reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sprawy socjalne i urzedowe w Irlandii

reklama
Już o tym wspominałam, że teraz sprawdzają czy ma się opłacane składki i jest się ubezpieczonym. Robią problemy jak się nie pracuje:wściekła/y::no:
czy to znaczy ze zabieraja child benefit??? a tu znalazlam cos na ten temat:w formularzu cb1 wyraznie jest napisane kiedy należy ich poinformować o zmianach:

"You must notify Child Benefit Section in writing if any of these events occur.
• You change address
• You change post office
• You change bank or building society or An Post Childcare Account or account name
• A child aged 16, 17 or 18 finishes education or changes or leaves school or college
• There is a death of a child for whom benefit is being paid
• You or your child are imprisoned or admitted to a home or detention centre
• A child is no longer living with you or in your care
• A child is abandoned, deserted or removed from your custody
• You or your child leave the State
• You marry or remarry
• You or your spouse or partner starts work in another country
• The person receiving child benefit dies
• You give birth to, adopt or foster further children
• Your family come to live in the Republic of Ireland"

więc utrata pracy nie jest powodem do zaprzestania wypłacania CB matce dziecka.....jesli jestes do tego rezydentem

Ostatnia edycja:
Agusik,bardzo dziekuje za odp.W takiej sytuacji moge czekac spokojnie,bo widze,ze to trwa masakrycznie dlugo.A czy w trakcie oczekiwania dzwonilas tam?
Byłam się pytać bo w Swords jest Healt Center,powiedziała mi,że to może do 3 miesięcy trwać...i tak było:tak:
jesli mozesz bede wdzieczna:-)pozdrawiam
Julia,ja nie znam linka,właśnie chciałam,żeby martuana podała:-)

Witam.Agusik dziekuje za odp.Podam Wam tego linka do kart europejskich,mam nadzieje ze tego szukacie.Tam powinien byc nr tel.www.ehic.ie pozdrawiam
O,dzięki bardzo!:tak:A możecie mi,kochane powiedzieć czy to trzeba jakieś kryteria spełniać?Czy za te karty się płaci?Czy mając Medical Card,mogę dodatkowo aplikować o kartę europejską?

Agusik mam Ci ja jedna i druga i za zdana nie płaciłam. I wiesz co... tą Medical przysłali nam w jakies 3 tyg.No i tę europejską zamówiona on-line tez dosc szybko 2 tyg czy jakos tak.Moze teraz jest po prostu duuuuuuuzo wniosków czy cuś:sorry: W kazdym razie jesli mija nam termin jednej to przysłaja zaraz formularze do wypełnienia na następna ( mowię o Medical card) i tez dość szybko ją dostajemy.Takze alleluja i do przodu ;-)

Może w Dublinie tak pomału to idzie:wściekła/y:,pierwszy raz też czekałam 3 miesiące!
A możesz podać link do tej strony,gdzie składa się wnioski o katy europejskie?
Nie ma sprawki tylko ja niebardzo pamiętam robiłyśmy to razem ze znajomą forumkową Cytrusem;-)ja do niej dzisiaj zadzwonie i podam wam:tak:ale o ile pamiętam to wpisałyśmy po prostu karty-ubezpieczenia europejskie ie ale nie jestem pewna:)) tylko na końcu nam nie wyskoczyło potwierdzenie i myślałam że nie zaakceptowało ale za tydzień przyszły;-):-)

Dziewczyny,jak będę aplikować o te kart europejskie,to dla każdego członka rodziny osobno się składa?W opcji: European Health Insurance Card ,Temporary Replacement Certificate or Renew Current Cardmam zaznaczyć:pierwszą opcję?Bym złożyła,ale bojam się,żeby nie naknocić:eek:

Witam dziewczynki mam pytanko czy mozecie mi powiedziec co to jest i komu sie nalezy One Parent Family
i czy kobieta ktora nie jest mezatka i nigdy tu nie pracowala tylko jej partner czy w takim przypadku ona moze wziasc na siebie JB

reklama
Do góry