reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sprawy socjalne i urzedowe w Irlandii

a ja dzis dostalam decyzje o przyznaniu ChB i supplement tylko myslalam ze skoro mala urodzila sie 5/10 to za pazdzernik tez dostaniemy a tu nici- napisali ze w grudniu wyrownaja nam za listopad, a w decyzji o childcare supplement nie napisali nic za jakie m-ce:-(tylko ze kasa bedzie 14/12:shocked2:
:-)to widze ze obie sie rozczarowalysmy bo ja myslalam identycznie,moja mala tez urodzila sie w pazdzierniku ale o kasce za ten miesiac mozna tylko pomarzyc..wiec early child suppl.dostaniemy tylko za 2miesiace pewnie,bo od stycznie juz chyba zabieraja calkiem.Smieszni sa bo na powiadomieniu o wyplacie tego ECHS porozpisywali ile to oni placili kiedys i jak zmniejszali z roku na rok:-)chyba po to zeby bardziej wk...:eek:

reklama
madbebe- dokladnie tak samo myslalam jak czytalam to pismo,ile to oni nie wyplacali tylko co mi z tego jak od stycznia i tak nic nie dostaniemy:-(, oby Chb nie zabrali :wściekła/y:

Ostatnia edycja:
mamuśki ,a co wiecie o CHB [ o tych cięciach z kaską na dzieci].Bo w tym miesiacu urwali mi 200 euro z CHB.:crazy: przyszło pismo że w tym i przyszłym miesiacu dostane 523euro [ mam4 dzieci] żednej zmianki za co, cze mu....:no: buuu.... dwie stówki to katastrofa dla mnie. :-:)tak:;-)Czytałam na ChB i nic nie ma ze mają juz teraz pourywać ten CHB.To chyba jakas pomyłka, co sadzicie.:confused2::confused2::confused2:

Mikimauro nie mam pojecia dlaczego tak dostalas. Wsrod moich znajomych nikt niczego takiego nie dostal lacznie ze mna wiec przykro mi. niewiem dlaczego u ciebie tak. Tym bardziej ze ciecia maja byc dopiero od nowego roku i podobno 20 % wiec tez by sie nie zgadzalo....hmm.....

Wiecie co, postanowiłam napisać do nich pismo, zeby mi poprostu wyjaśnili dla czego skubneli mi 200e z CHB, no i za grudzień też zapowiedzieli że dostane mniej:wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y:
Beakta- dokładnie tak jak mówisz, cięcia mają być od przyszłego roku i to 20%, tak więc te 200e ni w oko ni w.... To barany w tym sociale, pewnie nastąpiła jakaś pomyłka.:wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y:

Hej Dziewczyny

ja jeszcze przed batalia o te wzystkie dodatki, ale powiem wam jedno: kiedy chodzilam zalatwiac rzeczy sama jak SW i FAS, to nic nie moglam zalatwic splawiali mnie jak tylko mogli. Wiec powiedzialam mezowi, nie mogl uwierzyc (Irlandczyk) az w koncu sam poszedl ze mna i.. udalo sie pozalatwiac rzeczy odrazu. co wiecej odrazu byla inna gadka do mnie, i nawet jak pojde sama teraz to inaczej mnie traktuja. Moze to jest tak tylko w Kells gdzie mieszkam, ale tego doswiadczylam.

A skąd wiesz,że z rodzinnego mają zabrac 20%?
Przecież budżet na 2010 nie jest chyba jeszcze ustalony?
Znalazłam tylko coś takiego:
From January 2010, CB will not be paid in respect of children aged 18.

reklama
Do góry