj bo szczerze mówiąc nie miała jak.Przyjechała tutaj do swojego faceta w 8 m-cu ciaży i od tamtej pory zajmowała się domem i wychowaniem dziecka.
Teraz postanowiła od niego odejsc i nie wie czy uzyska jakąś pomoc od państwa.
Wiecie coś na ten temat??
P.S.Facet nęka ją psychicznie i mówi,że nie pozwoli jej odejsc.Tak się zastanawiam czy nie powinna isc na gardę,dla dobra i bezpieczeństwa dziecka i swojego :eek::confused:

Teraz pytanie odnośnie szkoły.
Mała ma 4 latka.Tzn. 4 skończy w sierpniu.Czy przypadkiem nie powinna już chodzic do szkoły??
Szczerze wam powiem,że ja nie wiem,ale z tego co słyszałam to takie maluchy już się prowadzi do szkoły - to chyba coś jak zerówka u nas :confused:

hichotka,co do drugiej części Twojego posta(bo co do pierwszej nie mam zielonego pojęcia:baffled:).Tak,taki dzieciaczek może iść już do szkoły,mój Radek w czerwcu kończy 4 lata i od września idzie do szkoły.2 lata to tzw.infant class a potem zaczyna się pierwsza klasa:tak:Tzn.dziecko musi iść do szkoły gdy ma 6 lat,ale może już gdy ma 4:tak:Ale podejrzewam,że o tej porze roku może być już problem z miejscami,my Radka zapisaliśmy już na początku roku a w zeszłym tygodniu było już spotkanie organizacyjne rodziców:sorry2:Choć czasem wolne miejsca się pojawiają później bo niektóre dzieciaczki rezygnują(tzn.ich rodzice:happy2:)

reklama
Dziewczyny gdzie ja moge sie dowiedziec czy nalezy mi sie platne Health&Safety albo platne zwolnienie lekarskie...
Jestem teraz w 25 tc...nie mam pobieranego prsi bo zarabiam ponizej 350e i jestem w d.... ze tak powiem....w 2009 roku mialam tylko 16 skladek prsi pobranych z tego co widze na P60...Musze sprawdzic 2008 rok ale tez na p60 bo nie wiem czy znajde wszystkie payslipy...ehh...juz mi sie niedobrze robi od tego wszystkiego...Chcialabym pójść najlepiej na zwolnienie lekarskie czy cos bo pracuje na stacji benzynowej...na zmiany i non stop stoje w pracy...to uciazliwe dla mnie...i nie mam juz sily tam chodzic...ale wiem ze za zwolnienie mi pewnie nie zaplaca i mam siedziec w domu bez kasy az do macierzynskiego ??? Moze któras z was wie moze czy mojemu mezowi sie nalezy cos z tego tytułu...bo my juz nie wiemy jak to zrobic ;(

Do góry